Τι χρειαζόμαστε:
- 1 kg άπαχο χοιρινό κρέας με το κόκκαλό του, τεμαχισμένο σε κύβους
- 1 ποτήρι (200 ml) κόκκινο κρασί
- 1-2 κουταλιές της σούπας χοντραλεσμένοι σπόροι κολιάνδρου
- αλάτι και πολύ φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 6 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο ή κάποιο άλλο φυτικό έλαιο
Πώς το κάνουμε:
- Μαρινάρετε το κρέας με το κρασί και τα μπαχαρικά για τουλάχιστον 4 ώρες, κατά προτίμηση αποβραδίς.
- Έπειτα βγάζετε το κρέας και κρατάτε τη μαρινάδα για αργότερα.
- Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα για να τσιγαρίσετε λίγο-λίγο τους κύβους του κρέατος μέχρι να ροδίσει και να γίνει κάπως τραγανιστό.
- Αν χρειαστεί, προσθέτετε κι άλλο λάδι.
- Σκουπίζετε όλα τα υπολείμματα του λαδιού από την κατσαρόλα και ξαναβάζετε το κρέας με τη μαρινάδα και τόσο κρύο νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί το κρέας.
- Κλείνετε με το καπάκι και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά, στο μάτι της κουζίνας, για μισή ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
- Θα πρέπει να έχει πιει σχεδόν όλο του το ζουμί αφήνοντας μια πηχτή σάλτσα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Εάν το κρίνετε απαραίτητο, αφήνετε τα αφέλια να γίνουν για άλλα δέκα λεπτά, χωρίς καπάκι, μέχρι να πιουν όλο το επιπλέον ζουμί.
Συνοδεύεται και ταιριάζει φανταστικά με πλιγούρι και πατάτες που μαγειρεύονται κατ’ αυτόν τον τρόπο (βλέπε: πατάτες αντιναχτές).