…. “Πουτανέσκα” φανταστική συνταγή με σπαγγέτι ή πένες ή ότι είδος ζυμαρικού σας αρέσει…. με μία σάλτσα που η μυρωδιά της και μόνο μας κεντρίζει και μας ανοίγει την όρεξη!!
Δύο λόγια για την ιστορία της συνταγής….
Πολλές ερμηνείες έχουν δοθεί για το όνομα της συγκεκριμένης μακαρονάδας. Καμία δεν είναι εξακριβωμένη. Επιστημονική τεκμηρίωση, για να το θέσω αλλιώς, δεν υπάρχει. Η πιο διαδεδομένη εκδοχή, αναφέρει ότι το συγκεκριμένο πιάτο το σέρβιραν στους οίκους ανοχής, γιατί η μυρωδιά ήταν ένας τρόπος να προσελκύσουν πελάτες. Κατά την ταπεινή μου, άποψη κάπου χωλαίνει αυτή η ιστορία. Το κατάστημα σέρβιρε άλλα “προϊόντα” τι τις ήθελε και τις μακαρονάδες από πάνω; Μια άλλη εκδοχή, λέει ότι αυτό ήταν το πιάτο που σέρβιραν οι νοικοκυρές στους “κερασφόρους” συζύγους τους. Το πιάτο περιέργως περιέχει αρκετά υλικά, πράγμα σπάνιο για ιταλική συνταγή πάστας, γεγονός που αποτελούσε εύκολη δικαιολογία για τις ζωηρές κυρίες: “Μαγείρευα όλη μέρα αγάπη μου”. (Η σάλτσα χρειάζεται περίπου ένα τέταρτο, όπως θα διαπιστώσετε). Και η τρίτη εκδοχή είναι ότι μια παρέα στη δεκαετία του ‘50 κατέφτασε στο Rancio Fellone, ένα από τα ονομαστά εστιατόρια, στην Ίσκια ένα βράδυ και ζήτησε να φάει. Ο ιδιοκτήτης Sandro Petti, τους είπε “ρε παιδιά, τέτοια ώρα τι να σας δώσω;” και η απάντηση ήταν “Facci una puttanataqualsiasi” (σε ελεύθερη απόδοση, φτιάξε εκεί μια μαλ.. να φάμε). Τους έφτιαξε λοιπόν μια μακαρονάδα με ό,τι είχε πρόχειρο και τη βάφτισε puttanesca, εμπνευσμένος από την προτροπή των πελατών του.
Η συνταγή είναι πικάντικη και γεμάτη μικρές πονηριές….
ΥΛΙΚΑ
400 γρ μακαρόνια (η παραδοσιακή συνταγή έχει σπαγγέτι)
5 κουταλιές ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο
4 αντζούγιες
1 κουταλιά κάπαρη
100 γρ ελιές
500 γρ ώριμες ντομάτες
πιπέρι ή καυτερή πιπεριά
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κάνουμε μια σταυρωτή σχισμή στις ντομάτες και τις αφήνουμε σε ζεματιστό νερό για 1 λεπτό περίπου. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Εν το μεταξύ, κόβουμε τις ελιές σε ροδέλες και ψιλοκόβουμε και καθαρίζουμε την πιπερίτσα από τους σπόρους. Ξαλμυρίζουμε με νερό τις αντζούγιες και την κάπαρη και τα ψιλοκόβουμε κι αυτά.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, καθαρίζουμε από τα σπόρια και κόβουμε σε κύβους.
Ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε τις αντζούγιες, το σκόρδο (ψιλοκομμένο ή ολόκληρο για να το αφαιρέσετε στο τέλος αν δεν σας αρέσει ιδιαίτερα) και την πιπεριά. Κατόπιν προσθέτουμε την κάπαρη, τις ελιές και αφήνουμε για περίπου ένα λεπτό, πριν προσθέσουμε τις ντομάτες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει η σάλτσα μας για περίπου ένα τέταρτο. Αλατίζουμε, προσθέτουμε και ψιλοκομμένο μαϊντανό αν θέλουμε και προσθέτουμε τα μακαρόνια, τα οποία στο μεταξύ έχουμε βράσει και σουρώσει. Σερβίρουμε και καλή όρεξη.