[dropcap]Μ[/dropcap]ελιτζάνες με παρμεζάνα στο φούρνο. Μια αυθεντική Ιταλική συνταγή για ένα από τα πιο νόστιμα μεσογειακά λαχανικά, τη μελιτζάνα με κόκκινη σάλτσα γαρνιρισμένη με παρμεζάνα.
Υλικά συνταγής
- 2 μέτριες μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες πάχους 1 εκ.
- 1 κρεμμύδι ξηρό ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κουτί (400 γρ.) ντοματάκια κονκασέ
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1/2 φλ. τσαγιού φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
- 140 γρ. τυρί παρμεζάνα τριμμένο
- ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι (προσοχή στο αλάτι λόγω της παρμεζάνας)
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 ° C. Πλένετε τις μελιτζάνες και τι κόβετε σε φέτες. Τις πασπαλίζετε με αλάτι και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 15 λ για να “ιδρώσουν” και ξεπικρίσουν. Μετά τα 15 λ τις ξεπλένετε καλά με κρύο νερό και τις στεγνώνετε μία μία με χαρτί κουζίνας.
- Εν τω μεταξύ ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά 4 κ.σ. ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε για 2-3 λ μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
- Προσθέτετε το πελτέ και τον σοτάρετε ανακατεύοντας για να βγάλει τη γεύση και τη μυρωδιά του. Βάζετε και ντοματάκια κονκασέ, τη ρίγανη, λίγη ζάχαρη, το βασιλικό και 3/4 φλ. τσαγιού κρύο νερό. Αλατοπιπερώνετε και το αφήνετε να σιγοβράσει για 5 λ ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
- Σε άλλο τηγάνι βάζετε ελαιόλαδο και τηγανίζετε σε μέτρια θερμοκρασία τις μελιτζάνες σε παρτίδες. Προσθέτετε σταδιακά, λίγο ακόμα ελαιόλαδο όταν χρειαστεί. Τις βγάζετε από το τηγάνι και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει.
- Βάζετε σε μέτριο πυρίμαχο σκεύος / πυρέξ το μισό μείγμα ντομάτας. Στρώνετε μια στρώση με μελιτζάνες και πασπαλίζετε το 1/3 του τριμμένου τυριού. Περιχύνετε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα, στρώνετε από πάνω τις υπόλοιπες μελιτζάνες και τελειώνετε πασπαλίζοντας με το υπόλοιπο 2/3 του τριμμένου τυριού.
- Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15-20 μέχρι να λιώσει και ροδοκοκκινίσει το τυρί. Σερβίρετε τις μελιτζάνες ζεστές γαρνίροντάς τες με φρέσκα φύλλα βασιλικού.
πηγή: www.sintayes.gr