Βιενέζικη Βασιλόπιτα
Περιγραφή
Είναι μια πολύ νόστιμη βασιλόπιτα με πλούσια γεύση.
Ενώ χρειάζεται αρκετά υλικά, είναι εύκολη στην κατασκευή της.
Θα ενθουσιάσει και τους πιο απαιτητικούς.
Τι χρειαζόμαστε:
- 250γρ μαργαρίνη
- 3 αβγά
- 2 κουπες ζάχαρη
- 1 κ.γ. μπέικιν
- 3-4 βανίλιες
- 4 κ.σ. καρυδόψυχα
- 4 κ.σ. αμυγδαλόψυχα
- 4 κ.σ. τριμμένη κουβερτούρα
- 4 κ.σ. σταφίδες ξανθές
- 4 κ.σ. ινδική καρύδα
- 1 κεσέ γιαούρτι (200γρ)
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1/2 κούπα χυμό και απο τα δυο
- 500 γραμ αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
Πώς το κάνουμε:
5)Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ χυμό-γιαούρτι και αλεύρι. Δεν πολυχτυπάμε. Ίσα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
6)Δεν ξεχνάς πού και πού να σταματάς το μίξερ και να μαζεύεις από τα πλαινά του κάδου ό,τι έχει μαζευτεί, ώστε να έχεις σωστά ανακατεμένο μείγμα.
Εαν θέλετε, μπορείτε να βάλετε φρέσκο βούτυρο, την κάνει ακόμη πιο μυρωδάτη. Η ζύμη σαν πυκνότητα πρέπει να είναι όπως η ζύμη των κέικ.
Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.
πηγή: www.sintagespareas.gr
______________________________________________________________
Πανετόνε (ιταλική βασιλόπιτα)
Υλικά
* 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 100 γρ. μαργαρίνη
* 1½ κουταλάκι γλυκού μαγιά
* 1½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
* 50 γρ. ζάχαρη καστανή
* 4 κουτ. σούπας χλιαρό νερό
* 3 αυγά χτυπημένα
* 3 κρόκους αυγών
* ¼ κουταλάκι γλυκού άρωμα βανίλιας
* 2 κουταλάκια γλυκού ξύσμα λεμονιού
* 75 γρ. σταφίδες ξανθές
* 40 γρ. φρούτα κόντιτα
* ζάχαρη άχνη
Για το ψήσιμο
* 1 κουταλάκι γλυκού μαλακό βούτυρο
* 25. γρ. βούτυρο λιωμένο
Προετοιμασία
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ 300 γρ. αλεύρι με το αλάτι.
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και την προσθέτουμε στο αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπημένα αυγά. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια υγρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά να φουσκώσει.
Προσθέτουμε στη ζύμη τους κρόκους, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το βούτυρο και δουλεύουμε το μίγμα μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή. Ζυμώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια για περίπου 10 λεπτά ώστε να μην κολλάει στα δάχτυλα.
Βάζουμε τη ζύμη σε μία λεκάνη και τη σκεπάζουμε με μία υγρή πετσέτα και την αφήνουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ξεσκεπάζουμε, πιέζουμε τη ζύμη κάνοντας τα χέρια μας γροθιά, ξανασκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 ώρα.
Ξεσκεπάζουμε πάλι τη ζύμη και την τοποθετούμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια.
Ανακατεύουμε τις σταφίδες και τα φρούτα με λίγο αλεύρι και τα προσθέτουμε στη ζύμη. Ζυμώνουμε και πάλι για 2 – 3 λεπτά, κάνουμε τη ζύμη μία μπάλα και τη βάζουμε στην ειδική φόρμα για πανετόνε.
Χαράζουμε με ένα μαχαίρι την επιφάνεια και σκεπάζουμε τη φόρμα με ένα υγρό πανί, προσέχοντας να μην ακουμπάει τη ζύμη, και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο την επιφάνεια του πανετόνε και βάζουμε μία κουταλιά βούτυρο στο κέντρο της ζύμης.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10 – 12 λεπτά.
Όταν το πανετόνε αρχίζει να ξανθαίνει, αλείφουμε ξανά με λιωμένο βούτυρο, και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά.
Όταν ξεφορμάρουμε το πανετόνε το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
πηγή: www.syntages-mageirikhs.gr
______________________________________________________________
Βασιλόπιτα – τσουρέκι
Υλικά Συνταγής
- 250 γρ. βούτυρο ροδάμι λιωμένο χλιαρό
- 6 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. χλιαρό γάλα
-
Στερεά υλικά
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 2 φακελάκια μαγιά
- 140 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. υγρή βανίλια ή 2 βανίλιες
-
Γέμιση
- 2-3 κ.σ. ρούμι ή κονιάκ και 2 κ..σ νερό
- 1 φλ. σταφίδες ξανθές Κρήτης
- 3/4 φλ. κοντιτα κίτρινων φρούτων ή ψιλοκομμένα κίτρινα γλυκά κουταλιού
- 1/4 κ.γ. ξύσμα λεμόνι
- 1/2 κ.γ. ξύσμα περγαμόντο ή πορτοκάλι
- 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
- 1 κ.σ. κρύο βούτυρο για το ψήσιμο
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
Βάζουμε τις σταφίδες σε κατσαρόλα και περιχύνουμε με ρούμι ή κονιάκ και νερό. Φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Σβήνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε τα υλικά και τα αφήνουμε στην άκρη να μουλιάσουν και να φουσκώσουν, αφού κρυώσουν τελείως. Στραγγίζουμε καλά τις σταφίδες και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά να τραβήξει την υγρασία τους. Τις βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε την κοντίτα κίτρινων φρούτων, το ξύσμα λεμόνι και περγαμόντο, περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Τα προσθέτουμε στη ζύμη μετά το πρώτο φούσκωμά της.
Για τη Βασιλόπιτα
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά σε μπολ, το βούτυρο, τα αβγά, το γάλα και την υγρή βανίλια, τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο αλεύρι. Ζυμώνουμε για 1′-2′ σε χαμηλή ταχύτητα και δυναμώνουμε το μίξερ στο δυνατό. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 8′-10′ μέχρι το μείγμα να γίνει ελαστικό και πολύ μαλακό. Σαν μεγάλη τσίχλα. Βουτυρώνουμε ελαφρά τα δάχτυλά μας και πιάνουμε τη ζύμη. Τη βάζουμε σε μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει.
ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ
Αν θέλουμε η ζύμη να φουσκώσει γρήγορα τη βάζουμε σε χλιαρό φούρνο ή κοντά στο καλοριφέρ για μία ώρα και λίγα λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
ΑΡΓΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΖΥΜΗΣ
Εναλλακτικά, αν έχουμε χρονικό περιθώριο αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη καλά στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου γύρω στις 15 ώρες μέχρι να πάρει τρεις φορές τον όγκο της.
Βουτάμε τα χέρια σε λίγο βούτυρο και αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο. Την πατάμε να ξεφουσκώσει. Προσθέτουμε τη γέμιση. Ζυμώνουμε τη ζύμη να πάρει μέσα όλα τα υλικά. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και στον κάδο του μίξερ, να ρίξουμε δηλαδή τη γέμιση μέσα τη ζύμη και να προσθέσουμε τη γέμιση. Με το γάντζο ζυμώματος ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να ρουφήξει η ζύμη όλα τα υλικά. Πιάνουμε τη ζύμη και τη φορμάρουμε σε μπάλα. Όλες οι ενώσεις πρέπει να είναι προς τα κάτω και και η πάνω πλευρά που θα βλέπουμε να είναι λεία και φουκωτή. Βουτυρώνουμε βαθύ ταψί 30 ή 32 εκ. και το ντύνουμε με λαδόκολλα. Κόβουμε λωρίδες λαδόκολλα και τις κολλάμε περιμετρικά στα τοιχώματα του ταψιού. Η ζύμη πρέπει να καλύπτει το σκεύος μέχρι τη μέση για να έχει περιθώριο να σηκωθεί στο φούσκωμα. Αλλιώς θα χυθεί έξω στο ψήσιμο. Ακουμπάμε τη ζύμη μέσα με τις ενώσεις προς τα κάτω. Πατάμε ελαφρά τη ζύμη μπάλας να πλατύνει. Μπήγουμε το φλουρί στη Βασιλόπιτα.
ΓΡΗΓΟΡΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ
Αν θέλουμε να φουσκώσει γρήγορα σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο, στο ζεστό σβηστό φούρνο ή κοντά στο καλοριφέρ για περίπου 45′ να διπλασιαστεί σε όγκο.
ΑΡΓΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ
Αν έχουμε χρόνο σκεπάζουμε με διπλωμένη νωπή πετσέτα το ταψί και αφήνουμε τη βασιλόπιτα χωρίς να κουνάμε το ταψί για περίπου 4-5 ώρες να φουσκώσει με ηρεμία και να διπλασιαστεί.
Με πολύ κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σταυρό στο κέντρο της Βασιλόπιτας και ακουμπάμε πάω το κρύο κομμάτι βούτυρο. Ακουμπάμε κάτω κάτω στον φούρνο ταψί ή ανοξείδωτο μπολ με βραστό νερό ώστε να δημιουργείται υγρασία κατά τη διάρκεια του ψησίματος και να μη ξεραίνεται η Βασιλόπιτα. Επίσης γίνεται γυαλιστερή στην επιφάνεια λόγω των υδρατμών. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στο αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 50′-1 ώρα να φουσκώσει κι άλλο να ροδίσει και να κάνει κρούστα η επιφάνεια. Θα σκουρίνει αρκετά λόγω των αβγών στη ζύμη μη σας τρομάζει αυτό. Το ψήσιμο είναι σχετικό, ανάλογο με το φούρνο μας, την προθέρμανση και την ξεκούραση της ζύμης. Ελέγχουμε το ψήσιμο όπως τα κέικ. Μπήγουμε σουβλί στο κέντρο προς το τέλος του ψησίματος για σιγουρευτούμε ότι η καρδιά έχει ψηθεί. Δηλαδή το σουβλί να βγαίνει νοτισμένο από την υγρασία αλλά καθαρό από ζύμη. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 30΄, ξεφορμάρουμε με προσοχή και αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως. Αφού κρυώσει καλά την τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας για να διατηρήσει τη φρεσκάδα της μέχρι να την παρουσιάσουμε στο τραπέζι. Αχνίζουμε τη βασιλόπιτα και γράφουμε ευχές με λιωμένη σοκολάτα.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΙΓΟΥΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
2. Τα υγρά υλικά πρέπει να είναι χλιαρά και όχι καυτά γιατί θα καεί η μαγιά.
3. Το χτύπημα της ζύμης στο μίξερ πρέπει να είναι συνεχές για να τσιχλώσει.
4. Οι ενώσεις της ζύμης πρέπει να είναι προς το κάτω.
5. Ακολουθήστε τους χρόνους ξεκούρασης της ζύμης είτε τον γρήγορο είτε τον αργό όπως ακριβώς σας περιγράφω αντίστοιχα για τέλειο φούσκωμα και ωρίμανση της ζύμης.
6. Καθόλου αέρας δεν πρέπει να επηρεάσει τη ζύμη. Air condition και ανοιχτές πόρτες έχουν σαν αποτέλεσμα να πετσιάσει η ζύμη και να μη φουσκώσει σωστά.
7. Πάντα βρεγμένο πανί στο σκέπασμα της ζύμης.
8. Μπολ με καυτό νερό στο φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος διαπνέει υγρασία με τους υδρατμούς στη Βασιλόπιτα και δίνει γυαλιστερό αποτέλεσμα.
9. Μόλις κρυώσει καλά η Βασιλόπιτα την τυλίγουμε σε μεμβράνη κουζίνας για να διατηρηθεί αφράτη και ολόφρεσκη μέχρι να την κόψουμε (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, όχι στο ψυγείο).
Καλή χρονιά να έχουμε!
πηγή: www.argiro.gr