Τα φρούτα έχουμε συνηθίσει κατά κύριο λόγο να τα καταναλώνουμε ξεχωριστά, σαν επιδόρπιο ή σνακ. Όμως κάλλιστα θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για ευφάνταστες συνταγές, δίνοντας λίγη από τη δροσιά και την γλυκάδα τους στο πιάτο μας.
Παρακάτω επιλέξαμε μερικά αγαπημένα φρούτα και τα ενσωματώσαμε σε ευφάνταστες και νόστιμες «φρουτώδεις» σαλάτες.
Σαλάτα με ανανά, φρέσκα φασολάκια και ντρέσινγκ γιαουρτιού
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
200 γρ. φρέσκα φασολάκια
3 μέτρια καρότα
½ φλ. φιστίκια αράπικα ανάλατα ξεφλουδισμένα
2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. ελαφριά σάλτσα σόγιας
200 γρ. γιαούρτι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή μπούκοβο
Για τη γαρνιτούρα: ½ φλ. ολόκληρα φύλλα βασιλικού, 2 κ.σ. φιστίκια ολόκληρα ανάλατα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τον ανανά και τον τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη. Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα καρότα. Νεροβράζουμε τα φασολάκια ίσα –ίσα να γίνουν τρυφερά, τα κόβουμε κατά μήκος στα δύο και μετά σε κομμάτια 1,5 εκ.. Πλένουμε, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε μεγάλο μπολ, αλατίζουμε και ρίχνουμε πιπέρι ή μπούκοβο . Φτιάχνουμε τη σάλτσα: βάζουμε στη μουλινέτα το γιαούρτι, το μέλι, το ξύσμα λεμονιού, τη σάλτσα σόγιας κα το σκόρδο και δουλεύουμε για 1 λεπτό. Περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε και βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Σερβίρουμε γαρνίροντας με φύλλα βασιλικού και αράπικα φιστίκια ανάλατα.
Σαλάτα µε πεπόνι, τραγανό προσούτο και γραβιέρα
Υλικά:
2 φλ. τσαγιού μικρά τρυφερά φύλλα σπανάκι
1 πράσινη σαλάτα
1 ματσάκι ρόκα
4 λιαστές ντομάτες
4 φέτες πεπόνι (κομμένο σε τρίγωνα)
4 φέτες προσούτο Καρπενησίου
1/2 φλ. τσαγιού φλούδες πικάντικη γραβιέρα
1/2 φλ. τσαγιού φιλέ αμυγδάλου
Για τη σος
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 κ.σ. μπαλσάμικο
2 λιαστές ντομάτες
1/2 κ.γλ. μέλι
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση: Αραδιάζουμε το προσούτο σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το ψήνουμε για 15΄ στους 200οC, να γίνει τραγανό. Το αφήνουμε να κρυώσει. Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά όλα τα λαχανικά. Τα στήνουμε σε ανοιχτή πιατέλα. Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες και τις προσθέτουμε. Στρώνουμε το πεπόνι γύρω γύρω. Ψιλοκόβουμε το τραγανό προσούτο πάνω από τη σαλάτα. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τις φλούδες γραβιέρας. Τοποθετούμε τα υλικά για τη σoς στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. (Θα γίνει σαν κρέμα). Περιχύνουμε τη σαλάτα.
Σαλάτα με σπανάκι, μαρούλι, φράουλες και πορτοκάλι
Υλικά:
Για το dressing:
1 κουταλιά της σούπας ξύδι κόκκινου κρασιού
2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
½ σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
Για τη σαλάτα:
1 ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο σπανάκι
1 ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαρούλι
3 φέτες προσούτο, κομμένο
Φέτες ½ πορτοκαλιού
1/3 φλιτζανιού φράουλες σε φέτες
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υλικά για το dressing και το αφήνουμε στην άκρη. Αναμειγνύουμε τα λαχανικά και τα φρούτα μεταξύ τους, αφού πρώτα τα πλύνουμε και τα στραγγίξουμε. Περιχύνουμε με τη σος και σερβίρουμε.
Σαλάτα με κοτόπουλο, καρπούζι και ροκφόρ
Υλικά
5 στήθη από κοτόπουλο, χωρίς κόκαλο
ελαιόλαδο για το κοτόπουλο
3 κούπες καρπούζι καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
3 κούπες αχλάδι καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
250 γραμμ. μανιτάρια φρέσκα, κομμένα σε λεπτές φέτες
1/2 της κούπας γιαούρτι στραγγισμένο
1/3 της κούπας ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
1 μικρό μαρούλι
250 γραμμ. ροκφόρ
Εκτέλεση: Ψήνουμε το κοτόπουλο είτε στη σχάρα είτε στον φούρνο είτε στο τηγάνι και το κόβουμε σε κύβους. Όταν κρυώσει το ανακατεύουμε προσεχτικά με το καρπούζι, το αχλάδι, τα μανιτάρια και το ροκφόρ. Χτυπάμε το γιαούρτι, το λάδι και λίγο αλατοπίπερο για τη σάλτσα. Στρώνουμε τα φύλλα του μαρουλιού σε μια πιατέλα, τοποθετούμε τη σαλάτα από πάνω και γαρνίρουμε με τη σάλτσα. Σερβίρουμε.
Σαλάτα πράσινη με κεράσια και γκοργκοντζόλα
Υλικά
1 φλιτζάνι κεράσια χωρίς το κουκούτσι
100 γρ. γκοργκοντζόλα κομμένη σε κύβους
2 σαλάτες γαλλικές
1 αγγούρι μικρό κομμένο σε μικρούς κύβους
1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε κύβους
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας καρυδόψιχα ή καρύδια κομμένα στη μέση
Για τη βινεγκρέτ
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα τύπου Dijon
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη μαύρη
1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση: Πλένουμε και κόβουμε τα σαλατικά. Ανακατεύουμε σε μπολ μεσαίου μεγέθους τα φύλλα της σαλάτας με τα κεράσια, την γκοργκοντζόλα, την πιπεριά, το αγγούρι, το κρεμμυδάκι και την καρυδόψιχα. Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ χτυπώντας στο μούλτι όλα μαζί τα υλικά της και περιχύνουμε τη σαλάτα. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Σαλάτα με λάχανο, μήλο και ανανά
Υλικά
Για 4-6 άτομα
1⁄2 φλιτζάνι τσαγιού γιαούρτι σακούλας
πάπρικα
καρύδια κομμένα στη μέση
6 φλιτζάνια τσαγιού ψιλοκομμένο λάχανο
1 μεγάλο πράσινο μήλο
2 κουταλιές ξίδι
αλάτι
4 φέτες ανανά κομμένες σε κομμάτια
1⁄2 φλιτζάνι τσαγιού σπασμένα καρύδια
1⁄2 φλιτζάνι τσαγιού μαγιονέζα
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε το λάχανο με το μήλο αφού το κόψουμε σε μικρούς κύβους, χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα, με το ξίδι και με λίγο αλάτι. Το αφήνουμε σε τρυπητό, για να στραγγίσει καλά. Προσθέτουμε τα σπασμένα καρύδια, τον ανανά, τη μαγιονέζα και το γιαούρτι σακούλας. Ανακατεύουμε τη σαλάτα τη βάζουμε σε σαλατιέρα στρωμένη με φύλλα μαρουλιού και την πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα. Τη γαρνίρουμε με καρύδια κομμένα στη μέση.
Πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο, ροδάκινα και σάλτσα πορτοκάλι
Υλικά:
2 κόκκινα ραντίτσιο, τα εξωτερικά φύλλα να πεταχτούν και να κρατήσετε μόνο τις καρδιές
1 μικρό αντίδι
1 φιλέτο κοτόπουλο
4 ροδάκινα ή άσπρα νεκταρίνια με τη φλούδα τους, ξεκουκουτσιασμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
5-6 κουταλιές της σούπας λευκό κρασί
Για τη σάλτσα:
χυμός από 2 μεγάλα πορτοκάλια
χυμός από ένα μικρό λεμόνι
2 φλιτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές τσαγιού μουστάρδα ντιζόν
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση: Πλένουμε πολύ καλά τα φύλλα από τη σαλάτα. Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε επάνω σε βαμβακερή πεσέτα. Τα κόβουμε σε χονδρά κομμάτια με το χέρι μας κατά προτίμηση. Κόβουμε το στήθος κοτόπουλο σε μακρόστενα στικς των 4-5 εκ. μήκους και πλάτους περίπου 2-3 εκ. Τα σοτάρουμε σε δυο κουταλιές ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 ακόμα λεπτά. Για τη σάλτσα, τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα βάζο που κλείνει καλά και αλατοπιπερώνουμε. Κουνάμε καλά μέχρι να ενωθούν, έπειτα αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά για να «αναδειχτούν» οι γεύσεις και να αρώματα. Τοποθετούμε τα φύλλα στη βάση ενός μεγάλου, ρηχού μπολ σερβιρίσματος, διασκορπίζουμε το κοτόπουλο, έπειτα τα ροδάκινα και ρίχνουμε γενναιόδωρα από πάνω τη σάλτσα. Ανακινούμε ελαφριά με τη βοήθεια δύο πιρουνιών για να ανακατευτούν τα υλικά. Σερβίρουμε.
πηγή: www.in2life.gr