8 ξεχωριστές, υπέροχες συνταγές γλυκών για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι (φωτο – βίντεο)

Γλυκά που σας καταπλήξουν !!!

Τα Χριστούγεννα φτάνουν ….. ας πάρουμε λοιπόν μερικές ιδέες για Χριστουγεννιάτικα γλυκά που θα παρουσιάσουμε στο τραπέζι μας και  θ’ εκπλήξουμε τους καλεσμένους μας (εκτός από τους λατρεμένους κουραμπιέδες – μελομακάρονα και δίπλες)….

Διάβασε ξεχωριστές συνταγές, από γνωστούς σεφ και  κάντε τους καλεσμένους σας, μικρούς και μεγάλους ….. να γλείφουν τα δάχτυλα τους…

Χριστουγεννιάτικα cake pops με ξηρούς καρπούς

1484112_10153144530966727_5323558025896365430_n

Μπείτε στη κουζίνα παρέα με τα παιδιά και φτιάξτε τα αγαπημένα τους Cake pops με μια πιο χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Μια έξυπνη ιδέα για το επιδόρπιο του εορταστικού τραπεζιού!

Υλικά:

15 μπισκότα
250 γρ. κέικ ή τσουρέκι
180 γρ. τυρί κρέμα
50 γρ. βούτυρο
30 γρ. μέλι
ζάχαρη άχνη προαιρετικά
διάφορες σοκολάτες
ξηροί καρποί τριμμένοι


Εκτέλεση:

Στο μίξερ θρυμματίζουμε τα μπισκότα και μετά τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το κέικ σε πολύ μικρά κομμάτια, ρίχνουμε το τυρί κρέμα, το βούτυρο και το μέλι. Ζυμώνουμε καλά και, στη συνέχεια, σχηματίζουμε μικρά μπαλάκια. Βουτάμε το κάθε ξυλάκι σε λιωμένη σοκολάτα και μετά βάζουμε από πάνω ένα μπαλάκι από το μείγμα του κέικ και τοποθετούμε σε ένα ταψί. Αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσουν για τουλάχιστον 3 ώρες. Στη συνέχεια, λιώνουμε σοκολάτες της αρεσκείας μας και βουτάμε μέσα τα μπαλάκια. Αμέσως μετά, τα διακοσμούμε με τους τριμμένους ξηρούς καρπούς!

βρήκαμε τη συνταγή στο: infokids.gr

 

                        ********************************************************************************

Santa hat brownies

Όλοι ψάχνουμε μια συνταγή για να στολίσουμε το γιορτινό μας τραπέζι με κάτι χριστουγεννιάτικο. Η παρακάτω συνταγή θα σας δικαιώσει με το παραπάνω, τόσο στην εικόνα όσο και στην γεύση!

 

  • Χριστουγεννιάτικα γλυκά (6)
  • Υλικά για 12-16 Brownies

– 1 ταψί brownies (κάντε κλικ εδώ για τη συνταγή για brownies), χρησιμοποιώντας φορμάκια ώστε να είναι κομμένα στο ίδιο μέγεθος και σχήμα
– 12-16 μικρές φράουλες καθαρισμένες
– Κρέμα βανίλια-μασκαρπόνε (συνταγή παρακάτω)

Για την κρέμα:

– ½ φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
– 220 γρ. τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
– 2½ – 3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
– 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
– Μια πρέζα αλάτι

  • Εκτέλεση

1. Χρησιμοποιήστε το μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο και το τυρί μασκαρπόνε μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες για περίπου 2 λεπτά.

2. Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι. Προσθέστε 2-1/2 φλιτζάνια ζάχαρης, μισό φλιτζάνι κάθε φορά και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνει λείο. Προσθέστε περισσότερη ζάχαρη, αν χρειαστεί, ώστε να γίνει πιο γλυκό.

3. Βάλτε την κρέμα γύρω – γύρω, σαν δαχτυλίδι, πάνω από κάθε brownie.

4. Κόψτε τη βάση της κάθε φράουλας έτσι ώστε να είναι επίπεδη και τοποθετήστε τη ανάποδα σε κάθε brownie, πιέζοντας την ελαφρά για να σταθεροποιηθεί στην θέση της.

5. Στο τέλος βάλτε λίγη κρέμα στη κορυφή της φράουλας για να ολοκληρώσετε το καπέλο του Άι Βασίλη.

 

Βρήκαμε τη συνταγή στο: e-Diet.gr

*************************************************************

Σοκολατένια Χριστουγεννιάτικα γλειφιτζούρια

Chocolate-lollipops-web

Σήμερα θα φτιάξουμε φανταστικά σοκολατένια γλειφιτζούρια για να στολίσουμε το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και να χαρίσουμε χαμόγελα στους λιλιπούτειους καλεσμένους μας. Μια όμορφη πρόταση και για το μπουφέ του παιδικού πάρτι!

Yλικά:

250γρ. κουβερτούρα
ξυλάκια για γλειφιτζούρια
χρωματιστή τρούφα
τριμμένους ξηρούς καρπούς

Εκτέλεση:

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.  Παίρνουμε μια λαδόκολλα και σχηματίζουμε κύκλους με ένα στυλό με τη βοήθεια ενός ποτηριού. Γυρνάμε τη λαδόκολλα ανάποδα έτσι ώστε να μην ακουμπήσει η σοκολάτα πάνω εκεί που έχουμε ζωγραφίσει με τον στυλό τους κύκλους.Βάζουμε μια κουταλιά λιωμένη σοκολάτα μέσα στον κύκλο και την απλώνουμε μέχρι το περίγραμμα. Στη συνέχεια παίρνουμε τα ξυλάκια και τα βυθίζουμε δύο εκατοστά από την άκρη τους στο κέντρο του σοκολατένιου δίσκου . Βάζουμε αμέσως την χρωματιστή τρούφα ή τους τριμμένους ξηρούς καρπούς στα γλειφιτζούρια για να μην προλάβει να κρυώσει η σοκολάτα και δεν κολλήσει.

Βρήκαμε τη συνταγή στο: www.infokids.gr

                                    ***********************************************************************

Χριστουγεννιάτικος πύργος με σου

Christmas-Tree-CROQUE-EN-BOUCHE

Παραμονή Χριστουγέννων σήμερα και οι προετοιμασίες για το εορταστικό δείπνο της οικογένειας είναι πυρετώδεις. Τα έχετε όλα κατά νου αλλά ακόμα δεν έχετε καταλήξει στο επιδόρπιο. Εμείς σας προτείνουμε μια συνταγή που είναι πολύ διαδεδομένη τέτοιες μέρες στο εξωτερικό. Ελάτε λοιπόν να σας δείξουμε πώς μπορείτε να φτιαξετε έναν Χριστουγεννιάτικο πύργο με σου, το λεγόμενο ……

Κρόκ Αμπούς.

Υλικά:

Για τα σου (35 – 40 κομμάτια περίπου)

1 φλ. τσαγιού νερό
80 γρ. βούτυρο
Λίγο αλάτι
Λίγη ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αβγά

Για την κρέμα

500 ml γάλα
4-5 κουτ. σούπας ζάχαρη
4 κρόκοι αβγών
3 κουτ. σούπας αλεύρι
2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
2 κουτ. σούπας βούτυρο

Για την καραμέλα

2 κουτ. σούπας ζάχαρη
6 κουτ. σούπας νερό
Λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι

Αρχικά φτιάχνουμε τα σου. Βάζουμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση και να διαλυθεί καλά το βούτυρο, ανακατεύοντας ανα διαστήματα με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε με μια γρήγορη κίνηση όλο το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς, έτσι ώστε να πάρουμε μια ζύμη που θα ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και θα μαζευτεί γύρω από την κουτάλα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει, για 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια, τη μεταφέρουμε στο μπολ του μίξερ. Ρίχνουμε ένα – ένα τα αβγά, χτυπώντας συνεχώς τη ζύμη στο μίξερ. Μόλις ενσωματωθούν όλα τα αβγά, θα έχουμε μια ζύμη λεία και μαλακιά. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά και στη συνέχεια τη μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με λείο κορνέ.

Αλείφουμε με λίγο βούτυρο και αλευρώνουμε ένα ταψί ή λαμαρίνα και «κόβουμε» τη ζύμη με το κορνέ σε μικρά στρογγυλά μπαλάκια. (Φροντίζουμε να αφήσουμε ένα κενό ανάμεσά τους, γιατί θα φουσκώσουν και υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν μεταξύ τους).Βάζουμε τα Σου σε προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνουμε στους 190°C για 25-30 λεπτά περίπου (θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμα, μόλις πάρουν ένα ωραίο ξανθό χρώμα στην επιφάνειά τους και λίγο πιο ανοιχτό ξανθό στη μέση).

Ετοιμάζουμε την κρέμα. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ, χτυπάμε και αραιώνουμε το μίγμα με λίγο κρύο γάλα. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρολάκι και το αφήνουμε να πάρει βράση. Κατόπιν, ρίχνουμε λίγο-λίγο το μίγμα, ανακατεύοντας διαρκώς για να μη κολλήσει η κρέμα στον πάτο της κατσαρόλας. Σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει η κρέμα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει καλά πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

Στο τελευταίο στάδιο συναρμολογούμε το γλυκό. Βάζουμε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με λείο κορνέ και γεμίζουμε ένα–ένα τα Σου.Βάζουμε όλα τα υλικά για την καραμέλα σε ένα κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ζεσταθεί και να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε το σιρόπι να γίνει καραμέλα.

Σχηματίζουμε με τα Σου έναν πύργο πάνω σε μια πιατέλα κολλώντας τα μεταξύ τους για να σταθεροποιηθούν με λίγη κρέμα ή καραμέλα.Βουτάμε ένα πιρούνι στην καραμέλα και κάνουμε διάφορα σχέδια σαν κλωστές πάνω και γύρω από τον πύργο των σου.Τοποθετούμε τον πύργο των Σου στο ψυγείο μέχρι να τον σερβίρουμε.

Βρήκαμε τη συνταγή στο: www.infokids.gr

                                    ***********************************************************************

Η συνταγή για το πιο λαχταριστό χριστουγεννιάτικο γλυκό

Sabayon.

Η γαλλική εκδοχή του ιταλικού zampaglione, το χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο που φτιάχνεται με γλυκό αφρώδες κρασί – αυθεντικά με Moscato d’Asti – και κρόκους αυγού. Κρεμώδες, ανάλαφρο και φινετσάτο τρώγεται συνήθως ζεστό με κόκκινα φρούτα όπως οι φράουλες και τα βατόμουρα, ή κρύο σαν μους με διάφορους συνδυασμούς. Πολλές φορές εμπλουτίζεται με γλυκόπικρη ή λευκή σοκολάτα, και διάφορα ποτά όπως λικέρ.

Μπαίνοντας στο πνεύμα των Χριστουγέννων λοιπόν, σήμερα επέλεξα να φτιάξω ένα παγωμένο sabayon (σαν semifreddo), με γλυκό κρασί και σάλτσα φράουλας. Χριστουγεννιάτικο, γιορτινό και απόλυτα γευστικό.

Η παρασκευή του είναι εύκολη, αν έχετε υπομονή. Τα αυγά ζεσταίνονται σε μπεν μαρί για αρκετή ώρα μαζί με την ζάχαρη και το κρασί, οπότε παστεριώνονται. Όσο για τις φράουλες, ξέρω, δεν είναι η εποχή τους αλλά μπορείτε εύκολα να βρείτε κατεψυγμένες. Αξίζει τον κόπο αφού ταιριάζουν απόλυτα με το γλυκό κρασί. Μπορούν να αντικατασταθούν με βατόμουρα ή αλλα κόκκινα φρούτα.

Εδώ στην Ελλάδα το sabayon δεν είναι πολύ διαδεδομένο, ωστόσο είναι ένα γλυκό αριστοκρατικό που πρέπει να εκτιμηθεί περισσότερο. Αξίζει να το δοκιμάσετε.

Υλικά για 8 μερίδες

Sabayon:

240 γρ. ζάχαρη

8 κρόκοι

70 γρ. κρασί Μoscato ή γλυκό κρασί ή αν δεν έχετε ημίγλυκο

400 γρ. χτυπημένη κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή

λίγη βανίλια σε σκόνη

Σάλτσα φράουλας:

100 γρ. φράουλες

10 γρ. ζάχαρη

 1 κ.γ. χυμός λεμονιού

λίγο λικέρ φράουλα (προαιρετικά για πιο έντονη γεύση)

 

Εκτέλεση

Με μίξερ χειρός ή με σύρμα χτυπάμε τους κρόκους και την ζάχαρη σε ένα πυράντοχο μπολ ή κατσαρολάκι, να αφρατέψουν λίγο. Προσθέτουμε το κρασί και χτυπάμε λίγο ακόμα.

Σε μπεν μαρί με νερό που βράζει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε το μπολ ή το κατσαρολάκι ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το νερό που βράζει και συνεχίζουμε το χτύπημα (αν χρησιμοποιούμε μίξερ χτυπάμε στην χαμηλή ταχύτητα). Χτυπάμε ασταμάτητα για 10 λεπτά περίπου μέχρι να ασπρίσει το μίγμα και να γίνει κρεμώδες.

Κατεβάζουμε από την φωτιά και το μεταφέρουμε πάνω σε μπολ γεμισμένο με παγάκια ή κρύο νερό για να κρυώσει. Συνεχίζουμε να χτυπάμε για άλλα 4-5 λεπτά μέχρι να κρυώσει.

Ρίχνουμε την βανίλια και ανακατεύουμε απαλά με κουτάλι.

Μεταφέρουμε το μίγμα σε καθαρό μπολ προσέχοντας να μην πάρουμε από τα πλάγια απομεινάρια κρόκου που δεν έχει αναμειχθεί με το υπόλοιπο. Προσθέτουμε την παχύρευστη κρέμα και ενσωματώνουμε απαλά.

Σε ποτήρια ή ειδικά μπολάκια βάζουμε κομμάτι μεμβράνης κάτω και στα πλάγια, και μοιράζουμε το sabayon. Αν θέλουμε βάζουμε σε ψηλά ποτήρια martini, χωρίς μεμβράνη.

Παγώνουμε στην κατάψυξη για 4 ώρες τουλάχιστον.

Φτιάχνουμε την σάλτσα φράουλας στο μπλέντερ χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί μ.εχρι να πολτοποιηθούν οι φράουλες.

Αφού παγώσουν τα sabayon, αφαιρούμε τις μεμβράνες και σερβίρουμε σε πιάτο περιχύνοντας με την σάλτσα φράουλας.

Διατηρείται στην κατάψυξη για 3-4 μέρες.

 

Βρήκαμε τη συνταγή στο : marieclaire.gr

                                    ***********************************************************************

Παβλοβα με κρέμα μασκαρπόνε σαν χριστουγεννιάτικο στεφάνι
Από τον Γαβριήλ Νικολαΐδη coolartisan.net

Υλικά180 γρ. ασπράδι αυγού (6 ασπράδια)
180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
180 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. κορν φλάουρ, κοσκινισμένο

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μαζί με την κοινή ζάχαρη σε μαρέγκα σε μεσαία ταχύτητα. Δηλαδή αν το μίξερ έχει 10 ταχύτητες, εμείς επιλέγουμε την 5η. Αργεί αλλά πάντα πετυχαίνει. (Στη χαμηλή ταχύτητα δεν παίρνει αέρα το μίγμα και η μαρέγκα γίνεται πιο σφιχτή. Έτσι, δεν έχουμε πλασματικό όγκο ο οποίος θα ξεφουσκώσει αργότερα).
Όταν η μαρέγκα γίνει σφιχτή, σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε σαν βροχή την άχνη και το κορν φλάουρ.
Συγχρόνως, ανακατεύουμε με μία πλαστική κουτάλα.
Παίρνουμε μεγάλες κουταλιές από τη μαρέγκα, τις τοποθετούμε πάνω σε μία λαδόκολλα και με το κουτάλι δημιουργούμε ένα στεφάνι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα ή στον κανονικό, στους 90°C – 100°C βαθμούς για τουλάχιστον 3 ώρες.
Όταν ψηθεί, ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα και αφήνουμε εκτός φούρνου για αρκετή ώρα να στεγνώσουν. Εγώ την άφησα για μια νύχτα.
Τοποθετούμε την κρέμα μασκαρπόνε στην κορυφή της μαρέγκας και διακοσμούμε με φρούτα και φύλλα βασιλικού.

Βρήκαμε τη συνταγή στο: missbloom.gr

                                    ***********************************************************************

 Τα Χριστούγεννα είναι για πολλούς η αγαπημένη περίοδος. Χρόνος με την οικογένεια, δώρα, πολύ φαγητό, κρασί και πολλά… γλυκά! Άφθονη ζάχαρη και πολλά μηχανήματα! Δείτε την μαγική διαδικασία που ακολουθείται για την δημιουργία του χαρακτηριστικού σε εμφάνιση γλυκίσματος των Χριστουγέννων.

Δείτε σχετικό βίντεο!

Βρήκαμε τη συνταγή στο: golamia.gr

******************************************************************************************************

gossip_angel για το timeout.gr