Γλυκό με κρουασάν και σως καραμέλα.
Εικόνα via lickthebowlgood.blogspot.gr/2009/05/bread-n-butter.html
Υλικά
- 2 μπαγιάτικα κρουασάν βουτύρου (ή 1 μπαγιάτικη μέτρια φρατζόλα ψωμί), κομμένα σε μέτριες μπουκιές
- 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. νερό
- 1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 φιλτζ. γάλα πλήρες
- 2 αυγά, χτυπημένα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Βάζουμε τα κομμάτια κρουασάν σε πυράντοχο σκεύος. Σε τηγάνι αναμειγνύουμε τη ζάχαρη και το νερό, ανακατεύοντας καλά με κουτάλι, και κατόπιν ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφήνουμε για 3-5 λεπτά, μέχρι η ζάχαρη να γίνει καραμέλα, χωρίς να ανακατέψουμε ή να ανακινήσουμε το τηγάνι. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος. Συνεχίζουμε με το γάλα, ανακατεύουμε καλά και ταυτόχρονα ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Περιχύνουμε με τη σως το σκεύος με τα κρουασάν και αφήνουμε να μουλιάσει για 10 λεπτά. Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά και απολαμβάνουμε.
Γλυκιά πουτίγκα με μήλα και κανέλα
Εικόνα via daisylanecakes.blogspot.gr/2010/05/twd-apple-apple-bread-pudding.html
Υλικά
- 2 φλιτζ. γάλα χαμηλό σε λιπαρά
- 1 φλιτζ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1/4 κ.γλ. αλάτι
- 1/4 κ.γλ. βανίλια
- 3 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
- 1 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
- 4 φλιτζ. μπαγιάτικο ψωμί κομμένο σε μέτριες μπουκιές
- 1-2 μήλα πράσινα, κομμένα σε κυβάκια
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Σε μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το γάλα με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, μετά το αλάτι και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά. Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε το λιωμένο βούτυρο με την κανέλα, ανακατεύοντας γρήγορα ώστε να μη δημιουργηθούν “κόμποι” στην επιφάνεια από την κανέλα. Ρίχνουμε το μείγμα βουτύρου στο μείγμα γάλακτος. Μουλιάζουμε στο υγρό μείγμα το ψωμί και προσθέτουμε από πάνω τα κυβάκια από μήλα. Αφήνουμε για 25 λεπτά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε πυράντοχο σκεύος και ψήνουμε για 60 λεπτά.
Σοκολατογλυκό με νουτέλα
Εικόνα via jessienextdoor.com/2012/03/13/chocolate-nutella-bread-pudding/
Υλικά
- 1 μπαγιάτικη μέτρια φραντζόλα ψωμί ή 1 μπαγιάτικο τσουρέκι, κομμένο σε μέτριες μπουκιές
- 3 φλιτζ. γάλα πλήρες
- 1/4 φλιτζ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 1 φλιτζ. ζάχαρη
- 1/2 φλιτζ. μαύρη ζάχαρη
- 1/4 φλιτζ. κακάο άγλυκο, σε σκόνη
- 2 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ, σε σκόνη
- 1 κ.σ. βανίλια σε σκόνη ή εκχύλισμα βανίλιας
- 6 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 200 γρ. κουβερτούρα, κομμένη σε κυβάκια
- 1/2 φλιτζ. και 2 κ.σ. νουτέλα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Σε μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Σε ξεχωριστό μπολ, αναμειγνύουμε τα δύο είδη ζάχαρης, το κακάο και τον καφέ. Ρίχνουμε το μείγμα ζάχαρης στο μείγμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε τα χτυπημένα αυγά με τη βανίλια. Ρίχνουμε το μείγμα αυγών στο μείγμα γάλακτος-ζάχαρης και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κυβάκια. Σε τηγάνι σε πολύ χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το 1/4 φλιτζ. νουτέλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν υγροποιηθεί η νουτέλα, αποσύρουμε από την φωτιά. Ρίχνουμε τη λιωμένη νουτέλα στο μείγμα γάλακτος και ανακατεύουμε γρήγορα και καλά. Μουλιάζουμε μέσα το ψωμί ή το τσουρέκι για 20 λεπτά. Μεταφέρουμε όλο το μείγμα σε πυράντοχο σκεύος και ψήνουμε για 60 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, επικαλύπτουμε με έξτρα νουτέλα και το σερβίρουμε χλιαρό.
Banana bread ή γλυκιά πουτίγκα με μπανάνα.
- 1 μεγάλο αυγό
- ασπράδια από 2 μεγάλα αυγά
- 1 φλιτζ. γάλα πλήρες
- 1/4 φλιτζ. καστανή ζάχαρη και 2 κ.σ. για το πασπάλισμα
- 1 φλιτζ. γιαούρτι
- 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
- 3 φλιτζ. ψωμί, κατά προτίμηση ολικής αλέσως, κομμένο σε κυβάκια
- 2 μεγάλες μπανάνες, κομμένες σε φέτες
- 1/4 φλιτζ. σταφίδες
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, τα ασπράδια, το γάλα, τη καστανή ζάχαρη, το γιαούρτι, τη βανίλια, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε το ψωμί σε κυβάκια και το αφήνουμε στο μείγμα για 15 λεπτά, να μουλιάσει. Κατόπιν, προσθέτουμε τη μπανάνα σε φέτες και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε από πάνω με 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη και ψήνουμε για 50 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η πουτίγκα.
πηγή: www.mamapeinao.gr