Θα μπορούσε άνετα να ανήκει στους G20, δηλαδή τις 20 χώρες με το μεγαλύτερο ΑΕΠ παγκοσμίως. Θα μπορούσε επίσης να αγοράσει τις 480 από τις 500 επιχειρήσεις του δείκτη Standard & Poor’s 500, χρησιμοποιώντας απλά και μόνο τα ταμειακά της διαθέσιμα. Προς το παρόν πάντως η Apple σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς έγινε η πρώτη εταιρεία στην ιστορία που ξεπέρασε τα $700 δις σε χρηματιστηριακή αξία.
Συγκεκριμένα, η μετοχή της εταιρείας έκλεισε κοντά στα $124 γεγονός που κατέστησε την Apple την πιο πολύτιμη εταιρεία που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης. Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της επιτυχίας, αρκεί να συνυπολογίσουμε δύο πράγματα: Πρώτον, όσο μεγάλη, επιτυχημένη, γνωστή κ.ο.κ., εταιρεία και αν είναι η Apple δεν παύει να είναι μια εταιρεία τεχνολογίας και μάλιστα με consumer προσανατολισμό. Δεύτερον, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία σε χρηματιστηριακή αξία είναι ο πετρελαϊκός γίγαντας Exxon Mobil, μια εταιρεία που πρακτικά κινεί τον πλανήτη, έχει απεριόριστη πολιτική ισχύ, και τα σχέδιά της δεν είναι αμιγώς επιχειρηματικά αλλά αγγίζουν το επίπεδο των γεωπολιτικών εξελίξεων. Κι όμως, αυτή η εταιρεία έχει χρηματιστηριακή αξία “μόλις” $380 δις.
Είναι ενδεικτικό, ότι η Apple κατά το δ’ τρίμηνο του 2014 κατέγραψε ρεκόρ κερδοφορίας στο παγκόσμιο επιχειρείν, αγγίζοντας τα $18 δις. Μέσα στο συγκεκριμένο τρίμηνο πούλησε 75 εκατομμύρια συσκευές και τα ταμειακά της διαθέσιμα αγγίζουν πλέον τα $178 δις. Το παράδοξο με την Apple είναι ότι ενώ γιγαντώνεται, ταυτόχρονα διατηρεί τους ρυθμούς ανάπτυξης της, κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει, καθώς οι μεγάλες εταιρείες αναπόφευκτα δυσκολεύονται να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους με γοργούς ρυθμούς. Το ζήτημα αυτό τίθεται και για την Apple φυσικά.
Ωστόσο για τον CEO της Apple, τον Tim Cook, αυτό δεν είναι παρά ένα “παλιό δόγμα”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Μάλιστα, το αφεντικό της Apple προχώρησε ακόμα παραπέρα, δηλώνοντας ότι η Apple θα συνεχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά καθώς πλέον έχει πρόσβαση στην αχανή αγορά της Κίνας, όπου το 2014 είχε πωλήσεις $38 δις έναντι μόλις $1 δις πριν από λίγα χρόνια.
Οδεύει, λοιπόν, προς μια κεφαλαιοποίηση του $1 τρις η Apple; Όπως τονίζουν οι περισσότεροι αναλυτές αυτό θα κριθεί από την ικανότητά της να συνεχίσει να καινοτομεί με νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Ωστόσο αν πιστέψουμε τον μεγαλοεπενδυτή και μεγαλομέτοχο της Apple, Carl Icahn, το $1 τρις είναι περσινά ξινά σταφύλια. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον Icahn, η μετοχή της Apple είναι σοβαρά υποτιμημένη! Συγκεκριμένα ο Icahn εκτιμά ότι η μετοχή της Apple αξίζει $216, κάτι που ερμηνεύεται σε χρηματιστηριακή αξία $1,3 τρις, ή όσο περίπου το ΑΕΠ της Ν. Κορέας!