4 συνταγές με το υπέροχο κάστανο…. τολμήστε τις … είναι πραγματικά τέλειες!!!

Αυτά τα φανταστικά κάστανα……  που πιστεύω ότι αρέσουν σε όλους ψητά, σε λιγότερους -ίσως- βρασμένα, αλλά χωρίς αμφιβολία φτιάχνουν γλυκά με μοναδική γεύση και φανατικούς λάτρεις.

Ακολουθούν 4 υπέροχες συνταγές με κάστανα … σίγουρα μέσα σ’αυτές θα βρείτε και το δικό σας γούστο!!!  Στη συνταγή του Μον Μπλαν που ακολουθεί θα βρείτε τον βασικό πουρέ κάστανου.

Στο κάστανο ταιριάζει το άρωμα της βανίλιας, η σοκολάτα, διάφορα λικέρ, η σαντιγύ.

Το κάστανο έχει εξαιρετική διατροφική αξία και ταιριάζει σε δίαιτες με χαμηλά λιπαρά.

Οι θερμίδες, βέβαια, δεν του λείπουν, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε σάκχαρα και άμυλο. Ομως, τα χαμηλά λιπαρά και η μηδενική χοληστερόλη το κατατάσσουν στις απόλυτα υγιεινές τροφές.

Αν, λοιπόν, ανήκετε στους τυχερούς που δεν μετράνε θερμίδες, απολαύστε άφοβα τα υπέροχα γλυκά με κάστανο που θα ετοιμάσετε εύκολα. Οι υπόλοιποι, θα ικανοποιηθούμε με μικρότερη ποσότητα και με τη χαρά της δημιουργίας…

                                  Σ   Υ   Ν   Τ   Α   Γ   Ε   Σ

Κάπκεϊκς με κάστανο και κρέμα μασκαρπόνε

 
υλικά
175 γρ. αλεύρι
125 γρ. ζάχαρη
125 γρ. βούτυρο φρέσκο (εκτός ψυγείου)
200 γρ. κρέμα γάλακτος
3 αβγά
1/2 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
1 κ.σ. έτοιμη κρέμα κάστανου
3 μαρόν γκλασέ
λίγες σταγόνες άρωμα βανίλιαςγια την κρέμα:
300 γρ. κρέμα κάστανου
250 γρ. μασκαρπόνε
75 γρ. ζάχαρη άχνη
50 γρ. κρέμα γάλακτος
λίγες σταγόνες άρωμα βανίλιας

παρασκευή

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο ν’ ασπρίσει και προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, χτυπώντας να ενσωματωθούν στο μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι με τη μαγιά, εναλλάξ με την κρέμα γάλακτος, χτυπώντας το μείγμα. Προσθέτουμε την κρέμα κάστανου και ανακατεύουμε καλά. Θρυματίζουμε με πιρούνι τα μαρόν γκλασέ και τα ανακατεύουμε στο μείγμα. Γεμίζουμε τα φορμάκια γιά μάφιν μέχρι τα 3/4 του ύψους. Ψήνουμε γιά 25′. Ετοιμάζουμε στο μεταξύ την κρέμα γιά το γκλασάρισμα: χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σαντιγύ. Δουλεύουμε λίγο με πιρούνι το μασκαρπόνε να αφρατέψει και το προσθέτουμε στη σαντιγύ, συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε 3 κ.σ. από την κρέμα κάστανου και τη βανίλια. Αφήνουμε την κρέμα λίγη ώρα στο ψυγείο. Βγάζουμε τα κεκάκια από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Βάζουμε σε κορνέ την υπόλοιπη κρέμα κάστανου και τη μοιράζουμε σε σπιράλ σε όλο το πλάτος της επιφάνειας των κάπκεϊκς. Βάζουμε κατόπιν στο κορνέ την κρέμα μασκαρπόνε και σχηματίζουμε ένα λοφάκι από πάνω.

————————-

Mont Blanc κάστανου

 
υλικά
750 γρ. κάστανα
1 λ. γάλα πλήρες
250 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης
100 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κ.σ. ζάχαρη
1 λοβό βανίλιας ή μερικές σταγόνες άρωμα βανίλιας

παρασκευή

Πλένουμε τα κάστανα, κάνουμε μιά μικρή τομή στη μύτη κάθε κάστανου με κοφτερό μαχαιράκι και τα βάζουμε να βράσουν σε αρκετό νερό γιά 10′. Τα καθαρίζουμε ενώ είναι ζεστά ακόμα, γιά να βγει εύκολα η φλούδα. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το γάλα και τη βανίλια σχισμένη (ξύνουμε τα σποράκια της στο γάλα) και βάζουμε να βράσουν σε μέτρια/χαμηλή φωτιά γιά 40΄ ή λίγο παραπάνω, μέχρι να μαλακώσουν τελείως. Τα στραγγίζουμε (κρατάμε λίγο από το γάλα τους), αφαιρούμε τη βανίλια και τα περνάμε από τη μηχανή του πουρέ (αν χρησιμοποιήσουμε άρωμα βανίλιας το προσθέτουμε στον πουρέ). Βάζουμε τον πουρέ σ’ ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε καλά. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε μιά-δυό κ.σ. από το γάλα, αλλά με προσοχή, πρέπει να έχει την υφή πουρέ. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο γιά 1 ώρα τουλάχιστον. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος -που πρέπει να είναι καλά παγωμένη- σε σαντιγύ. Οταν αρχίσει να στέκεται  προσθέτουμε 2 κ.σ. ζάχαρη και χτυπάμε μερικά δευτερόλεπτα ακόμα. Γιά το σερβίρισμα, βγάζουμε τον πουρέ κάστανου από χοντρό κορνέ σχηματίζοντας ένα βουναλάκι με κωνικό σχήμα. Βάζουμε από πάνω μιά-δυό κ.σ. σαντιγύ σε κάθε μπολ. Η φτιάχνουμε ένα λοφάκι από τον πουρέ σε πιατέλα και βάζουμε από πάνω τη σαντιγύ. Πασπαλίζουμε την πιατέλα γύρω γύρω με άχνη, από μικρό σουρωτήρι.

————————–

Μικρά μαλακά κέικ με κάστανο και σοκολάτα

 
υλικά γιά 8 μικρά κέικ
160 γρ. αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά σκόνη
160 γρ. κρέμα κάστανου γλυκειά
120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
120 γρ. ζάχαρη άχνη
120 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης
4 αβγά μέτρια
20 γρ. βούτυρο

παρασκευή

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο. Βάζουμε τη σοκολάτα, κομμένη σε κομμάτια, να λυώσει μαζί με το βούτυρο, σε μπαιν μαρί (επάνω από κατσαρολάκι με καυτό νερό). Χωρίζουμε τους κρόκους από τ’ ασπράδια των αβγών. Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε μαρέγκα σφιχτή. Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε την κρέμα κάστανου με την κρέμα γάλακτος και τα κροκάδια των αβγών. Προσθέτουμε το αλεύρι με τη μαγιά, ανακατεύουμε και μετά τη σοκολάτα και ανακτεύουμε να γίνει ένα μείγμα ομοιογενές. Προσθέτουμε τμηματικά τη μαρέγκα, ανακατεύοντας κάθε φορά απαλά να ενσωματωθεί στο υπόλοιπο μείγμα. Μοιράζουμε το μείγμα σε 8 φορμάκια γιά κέικ, βουτυρωμένα και πασπαλισμένα με αλεύρι. Τα βάζουμε στο φούρνο γιά 15′-20′. Αφήνουμε να κρυώσουν.

tips: αν θέλουμε τα κέικ ακόμα πιό υγρά και μαλακά, ενώ είναι ακόμα χλιαρά τα σκεπάζουμε με μεμβράνη.

—————————–

Τιραμισού με κρέμα κάστανου

 
υλικά
250 γρ. μασκαρπόνε
100 γρ. έτοιμη κρέμα κάστανου άγλυκη
250 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης
3 κροκάδια πολύ φρέσκων αβγών
2 κ.σ. λικέρ κουαντρώ (προαιρετικά)
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1 πακέτο μπισκότα σαβουαγιάρ
200 ml καφέ (κατά προτίμηση espresso)
2 κ.σ. κακάο σε σκόνη
4-5 μαρόν γκλασέ ψιλοκομμένα

παρασκευή

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ (η κρέμα πρέπει να είναι πολύ κρύα) και την κρατάμε στο ψυγείο. Δουλεύουμε λίγο με πιρούνι το μασκαρπόνε, να γίνει σαν κρέμα. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι ν΄ασπρίσει το μείγμα, προσθέτοντας στο τέλος το λικέρ. Ενσωματώνουμε στα αβγά το μασκαρπόνε και την κρέμα κάστανου, χτυπώντας με το σύρμα των αβγών μέχρι να γίνει μιά λεία κρέμα. Προσθέτουμε με κουτάλι λίγη λίγη τη σαντιγύ και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθεί. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο γιά 20′. Στο μεταξύ φτιάχνουμε τον καφέ και τον αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Αν χρησιμοποιήσουμε καφέ φίλτρου, πρέπει να είναι αρκετά δυνατός. Σ’ ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ ή άλλο ανάλογο σκεύος στρώνουμε μιά σειρά μπισκότα, που έχουμε βουτήξει γιά μερικά δευτερόλεπτα στον καφέ. Απλώνουμε επάνω τη μισή κρέμα κάστανου με κουτάλι και στρώνουμε την επιφάνεια. Συνεχίζουμε με δεύτερη στρώση μπισκότα βουτηγμένα στον καφέ και την υπόλοιπη κρέμα. Καλύπτουμε το σκεύος με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο τουλα΄χιστον γιά 1 ώρα. Το βγάζουμε λίγο πριν το σερβίρισμα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το κακά, χρησιμοποιώντας μικρό σουρωτήρι. Σκορπίζουμε επάνω κομματάκια μαρόν γκλασέ.

πηγή: athinorama.gr