Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί αναμφισβήτητα το φυσιολογικό τρόπο διατροφής των βρεφών. Αν παρόλα αυτά δεν υπάρχει η δυνατότητα του θηλασμού θα πρέπει να ακολουθήσετε μια τυπική ιεροτελεστία ταΐσματος, ώστε να αποφύγετε κάποιους κινδύνους!
Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία μας δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές για να ταΐσουμε σωστά το μωρό μας με το μπιμπερό!
Κρατήστε το μωρό με τον ίδιο τρόπο όπως θα κάνατε αν θηλάζατε. Κρατήστε το κοντά σας και έχετε όσο γίνεται περισσότερο επαφή μαζί του. Το μωρό σας χρειάζεται την επαφή με το ζεστό δέρμα σας, την ανάσα σας, τους χτύπους της καρδιάς σας.
Καθίστε άνετα, όπως θα κάνετε αν θηλάζατε. Ακόμη και ένα μικρό μωρό μπορείτε να το υποστηρίξετε άνετα πάνω σε ένα μαξιλάρι και να σας κοιτάζει, έχοντας ένα χέρι σας ελεύθερο για να το ακουμπάτε πάνω στο μωρό. Αφήστε το να παίζει με τα χέρια σας, με τα δάκτυλά σας, με το πρόσωπο. Με ήπιο τρόπο αποθαρρύνετε το μωρό να παίζει με το μπιμπερό, προσφέροντας το απαλό, ζεστό δέρμα σας.
Αλλάξτε θέση στο μωρό τοποθετώντας το μια στο αριστερό χέρι και μια στο δεξί, σα να αλλάζατε στήθος. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε ισορροπημένα οπτικά και απτικά ερεθίσματα για το μωρό μας.
Κοιτάξτε το μωρό στα μάτια, μιλήστε του, τραγουδήστε του. Καθίστε σε μια κουνιστή καρέκλα. Χαμηλώστε τα φώτα, απομακρύνετε ότι μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας και αφοσιωθείτε εντελώς στο μωρό σας, γιατί να ξεχάσει ότι μεταξύ σας «μεσολαβεί» το μπιμπερό!
Αγγίξτε το μάγουλό του μωρού με τη θηλή ή με το δάκτυλο σας για να ανοίξει το στόμα του. Το μωρό γυρίζει προς το μέρος εκείνο και ανοίγει το στόμα, ψάχνοντας τη θηλή. Άλλος τρόπος είναι να στάξετε μερικές σταγόνες γάλα στο στόμα του. Το μωρό γλυκαίνεται και παίρνει αμέσως τη θηλή στο στόμα.
Το μωρό πρέπει να πιάνει την θηλή του μπουκαλιού καλά, σαν να θήλαζε.
Βεβαιωθείτε ότι κρατάτε το μπουκάλι στη σωστή γωνία.Επειδή κάθε μπουκάλι είναι διαφορετικό ακολουθείστε τις οδηγίες που ακολουθούν το μπουκάλι. Η θηλή του μπουκαλιού πρέπει να είναι πάντα γεμάτη με γάλα και να μην καταπίνει το μωρό αέρα, που μπορεί να δώσει την αίσθηση φουσκώματος και να προκαλέσει εμετό.
Μη βιάζεστε. Αφήστε το μωρό να φάει με τους δικούς του ρυθμούς. Μερικές φορές θα πρέπει να τραβάτε την θηλή λίγο προς τα έξω χωρίς να βγει από το στόμα του μωρού. Η κίνηση αυτή βοηθά να βγει το γάλα από το μπιμπερό και το μωρό το γεύεται και συνεχίζει να θηλάζει.
Μην πιέζετε το μωρό να φάει. Από μόνο του θα αρχίζει και από μόνο του θα σταματά. Δείξτε υπομονή. Το μωρό θα σας δείξει πότε έχει τελειώσει. Μερικά μωρά αποκοιμιούνται σχεδόν μόλις αρχίζουν το φαγητό. Μπορεί να έχει το στομάχι του αέρα και να νοιώθει χορτάτο. Σηκώστε το στον ώμο σας και δώστε του χρόνο για να ρευτεί, χτυπώντας το ελαφρά στην πλάτη. Μετά συνεχίστε το τάισμα. Όταν πιει όλο το γάλα, τραβήξτε σταθερά την θηλή. Μην πιέζετε το μωρό να αδειάσει το μπιμπερό. Αν θηλάζατε, θα μπορούσατε να μετρήσετε πόσο γάλα θα έπινε;
Το κάθε μωρό είναι μοναδικό, όπως και η τεχνική του θηλασμού. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε αρκετό μπιμπερό και θηλές πριν να καταλήξετε στα σωστά για το μωρό σας. Προσέξετε πόσο άνετα τρώει το μωρό σας. Τρώει αργά; Τρώει πολύ γρήγορα; Η θηλή είναι πολύ στενή ή πολύ φαρδιά; Μήπως το μωρό καταπίνει πολύ αέρα (με αποτέλεσμα να προκαλούνται κωλικοί και ανησυχία); Μήπως μασάει τη θηλή και δεν μπορεί να θηλάσει αποτελεσματικά; Να θυμάστε επίσης ότι ο τρόπος που θηλάζει το μωρό θα αλλάξει καθώς θα μεγαλώνει.
Δεν πρέπει να ταΐζετε το μωρό σας ξαπλωμένο στο κρεβάτι ή κοιμισμένο. Γιατί πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος πνιγμού. Όταν μεγαλώσει λίγο (4,5 – 5 μηνών) και θα μπορεί να κρατάει το μπουκάλι μόνο του, αγοράστε πλαστικά μπιμπερό, που είναι ελαφρά και δεν σπάνε. Ωστόσο δεν πρέπει να το αφήνετε ποτέ να φάει μόνο του χωρίς την επίβλεψή σας.Το γάλα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία σώματος. Πάντοτε να ελέγχετε την θερμοκρασία του γάλακτος πριν το δώσετε στο μωρό. Ο απλούστερος τρόπος είναι να ρίχνετε μερικές σταγόνες στο εσωτερικό μέρος του καρπού σας. Ο θηλασμός είναι σίγουρα μία διαδικασία που ηρεμεί το μωρό, λόγω της επαφής του μωρού με το δέρμα της μητέρας του, επομένως όταν ένα μωρό κλαίει γοερά, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το ηρεμήσουμε παίρνοντάς το λίγο αγκαλίτσα και κάνοντας το μία βολτίτσα, παρά το να του δώσουμε απευθείας το μπουκάλι στα στόμα, γεγονός που μπορεί να το κάνει ακόμα πιο «γκρινιάρικο».
Τα μωρά που πίνουν γάλα από μπουκάλι, χρειάζονται περισσότερη ησυχία για να συγκεντρωθούν και να φάνε. Επομένως, επιλέξτε ένα ήσυχο περιβάλλον για το ταϊσετε, χωρίς έντονους θορύβους που μπορεί να αποσπάνε την προσοχή του. Τα μωρά που δεν θηλάζουν καταπίνουν περισσότερο αέρα κατά τη διαδικασία του ταίσματος. Συνεπώς το τάισμά, πιθανώς να τους δημιουργήσει περισσότερες αναγούλες. Γι’ αυτό θα πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα για να δώσετε την ευκαιρία στο μωράκι σας να ρευτεί για να συνεχίσει να τρώει χωρίς προβλήματα. Το πόσο θα φάει το μωρό το αποφασίζει μόνο το ίδιο. Όπως συμβαίνει και με το στήθος. Αυτό σημαίνει ότι διαβάζουμε τα σημάδια της πείνας του, δεν τηρούμε ωράριο, πετάμε τα ρολόγια, δεν περιορίζουμε την πρόσβαση του μωρού στο γάλα μέρα ή νύχτα.
ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ