Americano
Παρασκευάστε έναν κανονικό espresso χρησιμοποιώντας τη μηχανή espresso σας. Βάλτε τον espresso σε ένα κανονικό φλυτζάνι καφέ (όχι φλιτζανάκι espresso) και προσθέστε καυτό αποσταγμένο νερό.
Cappuccino
Ένας espresso με γάλα ζεσταμένο στον ατμό και αφρό γάλακτος πάνω-πάνω.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: 1/3 espresso, 1/3 γάλα ζεσταμένο στον ατμό και 1/3 αφρός γάλακτος σε ένα μικρό φλιτζάνι.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Κάντε αφρό το γάλα στην καπουτσινο-μηχανή. Ετοιμάστε έναν espresso (μονό) και αδειάστε τον στο φλιτζάνι. Χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι αδειάστε το γάλα σιγά-σιγά μέχρι να γεμίσουν τα 2/3 του φλιτζανιού. Προσθέστε τον αφρό με το κουταλάκι μέχρι να γεμίσει το φλιτζάνι. Σερβίρετε με κανέλα ή με σκόνη κακάο.
Espresso Con Panna
Ένας espresso με ένα “λευκό καπέλο”. Φτιάξτε έναν μονό espresso, ακολουθώντας τις οδηγίες της espresso-μηχανής σας. Προσθέστε μια “μπάλα” σαντιγί.
Espresso Lungo
Φτιάξτε έναν μονό espresso, ακολουθώντας τις οδηγίες της espresso-μηχανής σας, αλλά χρησιμοποιείστε περισσότερο νερό (γεμίστε το κουπάκι μέχρι επάνω).
Espresso Ristretto
Ένας μικρότερος espresso (περίπου 30ml), που θα σας μεταδώσει μία πιο έντονη εμπειρία espresso. Φτιάξτε έναν μονό espresso, ακολουθώντας τις οδηγίες της espresso-μηχανής σας, αλλά χρησιμοποιείστε λιγότερο από τον καφέ που θα παράγει η μηχανή (αφήστε τον καφέ να κυλήσει λιγότερη ώρα από ότι συνήθως).
Espresso Romano
Φτιάξτε έναν μονό espresso, ακολουθώντας τις οδηγίες της espresso-μηχανής σας, αλλά σερβίρετε με τουΐστ ή μία φέτα λεμόνι σε ένα πιατάκι.
Latte Macchiato
Ένας “σημαδεμένος” latte.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Χρησιμοποιήστε το εξάρτημα ατμού της espresso-μηχανή σας για να “αφρίσετε” το γάλα. Ετοιμάστε ένα μονό espresso. Σε ένα κανονικό φλιτζάνι καφέ, βάλτε πρώτα το ζεστό γάλα και μετά αν θέλετε, μία κουταλιά αφρού. Προσθέστε τον espresso χύνοντάς τον ώστε να διαπεράσει τον αφρό και το γάλα. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθεί ένα σημάδι από καφέ στο γάλα.
Mocha Latte
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: 1/4 φλιτζανιού espresso, 1/4 φλιτζανιού ζεστού ροφήματος σοκολάτας, 1/4 φλιτζανιού ζεστό γάλα, 1/4 φλιτζανιού αφρό από γάλα.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Ακολουθήστε τις οδηγίες για να φτιάξετε έναν κανονικό latte, συνδυάζοντας τον espresso, τη ζεστή σοκολάτα και το γάλα. Στο τέλος, προσθέστε πάνω-πάνω τον αφρό.
Texas Espress
Αλλέστε σπόρους καφέ γαλλικού χαρμανιού σε πολύ λεπτή σκόνη και βάλτε τη στο φίλτρο της espresso-μηχανής. Χρησιμοποιήστε 1 φλιτζάνι κρύου νερού και αφήστε τον καφέ να ετοιμαστεί. Σερβίρετε και απολαύστε.
Texas Espress (ver2)
Ίδιος με τον κανονικό Texas Espress, αλλά χρησιμοποιείστε λιγότερο νερό.
Αραβικός καφές με τζίντζερ
Πικάντικος και γλυκός με μία πραγματικά εξωτική γεύση.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: 1,5 φλιτζάνι νερό, 6 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη, 6 κουτ. γλυκού καφέ σκόνη, 2 κουτ. γλυκού αλεσμένο τζίντζερ.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Αναμιγνύετε τα συστατικά σε μία μικρή κατσαρόλα και ανακατεύετε καλά. Αφήστε την κατσαρόλα να σιγοβράσει. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία τρεις φορές. Σερβίρετε σε φλιτζανάκια για espresso. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιείστε πολύ καλά αλεσμένους σπόρους καφέ. Σε περίπτωση που σας έχουν τελειώσει μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόκκους στιγμιαίου καφέ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερη ή λιγότερη ζάχαρη, ανάλογα με το γούστο σας.
Βιεννέζικος καφές με μπαχαρικά
Θα χρειαστείτε 3 φλιτζάνια βιεννέζικου καφέ, 4 γαρίφαλα, 4 καρπούς μπαχαριού, 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, κανέλα και γλυκιά σαντιγί για γαρνιτούρα.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Αφού ετοιμάσετε τον καφέ στην καφετιέρα σας, προσθέστε τα γαρίφαλα, τα μπαχάρια και το μοσχοκάρυδο. Χρησιμοποιώντας σουρωτήρι βάλτε τον καφέ σε ποτήρια κρασιού και προσθέστε πάνω-πάνω τη σαντιγί. Τέλος, πασπαλίστε λίγη κανέλα.
Ιρλανδικός καφές
1 ζεσταμένο ποτήρι για ιρλανδικό καφέ. 3/4 φλιτζανιού καφέ φίλτρου. 2 κουταλιές ζάχαρη. 1 μεζούρα ιρλανδικό ουϊσκυ (όχι σκωτσέζικο!). 1/4 φλιτζανιού ελαφριά σαντιγί.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Αδειάστε τον καφέ στο ζεσταμένο ποτήρι. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατώστε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέστε το ουϊσκυ. Τέλος, βάλτε πάνω-πάνω σαντιγί για γαρνιτούρα.
Ιρλανδικός καφές με Baileys
1 ζεσταμένη κούπα καφέ, 1.5 φλυτζάνι μέτρια καβουρντισμένου καφέ φίλτρου, 1.5 δόσεις Baileys, 1/4 φλυτζανιού σαντιγί καλά χτυπημένη, προαιρετικά λίγη κανέλα.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Αδειάστε τον καυτό καφέ στην κούπα. Προσθέστε το Baileys και ανακατώστε καλά. Συμπληρώστε με την σαντιγί και λίγη κανέλα. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε μια δόση λικέρ Creme de Cacao και 1/4 κουτ. γλυκού λικέρ Frangelico.
Ιταλικός καφές
Ετοιμάστε μισό φλιτζάνι φρέσκου καφέ φίλτρου ιταλικού χαρμανιού. Θα χρειαστείτε επίσης 1 κουτ. γλυκού Amaretto, 1 κουτ. γλυκού μπράντυ, 1/4 φλιτζανιού βαριά σαντιγί, 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα και όση ζάχαρη προτιμάτε.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Βάλτε τον καφέ σε μία κούπα ή σε ένα ποτήρι ιρλανδικού καφέ. Προσθέστε όση ζάχαρη θέλετε. Ανακατώστε το Amaretto και το μπράντυ. Προσθέστε τη σαντιγί προσεκτικά, τοποθετώντας ένα αναποδογυρισμένο κουταλάκι στην επιφάνεια του καφέ, ώστε η σαντιγί να κρατηθεί πάνω-πάνω. Πασπαλίστε λίγη κανέλα.
Καλοκαιρινός καφές
Έχουμε βάλει στην κατάψυξη δύο πλαστικά ποτηράκια γεμάτα φρέσκο, άπαχο γάλα.
Βάζουμε στο μπλέντερ 4 κουταλάκια nescafe και 6 κουταλάκια nesquik και, βέβαια, όση ζάχαρη θέλουμε, κατά προτίμηση ακατέργαστη.
Χτυπάμε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη γρανίτα.
Σερβίρεται με καλαμάκι και καλή παρέα.
Καυτός καφές με βούτυρο
1 κουτ. γλυκού βούτυρο (όχι αλατισμένο), 1 κουτ. γλυκού μαύρη ζάχαρη, φρεσκο-φτιαγμένος καφές φίλτρου Τζαμάικας, 1 γαρίφαλο, 1 κουτ. γλυκού σκούρο ρούμι, 1/8 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Βάλτε το βούτυρο σε ένα ποτήρι ή κούπα ιρλανδικού καφέ και μετά προσθέστε τον καυτό καφέ. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατώστε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέστε το γαρίφαλο και το ρούμι. Τέλος, πασπαλίστε λίγο μοσχοκάρυδο.
Καφέ Brulot
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: 3 φλιτζάνια δυνατού καφέ, 1 μεγάλο ζεσταμένο ποτήρι του κονιάκ μπράντυ, 1.5 δόσεις κονιάκ, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη, 1 ή 2 ολόκληρα γαρύφαλλα, 1 ξυλάκι κανέλα.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Αδειάστε τον καυτό καφέ στο ποτήρι μπράντυ και ανακατώστε το λικέρ. Προσθέστε σαντιγί και αμύγδαλα αν θέλετε.
Καφέ Caribe
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: 6 κουτ. γλυκού αλεσμένου καφέ, 6-8 μικροί κύβοι μαύρης ζάχαρης, 3 ξυλάκια κανέλας, 3 γαρύφαλλα, 4 φλιτζάνια νερού.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Ζεστάνετε όλα τα συστατικά σε μια μικρή κατσαρόλα μέχρι να αρχίσουν να βράζουν. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε την κατσαρόλα να σιγοβράζει για 15-20 λεπτά ή μέχρι να διαλυθούν οι κύβοι της ζάχαρης. Όσο περισσότερη ώρα αφήσετε τον καφέ να σιγοβράζει, τόσο πλουσιότερη γεύση θα έχει. Αδειάστε τον καφέ σε κούπες καφέ χρησιμοποιώντας σουρωτήρι.
Καφέ de Olla
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: 6 κουτ. γλυκού σπόροι καφέ, καλά αλεσμένοι, 4-5 ολόκληρους χλωρούς σπόρους κάρδαμου αλεσμένους. Ζάχαρη, σαντιγί και θρυμματισμένο πάγο.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Τοποθετήστε τον καφέ και τα μπαχαρικά μέσα στο φίλτρο της καφετιέρας σας. Περιμένετε μέχρι να ετοιμαστεί ο καφές και αφήστε τον να κρυώσει. Σε ένα ψηλό ποτήρι διαλύστε 1 ή 2 κουτ. γλυκού ζάχαρης σε 2 κουτ. σούπας καφέ (είναι πιο εύκολο να ανακατώσετε πριν προσθέσετε τον πάγο). Προσθέστε 5-6 παγάκια (θρυμματισμένα) και γεμίστε το ποτήρι με καφέ μέχρι περίπου 2 δάχτυλα από την κορυφή του, ώστε να μείνει χώρος για τη σαντιγί. Έχοντας τοποθετήσει ένα κουτάλι στην επιφάνεια του καφέ, προσθέστε τη σαντιγί. Με αυτόν τον τρόπο, η σαντιγί θα παραμείνει στην επιφάνεια του καφέ και δε θα διαλυθεί αμέσως.
Καφέ Diablo
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Χρησιμοποιήστε μία ζεσταμένη κούπα καφέ, 2 κύβους ζάχαρης, 1.5 ποτηράκι μπράντυ, 1/2 ποτηράκι Grand Marnier, 5-8 γαρύφαλα, 1 κομματάκι φλούδας πορτοκαλιού, 1 κομματάκι φλούδας λεμονιού, 1-1.5 φλιτζάνι προετοιμασμένο καφέ φίλτρου, χαρμανιού Κένυας ή Σουμάτρας.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Ζεστάνετε ελαφρά όλα τα συστατικά εκτός του καφέ μέσα σε ένα φοντύ ή αν δεν έχετε διαθέσιμο, σε μία μικρή κατσαρόλα. Αδειάστε τον καυτό καφέ στην κούπα. Όταν το μπράντυ αρχίσει να απελευθερώνει το άρωμά του, ανάψτε το με ένα σπίρτο και αφήστε το να καίγεται για 15-20 δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιώντας μια βαθιά κουτάλα, προσθέστε το μείγμα του μπράντυ στον καφέ και ανακατώστε.
Καφέ Latte – Καφέ au Lait
Ένα φλιτζανάκι espresso στο οποίο προσθέτετε ίση ποσότητα ζεστού γάλακτος.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Ετοιμάστε τον espresso. Ζεστάνετε το γάλα σε μία μικρή κατσαρόλα μέχρι να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες στις άκρες. Προσθέστε το γάλα στον espresso.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Χρησιμοποιήστε λιγότερο γάλα ώστε το ρόφημα να αποκτήσει πιο έντονη γεύση.
Καφέ Primavera
Είναι ένας μικρός cappuccino, πoυ φτιάχνεται με πολύ μεράκι.
Κάνουμε τον espresso και όσο περιμένουμε να γίνει ο καφές, ζεσταίνουμε 3 φλιτζανάκια γάλα.
Σε ένα σέικερ βάζουμε το γάλα, και ζάχαρη αν θέλουμε, και χτυπάμε μέχρι το γάλα να γίνει αφρός.
Στα φλιτζανάκια βάζουμε λίγο κακάο σκόνη, προσθέτουμε λίγο καφέ, λίγο γάλα και επαναλαμβάνουμε με κακάο, καφέ, γάλα. Στο τέλος πασπαλίζουμε με κακάο.
Καφέ Royale
Καφές με πολύ έντονο άρωμα, επίσης γνωστός ως Cofe Gloria.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο ζεσταμένο ποτήρι κρασιού, 1.5 φλιτζάνι προετοιμασμένου γαλλικού καφέ φίλτρου, 1/2 κουτ. γλυκού κανονικής ζάχαρης, 1 κύβο ζάχαρης, 1/2 δόση μπράντυ.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Αδειάστε τον καφέ στο ποτήρι του κρασιού. Προσθέστε 1/2 κουταλιά ζάχαρης και ανακατώστε μέχρι να διαλυθεί στον καφέ. Τοποθετήστε τον κύβο ζάχαρης σε ένα μικρό ζεστό μπωλ και προσθέστε το μπράντυ. Ανάψτε το μπράντυ με ένα σπίρτο και αμέσως ρίξτε το μέσα στο ποτήρι με τον καφέ. Αφήστε τις φλόγες να καίνε μέχρι να καεί όλο το αλκοόλ. Ανακατώστε και σερβίρετε.
Καφέ Shakerato
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Δύο δόσεις espresso, 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη, νερό και παγάκια.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Μηχανή για milk shake ή χειροκίνητη συσκευή για να κάνετε το γάλα αφρό.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Ετοιμάστε ένα απλό σιρόπι ζεσταίνοντας τη ζάχαρη και το νερό σε ένα κατσαρολάκι μέχρι το διάλυμα να γίνει διαφανές και μετά βράστε το για 1 λεπτό. Ετοιμάστε έναν διπλό espresso. Βάλτε τα παγάκια μέσα στη δοχείο της μηχανής για milk shake ή αν χρησιμοποιείτε χειροκίνητο αφριστή σε ένα ψηλό και στενό ποτήρι. Αδειάστε μέσα τον espresso μαζί με 3 κουτ. γλυκού από το σιρόπι (ή όσο σιρόπι επιθυμείτε). Φτιάξτε αφρό για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Αδειάστε χρησιμοποιώντας σουρωτήρι σε ένα ποτήρι σαμπάνιας.
Καφές Kioki
Συνδυασμός δυνατού καφέ με τη διπλή δύναμη του μπράντυ και του Kahlua. Θα χρειαστείτε 1 μεγάλη ζεσταμένη κούπα καφέ, 1 φλιτζάνι γαλλικού καφέ, 1 μεζούρα μπράντυ, 1 μεζούρα Kahlua ή κάποιου άλλου καλού λικέρ με γεύση καφέ και 1/4 φλιτζανιού σαντιγί.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Βάλτε τον καυτό καφέ στην κούπα. Προσθέστε το μπράντυ, το Kahlua και ανακατώστε καλά. Προσθέστε τη σαντιγί πάνω-πάνω για γαρνιτούρα.
Καφές με Ameretto
1 μεγάλο ζεσταμένο ποτήρι μπράντυ, 1.5 φλυτζάνι μέτρια ψημένου καφέ φίλτρου, 1.5 δόσεις λικέρ Ameretto, 1/4 φλυτζανιού ελαφρά χτυπημένου καφέ, 1/2 κουτ. γλυκού ψημμένα κομματιασμένα αμύγδαλα (προαιρετικά).
Καφές με καραμέλα βουτύρου
Θα χρειαστείτε 6 κουταλιές καφέ, 1/3 φλιτζανιού γαρνιτούρας για γλυκά με γεύση καραμέλας και σοκολάτας, 4.5 φλιτζάνια κρύο νερό και 1 πακέτο κατεψυγμένη σαντιγί.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Βάλτε τον καφέ στο φίλτρο της καφετιέρας. Βάλτε τη γαρνιτούρα της καραμέλας και της σοκολάτας στο γυάλινο δοχείο της καφετιέρας. Ετοιμάστε τον καφέ χρησιμοποιώντας 4.5 φλιτζάνια κρύο νερό. Όταν ο καφές ετοιμαστεί ανακατώστε καλά-καλά με ένα κουτάλι. Σερβίρετε αμέσως. Στολίστε με την ξεπαγωμένη σαντιγί και κομματάκια καραμέλας βουτύρου καλυμμένη από σοκολάτα.
Κλασσικός Espresso
Μία δόση espresso (μονή), περίπου 45 ml. Συνήθως τον πίνετε σκέτο ή με μία μόνο κουταλιά ζάχαρης.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Για να φτιάξετε διπλό espresso, διπλασιάστε την ποσότητα του καφέ (90ml).
Μεξικάνικος καφές
Μπορείτε να τον κάνετε πιο δυνατό προσθέτοντας 2 κουτ. γλυκού της αγαπημένης σας τεκίλα. Θα χρειαστείτε 1 μεγάλο ζεσταμένο ποτήρι μπράντυ, 1.5 φλιτζάνι μέτρια καβουρδισμένου καφέ φίλτρου (μεξικάνικου χαρμανιού ή Γουατεμάλας), 1.5 μεζούρα Kahlua, 1/4 φλιτζανιού ελαφριάς σαντιγί, λίγη κανέλα και σκόνη κακάο.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Βάλτε τον καφέ στο ζεστό ποτήρι του μπράντυ και ανακατώστε μέσα και το Kahlua. Προσθέστε για γαρνιτούρα τη σαντιγί και πασπαλίστε την κανέλα και το κακάο.
Παγωμένος καφές latte
Ετοιμάστε μισό φλιτζάνι ιταλικού espresso. Θα χρειαστείτε επίσης: μισό φλιτζάνι γάλα, όση ποσότητα ζάχαρης προτιμάτε, παγάκια που έχετε φτιάξει από καφέ και προαιρετικά, κανέλα για γαρνιτούρα.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Ζεστάνετε το γάλα στο εξάρτημα ατμού της espresso-μηχανής σας. Βάλτε το γάλα μαζί με τον espresso και τη ζάχαρη σε ένα ψηλό ποτήρι με πάγο και ανακατώστε. Αν θέλετε, πασπαλίστε λίγη κανέλα. Σερβίρετε με ένα καλαμάκι.
Παγωμένος Ταϊλανδέζικος καφές
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:4 κουταλιές πολύ καλά αλλεσμένου καφέ Τζαμάικας, 1/2 κουτ. γλυκού ξεραμένης φλούδας πορτοκαλιού, 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα, 2 δάχτυλα βανίλιας και μια πρέζα τριμμένου γαρίφαλου.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Βάλτε τα συστατικά σε μία πλαστική σακούλα με φερμουάρ. Κλείστε την ερμητικά και ταρακουνήστε την καλά-καλά. Ετοιμάστε τον καφέ στην καφετιέρα σας, βάζοντας το μίγμα σε χάρτινο φίλτρο και χρησιμοποιώντας 4 φλιτζάνια καυτού νερού.
Στεγνός Cappuccino
Μια παραλλαγή του κλασικού Cappuccino με λιγότερο γάλα και περισσότερο αφρό.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Ακολουθήστε τις οδηγίες παρασκευής του κλασικού Cappuccino. Χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι για να κρατήσετε τον αφρό στην κανάτα, αδειάστε μικρή ποσότητα του αφρισμένου γάλακτος σιγά-σιγά στον espresso (δεν πρέπει να γεμίσετε το φλιτζάνι πάνω από το μισό). Προσθέστε τον αφρό από πάνω μέχρι να γεμίσει το υπόλοιπο φλιτζάνι.
Τούρκικος καφές
Μπορεί να ονομάζεται τούρκικος, αλλά η συνταγή ξεκίνησε στην Υεμένη, σε μια πόλη ονομαζόμενη Μόκα. Είναι πολύ δυνατός καφές, εξαιρετικός για μετά το γεύμα.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Πάρτε καλοψημένους κόκκους καφέ. Αλέστε μέχρι να γίνουν μια ψιλή σκόνη. Βάλτε 1 φλυτζάνι νερό ανά άτομο στο μπρίκι. Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού καφέ ανά άτομο και 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ανά άτομο (για τον μέτριο). Ανακατέψτε καλά. Αφήστε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού. Πρίν ξεχειλίσει το καϊμάκι, βγάλτε το μπρίκι από τη φωτιά. Μοιράστε το καϊμάκι στα φλυτζάνια. Βάλτε να βράσει ξανά και μοιράστε όλο το υγρό στα φλυτζάνια. Στη νότια Υεμένη, μερικοί άνθρωποι προσθέτουν μια πρέζα σκόνη κάρδαμου. Αυτός ο καφές γίνεται γλυκός (σκεφτείτε να προσθέσετε λιγότερη ζάχαρη).
Χριστουγεννιάτικο Egg Nog
Aπό τη Τζαμάικα…
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: 1 λίτρο προετοιμασμένο egg nog (αβγό χτυπητό με ζάχαρη, γάλα και ποτό), 1 φλυτζάνι καφέ φίλτρου Τζαμάικας, 1/2 φλυτζάνι ρούμι (ή λικέρ με γεύση καφέ), 1 κουτ. γλυκού βανίλια και μοσχοκάρυδο για γαρνιτούρα.
ΟΔΗΓΙΕΣ: Ετοιμάστε τον καφέ φίλτρου και αφήστε τον να κρυώσει. Σε μια κανάτα, αδειάστε το egg nog, τον καφέ, το ρούμι και τη βανίλια και ανακατώστε. Αδειάστε το μείγμα σε μικρά ποτηράκια για ποντς (punch), προσθέστε το μοσχοκάρυδο και σερβίρετε.
πηγή: greekcook.gr