Τυπικό φαγητό της Νοτιο-Ανατολικής Τουρκίας αλλά και της Αρμενίας, που είναι πικάντικος αρνίσιο κιμάς πάνω σε ζύμη λεπτής πίτας.
Βασικά όπου υπάρχει αλεύρι, μπορούμε να κάνουμε πίτα και όπου υπάρχει πίτα, όλο και κάτι θα βρούμε να βάλουμε από πάνω για να νοστιμίσει!
Στην Ευρώπη και την Αμερική συγκρίνουν το λαχματζούν με την πίτσα και μάλιστα το αποκαλούν Ανατολίτικη πίτσα, πράγμα ανακόλουθο μιας και η Ιταλική πίτσα έχει σχετικά πρόσφατη ιστορία, οι δε σύγχρονες πίτσες είναι παραφορτωμένες με σαβούρα.
Πάνω κάτω το ίδιο απαντάται στο Λίβανο, τη Συρία και σε κάποιες Βαλκανικές χώρες.
Η παρασκευή του δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται και εν πάσει περιπτώσει το αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθεια. Παραδοσιακά η βάση του λαχματζούν (η λεπτή πίτα) ψήνεται σε tandir (πήλινο φούρνο)
Είναι διαδεδομένο σε όλη την Τουρκία και σερβίρεται παραδοσιακά με το δροσιστικό και υγιεινό (προβιοτικό!) ayran.
Τι χρειαζόμαστε (για 8 λαχματζούν)
Για τη ζύμη
4 ποτήρια αλεύρι (γενικής χρήσης)
1 Κ.σ. στιγμιαία μαγιά ή φρέσκια τριμμένη
1 ½ ποτ. Ζεστό νερό
¾ ποτ. Γιαούρτι
1 κ.γ Ζάχαρη
2 κ.γ Αλάτι
Για το τελείωμα
250 γρ. κιμά αρνίσιο διπλοπερασμένο.
Επειδή οι χασάπηδες
βαριούνται να κόψουν αρνί, κάνει και μοσχαρίσιος
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο ή πολύ ψιλοκομμένο
3 Ντομάτες ώριμες τριμμένες ή πολύ ψιλοκομμένες
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 πιπεριά κόκκινη ή πράσινη πολύ ψιλοκομμένη
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Κ.σ. Πάστα κόκκινης πιπεριάς
2 πρέζες κόκκινο πιπέρι καυτερό ή μπούκοβο
Λίγη πάπρικα
Αλάτι
Πως το φτιάχνουμε
Αρχίζουμε με τη ζύμη. Σε ένα δοχείο βάζουμε την μαγιά, ½ ποτ. νερό και την ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
Προσθέτουμε 1 ποτ. αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για μισή ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να πάρει την όψη προζυμιού (με τρύπες στην επιφάνεια).
Στην κούπα που ζυμώνουμε, βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, το γιαούρτι ανακατεμένο με το υπόλοιπο νερό και το προζύμι. Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε για 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή, ελαστική και να μην κολλάει στα δάχτυλα..
Κάνουμε τη ζύμη μπάλα, ρίχνουμε λίγες σταγόνες λάδι, σκεπάζουμε και αφήνουμε την ζύμη να ανέβει για καμιά ώρα μέχρι να διπλασιαστεί.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τον κιμά…ανακατώνοντας καλά όλα τα υλικά!
Προθερμάντε το φούρνο στους 230° C.
Στο τραπέζι που ζυμώνετε, αδειάζουμε την φουσκωμένη ζύμη και την πλαταίνουμε με τα χέρια. Την τυλίγουμε σε ρολό την κόβουμε σε 8 κομμάτια, τα διαμορφώνουμε σε μπάλες και τα πλαταίνουμε και τα κάνουμε κυκλικά με το χέρι.
Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να ηρεμήσουν.
Παίρνουμε ένα-ένα κομμάτι το πλαταίνουμε μα την παλάμη μας και το διαμορφώνουμε με τον πλάστη σε στρογγυλή πίτα με διάμετρο 25 εκατοστά περίπου.
Μεταφέρουμε την πίτα σε ένα ταψί που το έχουμε αναποδογυρίσει και το έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι (καλαμποκάλευρο είναι καλύτερα).
Με ένα κουτάλι απλώνουμε τον κιμά σε λεπτή στρώση πάνω στην πίτα και στρώνουμε με την ανάποδη του κουταλιού, αφήνοντας γύρω-γύρω περίπου 1,5 εκ. περιθώριο χωρίς κιμά.
Βάζουμε το αναποδογυρισμένο ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 7 λεπτά περίπου, μέχρι να δούμε ότι το περιθώριο ψήθηκε. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα με προσοχή γιατί το ταψί μας θα έχει κάψει.
Για να το απολαύσουμε.
Όταν το βγάλουμε, περνάμε με βούτυρο το ακάλυπτο μέρος της πίτας. Στύβουμε λεμόνι πάνω στο λαχματζούν, γαρνίρουμε με μαϊντανό αν θέλουμε, το διπλώνουμε και …..
καλή όρεξη!!!
πηγή: http://thalassa-mazi.blogspot.gr