Εκ πρώτης όψεως μοιάζει με τεράστιο κώκ ή με τούρτα κώκ, πολλοί μάλιστα την παρουσιάζουν σε ελληνικά blog και με αυτήν την ονομασία…
Κρέμα
- 50 γρ. ζάχαρη
- 3 μεγάλα αυγά (μόνο τους κρόκους)
- 20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 20 γρ. corn flour
- 300 ml γάλα
- 1 κ.γ. εσάνς βανίλιας
Παντεσπάνι
- 5 μεγάλα αυγά
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. εσάνς βανίλιας
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. baking powder
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 κουταλιές σούπας γάλα
- 30 γρ. ανάλατο βούτυρο
- 1/8 κ.γ. κρεμόριο
Επικάλυψη
- 120 γρ. κουβερτούρα
- 120 ml κρέμα γάλακτος
- 1 κ.γ. ανάλατο βούτυρο
- 1 μπανάνα κομμένη σε λεπτές στρόγγυλες φέτες
Πώς το κάνουμε:
Παντεσπάνι
- Χωρίζουμε τα τρία από τα 5 αυγά, βάζοντας τους κρόκους σε ένα μπολ και τα ασπράδια σε άλλο, προσθέτοντας στους κρόκους και τα υπόλοιπα 2 αυγά (ολόκληρα). Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για μισή ώρα εκτός ψυγείου.
- Σε μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι.
- Σε μικρό κατσαρόλι, βάζουμε το γάλα και το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
- Στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε τους κρόκους (και τα δύο ολόκληρα αυγά) μαζί με τη μισή ζάχαρη σε υψηλή ταχύτητα για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τη βανίλια και χτυπάμε για να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε, με το ειδικό εξάρτημα για μαρέγκες, τα ασπράδια μαζί με το κρεμόριο μέχρι να αφρίσουν. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές.
- Στο μπολ με τους κρόκους, προσθέτουμε λίγη-λίγη τη μαρέγκα και ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας σπάτουλα, κάνοντας ελαφρές κυκλικές κινήσεις από τον πάτο του μπολ προς τα πάνω, διπλώνοντας έτσι τη μαρέγκα στο μείγμα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα με το αλεύρι, συνεχίζοντας με απαλές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στο μείγμα. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο με το γάλα και ανακατεύουμε και πάλι προσεχτικά με ελαφρές κινήσεις.
- Μοιράζουμε το μείγμα στη μέση και χρησιμοποιώντας δύο φόρμες (23 εκ.) – τις οποίες έχουμε πρώτα βουτυρώσει και έχουμε βάλει λαδόκολλα στο πάτο – ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC για 18 λεπτά.
Κρέμα
- Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη μαζί με τους κρόκους, και με σύρμα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το corn flour, ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας. Τέλος προσθέτουμε το γάλα.
- Βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια.
Επικάλυψη
- Σε μπολ, βάζουμε τη κουβερτούρα, αφού τη κόψουμε σε κομμάτια.
- Σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη κρέμα γάλακτος μαζί με το βούτυρο. Μόλις κοχλάσουν, περιχύνουμε τη κουβερτούρα. Αφήνουμε να περάσουν 5 λεπτά και μετά προσεχτικά ανακατεύουμε τη λιωμένη σοκολάτα μέχρι να γίνει λεία και απαλή.
Συναρμολόγηση
Βάζουμε σε πιατέλα πρώτα το ένα παντεσπάνι, απλώνουμε τη μισή από την κρέμα έτσι ώστε να καλύψουμε το πάνω μέρος, τοποθετούμε τις φέτες μπανάνας, απλώνουμε την υπόλοιπη μισή κρέμα, τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι και τέλος περιχύνουμε με τη σοκολάτα.
Λίγα μυστικά ακόμα: Μπορούμε να φτιάξουμε ένα παντεσπάνι αντί δύο και να το κόψουμε στη μέση ώστε να έχουμε δύο πάτους.
πηγή: www.sintagespareas.gr