29 χρήσιμες συμβουλές…… για να έχουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι με τα παιδιά μας!!
29 χρήσιμες συμβουλές…… για να έχουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι με τα παιδιά μας!!
1. Το τρίπτυχο της πρόληψης
Στις διακοπές, αλλά και κάθε φορά που παίζεις και περνάς χρονο με το μικρό σου, έχε στο νου σου το τρίπτυχο της πρόληψης: καλή προετοιμασία, προφύλαξη, ενημέρωση για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης. Είναι η συνταγή για ένα διασκεδαστικό, χαρούμενο και ασφαλές καλοκαίρι.
2. Βουτήξτε με ασφάλεια
Μικροί μεγάλοι λατρεύουμε τις βουτιές! Προτού, όμως, επιτρέψεις στο παιδί να επιδοθεί σε βουτιές, έλεγξε το βυθό, το βάθος του νερού και το σημείο από το οποίο θα βουτήξει, π.χ., αν ο βράχος είναι γλιστερός σ’ εκείνο το σημείο, είναι πολύ επικίνδυνος). Ακόμη, μάθε στο παιδί σου να βουτάει με τα πόδια: η βουτιά «νερόβομβα», με τα γόνατα μαζεμένα στο στήθος του, έχει περισσότερη πλάκα αφού πιτσιλάει τους γύρω του και είναι πολύ πιο ασφαλής από τη βουτιά με το κεφάλι.
3. Ενυδάτωσέ το
Πριν το παιδί ξεκινήσει μια δραστηριότητα ή ασκήσεις γυμναστικής, φρόντισε να έχει πιει την κατάλληλη ποσότητα νερού ώστε να μη διψάει. Στη συνέχεια καλό θα ήταν να ενυδατώνεται τουλάχιστον κάθε 20 λεπτά.
4. Φόρα του σωσίβιο
Τα παιδιά πρέπει να φορούν πάντα σωσίβιο μέσα σε βάρκες ή σε μικρά πλεούμενα. Βεβαιώσου ότι είναι στο κατάλληλο μέγεθος, δεμένο σωστά και δεν είναι χαλαρό. Παιχνίδια και στρώμα θαλάσσης δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως σωσίβια.
5. Διασκεδάστε στην πισίνα χωρίς απρόοπτα
Αν το δωμάτιο που έχεις κλείσει για τις διακοπές σας βρίσκεται σε χώρο με πισίνα, έχε στο νου σου τρεις συμβουλές για διασκέδαση χωρίς κινδύνους:
Αν δεν είναι περιφραγμένη, μην αφήνεις το παιδί να παίζει έξω από το δωμάτιο και στους κοινόχρηστους χώρους χωρίς επιτήρηση.
Ακόμη κι αν ξέρει κολύμπι, μην του επιτρέπεις να μπαίνει στην πισίνα χωρίς επιτήρηση.
Μη χρησιμοποιείς πισίνες στις οποίες λείπει ή έχει σπάσει το κάλυμμα του σημείου που γίνεται η αλλαγή του νερού.
Φρόντισε να υπάρχουν κοντά στην πισίνα εξοπλισμός διάσωσης και κινητό τηλέφωνο.
6. Έλεγξε το ποδήλατό του
Πριν ξεκινήσετε:
Έλεγξε το ποδήλατο του παιδιού είτε έχει να χρησιμοποιηθεί καιρό είτε όχι: τα φρένα, την κατάσταση των λάστιχων, αν η σέλα είναι ρυθμισμένη για το ύψος του (όταν κάνει πετάλι, τα γόνατα δε θα πρέπει να λυγίζουν περισσότερο από τις 90 μοίρες).
Δώσε το καλό παράδειγμα φορώντας κράνος όταν κάνετε μαζί βόλτες.
Βεβαιώσου ότι το ποδήλατό του έχει ανακλαστήρες στις ρόδες και ότι τα φώτα λειτουργούν.
Αν τώρα μαθαίνει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές, φόρεσέ του κράνος, επιγονατίδες, επιαγκωνίδες και επικαλαμίδες ή μακριά φόρμα και μπλούζα με μακριά μανίκια. Μερικές… τούμπες είναι αναπόφευκτες και τα ρούχα θα ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειές τους.
7. Απαλό δέρμα μετά τον ήλιο
Το παιδικό δέρμα, παρά το αντηλιακό και την προσοχή τις ώρες έκθεσης, έχει ανάγκη από φροντίδα και ενυδάτωση μετά τον ήλιο. Διάλεξε ένα προϊόν after sunμε υδαρή αλλά ενυδατική σύνθεση που θα απλώνεται εύκολα – κι αυτό γιατί τα πιτσιρίκια δεν κάθονται ακίνητα για να τους βάλουμε κρέμα! Κι αν, παρά την προσοχή σου, διαπιστώσεις ότι το δέρμα του έχει κοκκινίσει, χρησιμοποίησε κρέμα για ηλιακά εγκαύματα και άπλωνέ την τουλάχιστον δύο-τρεις φορές μες στη μέρα στο σημείο που έχει καεί. Και φυσικά οπωσδήποτε μπλουζάκι στην παραλία!
8. Καθάρισέ το!
Το καλοκαίρι τα παιδιά ιδρώνουν πολύ εύκολα και λερώνονται ακόμη ευκολότερα. Κι αν το χειμώνα το παιδί σου αντιδρούσε στο καθημερινό μπάνιο, αυτή την εποχή είναι πολύ σημαντικό να μπαίνει στην μπανιέρα, γιατί:
Το μπάνιο απομακρύνει τους ρύπους της πόλης, τα χώματα από το παιχνίδι στην αυλή ή την παιδική χαρά, την άμμο από την παραλία και θα αποτρέψει ερεθισμούς και εξανθήματα.
Το βραδινό ντους θα το βοηθήσει να χαλαρώσει και να κοιμηθεί πιο εύκολα.
Θα το δροσίσει!
9. Μην αμελείς τα εξανθήματα
Aν παρουσιαστεί στο παιδί εξάνθημα ή κοκκινίλα που δεν προέρχεται από έγκαυμα, μίλα στο γιατρό σου. Oι κοκκινίλες και οι ερεθισμοί συχνά έχουν αιτία την έκθεση στον ήλιο και πρέπει να αντιμετωπιστούν με αγωγή.
10. Βάζε του αντηλιακό και στην πόλη!
Μπορεί στην παραλία να βάζεις αντηλιακό στο παιδί και να επιμένεις να φοράει το καπέλο του, ωστόσο οι ίδιες καλές συνήθειες είναι απαραίτητες και στην πόλη. Φρόντισε να φοράει καπέλο σε όλες τις βόλτες του έξω από το σπίτι και βάζε του μια καλή στρώση αντηλιακό σε όλα τα εκτεθειμένα σημεία κάθε πρωί – και μην ξεχνάς τον αυχένα στα κοντοκουρεμένα αγόρια αλλά και στα κορίτσια (σκέψου κοτσιδάκια και αλογοουρές που αφήνουν ακάλυπτο αυτό το ευαίσθητο σημείο).
11. Πρόσεξε τα… φρου φρου και αρώματα
Τα κοριτσάκια αγαπούν να αντιγράφουν τις συνήθειες ομορφιάς της μαμάς – προσοχή όμως τώρα το καλοκαίρι στα αρώματα και στις αρωματισμένες λοσιόν σώματος. Τα αρώματα, ακόμη και τα παιδικά, μπορεί να περιέχουν οινόπνευμα το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει εξάνθημα, ερεθισμό ή ακόμη και δυσχρωμία με την έκθεση στον ήλιο. Οι δε αρωματικές λοσιόν που χρησιμοποιείς εσύ δεν είναι δερματολογικά ελεγμένες για χρήση σε παιδιά.
12. 4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την ωτίτιδα
«Πρόκειται για πολύ επώδυνη λοίμωξη στο εσωτερικό του αφτιού. Συχνά πριν την εκδήλωσή της προηγείται ίωση, αλλά μπορεί να προκληθεί και από βακτήρια», λέει η Λένια Αντωνιάδου, παιδίατρος.
Θα καταλάβεις ότι το μικρό σου έχει ωτίτιδα αν τρίβει, ή πιάνει, ή τραβάει με το χέρι το αφτί του. Και, βέβαια, από το κλάμα.
Η ωτίτιδα μπορεί να προκαλέσει υψηλό πυρετό, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο.
Επειδή ο κίνδυνος των επιπλοκών από την ωτίτιδα είναι μεγάλος –και το παιδί πονάει πολύ–, να πας το παιδί στο γιατρό, αν υποψιάζεσαι ότι συμβαίνει αυτό είναι απαραίτητο.
Ένα μικρό ποσοστό ωτίτιδας περνάει χωρίς φάρμακα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις το παιδί χρειάζεται να πάρει αντιβίωση.
13. Προσοχή στο μπάνιο!
Νερό και ωτίτιδα δεν είναι.. καλός συνδυασμός, γι’ αυτό σε περιπτώσεις μόλυνσης πρέπει να αποφεύγεις αυστηρά να φτάσει νερό στην περιοχή του αφτιού του! «Φρόντισε να τα καλύψεις είτε με ωτοασπίδες ειδικές για το νερό είτε με βαμβάκι στο οποίο θα έχεις βάλει βαζελίνη» λέει η Βίκυ Τουλιάτου, παιδίατρος.
15. Κάτι πήρε το αφτί του;
Το μπάνιο κατέληξε σε βασανιστικό αίσθημα δυσφορίας από εγκλωβισμένο νερό στο αφτί του; Με ειδικά σκευάσματα τα οποία περιέχουν ειδικές φυσικοχημικές ιδιότητες που ενεργοποιούνται όταν έρθει σε επαφή με το νερό μπορεί να απαλλαγεί από τον πόνο, τη φαγούρα και τη δυσφορία, αφού το νερό εξατμίζεται και απoμακρύνεται η υγρασία από τον έξω ακουστικό πόρο.
16. Απόφυγε την «ωτίτιδα των κολυμβητών»
Τα παιδιά που κολυμπούν σε πισίνα –και στη θάλασσα– μπορεί να πάθουν εξωτερική ωτίτιδα, την «ωτίτιδα των κολυμβητών», όπως λέγεται, η οποία οφείλεται συνήθως στην ανάπτυξη μικροβίων ή βακτηρίων στον έξω ακουστικό πόρο εξαιτίας της αυξημένης υγρασίας. Πώς μπορείς να την αποφύγεις;
Μην καθαρίζεις τα αφτιά του παιδιού ποτέ με μπατονέτα. Ξηραίνει το δέρμα στον ακουστικό πόρο, προκαλώντας κνησμό, ενώ μπορεί να προκληθεί τραυματισμός, όπως διάτρηση ή ρήξη.
Απόφυγε το κολύμπι σε πισίνα ή θάλασσα που δεν είσαι σίγουρη για την καθαρότητα του νερού.
17. Προστάτεψέ το από τον καύσωνα
Τα παιδιά ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ειδικά όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα. Τι μπορείς να κάνεις για την προστασία του μικρού σου από τις υψηλές θερμοκρασίες;
Φρόντισε την τακτική ενυδάτωση του οργανισμού του με δροσερό νερό και αραιωμένους φρέσκους φρουτοχυμούς χωρίς ζάχαρη.
Αν δεν πεινάει, μην επιμένεις να φάει φαγητό. Το γιαούρτι, τα κριτσίνια ή το ψωμί με τυρί, τα φρούτα και οι χυμοί ή ακόμη και το παγωτό είναι μερικές επιλογές που θα του δώσουν ενέργεια χωρίς να βαρύνουν το στομάχι του.
Αν χρειάζεται να βγει από το σπίτι, φρόντισε να φοράει ρούχα από φυσικό υλικό, όπως βαμβάκι και λινό, καπέλο και αντηλιακό.
18. Άλλαξε του ρούχα!
Το ήξερες ότι τα ρούχα με τα έντονα χρώματα και τα φλοράλ σχέδια, εκτός του ότι είναι χαριτωμένα, προσελκύουν και έντομα όπως οι μέλισσες και οι σφήκες; Για τις βόλτες στην εξοχή προτίμησε ανοιχτόχρωμα ρούχα και, αν το παιδί σου είναι ευαίσθητο στα τσιμπήματα, προστάτεψέ το με μακρύ παντελόνι και μπλούζα ή πουκάμισο με μακρύ μανίκι από κάποιο δροσερό ύφασμα όπως το λεπτό βαμβακερό ή λινό.
19. Βάλ’ το να καθίσει!
Βρεφικό και νηπιακό κάθισμα, booster και ζώνη ασφαλείας: δεν υπάρχει ασφάλεια στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, αν δεν τηρείται ευλαβικά ο κανόνας που λέει ότι το παιδί πρέπει να είναι πάντα δεμένο –ακόμη και στις πιο μικρές διαδρομές– στο κάθισμα που αναλογεί στο βάρος και το ύψος του και με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου αν είναι μεγαλύτερο. Shape tip: οι υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μέσα στο αυτοκίνητο προκαλούν πολύ γρήγορα αφυδάτωση, γι’ αυτό δίνε του νερό!
20. Μην πάρεις στο παιδί το παγωτό αν…
… η συσκευασία του είναι παραμορφωμένη ή σκισμένη, έχει χάσει το σχήμα του, υπάρχουν σχηματισμένοι κρύσταλλοι πάγου γύρω ή μέσα σε αυτήν. Όλα αυτά σημαίνουν ότι το παγωτό έχει λιώσει και ξαναπαγώσει και είναι πιθανό να έχουν αναπτυχθεί παθογόνοι μικροοργανισμοί.
21. Δώσε του σορμπέ αντί παγωτό
«Αν το μικρό σου θέλει να τρώει κάθε μέρα παγωτό, πρότεινέ του σαν εναλλακτική τα σορμπέ φρούτων που δεν έχουν καθόλου λιπαρά και διατηρούν σε μεγάλο βαθμό τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων» προτείνει η Αμαλία Γιωτοπούλου, κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος.
22. Παραγγείλέ του υγιεινά
Εσύ προτιμάς να τρώει το μικρό σου σαλάτα και λαχανικά στην ταβέρνα, εκείνο όμως προτιμά να χορταίνει με τηγανητές πατάτες. Τι μπορείς να κάνεις; «Παράγγειλε τουλάχιστον δύο είδη σαλάτας, π.χ. χωριάτικη και χόρτα ή βραστά λαχανικά, και κάποια πιο υγιεινά ορεκτικά όπως τυρί, φάβα ή τζατζίκι (ναι, το τζατζίκι είναι υγιεινή επιλογή και για το παιδί!) και ζήτησε από το σερβιτόρο να μη φέρει τις πατάτες και τα κυρίως μέχρι να τον ενημερώσεις» συμβουλεύει η Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος.
23. Πρόσεχε την ασφάλειά του, αλλά με μέτρο!
Οι Ελληνίδες μαμάδες έχουμε την τάση να είμαστε υπερπροστατευτικές. Εξασκήσου σε μερικές ασκήσεις… ψυχραιμίας και άφησε το παιδί να δοκιμάσει τις δυνάμεις και τις ικανότητές του ακόμη κι αν φοβάσαι ότι μπορεί να χτυπήσει (εννοείται πως αυτό δεν ισχύει όταν διακυβεύεται η σωματική του ακεραιότητα). Άσε το να ρισκάρει, παρακολουθώντας το και ενθαρρύνοντας το και μην εξασθενίζεις την πίστη του παιδιού στην ικανότητά του να λύσει τα δικά του προβλήματα ή να αποκτήσει νέες εμπειρίες.
24. Φοβάται το νερό;
«Σε καμία περίπτωση μην το πιέσεις να μπει στη θάλασσα αν αρνείται, έστω κι αν δεν μπορεί να σου εξηγήσει το λόγο, ούτε να δώσεις ιδιαίτερη έμφαση στην άρνηση αυτήν» συμβουλεύει η Άννα Μαρία Κυριακοπούλου, ψυχολόγος, πιστοποιημένη θεραπεύτρια EMDR και εκπαιδεύτρια αποτελεσματικού γονέα και δασκάλου. Αυτό μπορεί να έχει προκύψει από κάτι που φοβήθηκε, κάτι που άκουσε ή από μια φορά που κρύωσε στη θάλασσα. Πώς μπορείς να το εξοικειώσεις ξανά με τη θάλασσα; «Γέμισε μια φουσκωτή παιδική πισίνα με νερό – ή ακόμη καλύτερα και ενθάρρυνέ το να βάλει και τα κουβαδάκια του. Στη συνέχεια άφησέ το να παίξει στην ασφάλεια που του δημιουργεί ο περιορισμένος χώρος της πισίνας και να είσαι σίγουρη πως, αν όχι την ίδια μέρα, έπειτα από μερικές φορές θα αποτολμήσει ξανά την είσοδό του στο νερό» συμβουλεύει η ειδικός.
25. Δείξε του να τρώει φρούτα, αλλιώς!
Εσύ τρελαίνεσαι για τα καλοκαιρινά φρούτα, το παιδί σου όμως τα περιφρονεί! Δοκίμασε μια πιο ελκυστική παρουσίασή τους: κόψε σε μέτρια κομμάτια μπανάνες, ροδάκινα, βερίκοκα, πεπόνι και ό,τι έχεις στο ψυγείο σου και λιώσε στο φούρνο μικροκυμάτων μερικά κομμάτια μαύρης σοκολάτας. Μοίρασέ τη σε μπολάκια και δώσε στα παιδιά ξύλινα καλαμάκια για να βουτούν τα φρούτα τους στη σοκολάτα. Αν δε σε πειράζει να λερωθούν, παρότρυνέ τα να φτιάξουν φρουτο-σοκολατο-σουβλάκια!
26. Φτιάξε το σωστό κολατσιό για την παραλία
Δε θέλεις να φορτώσεις το στομάχι του παιδιού με κάτι βαρύ ούτε και να διακινδυνεύσεις να αλλοιωθεί το σνακ του από τη ζέστη. Μερικές ασφαλείς ιδέες για σνακ στην παραλία: φρούτα, κουλούρι Θεσσαλονίκης/κράκερ/κριτσίνια, μπάρες δημητριακών, ένα βραστό αβγό με φρυγανιά. Να θυμάσαι ότι τα τρόφιμα που βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου δεν μπορούν να ψυχθούν όταν τα βάλεις σε φορητό ψυγείο. Αντίθετα, τα προκατεψυγμένα τρόφιμα διατηρούνται καλύτερα και για περισσότερη ώρα, καθώς «καταναλώνουν» λιγότερο πάγο από το ψυγειάκι. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής τοποθέτησε το ψυγείο στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τύλιξέ το με πετσέτα.
27. Κάνε τις διακοπές στο χωριό ξεχωριστές
Διστάζεις να στείλεις το δικό σου στη γιαγιά για μερικές εβδομάδες;
Ανησυχείς μήπως η γιαγιά και ο παππούς «κακομάθουν» το παιδί; Θυμήσου πώς ένιωθες ως παιδί μαζί με τη γιαγιά σου! Τα λίγα παραπάνω χατίρια που θα του κάνουν είναι απόλυτα υγιή και να είσαι σίγουρη πως θα το απολαύσουν τόσο οι παππούδες όσο και το ίδιο!
Εφόσον το παιδί γνωρίζει τα όρια που ισχύουν στο σπίτι, θα είναι θέμα μερικών ημερών μέχρι να ξαναβρεί τους ρυθμούς του όταν θα επιστρέψει.
Εξήγησέ του ότι υπάρχουν κι εκεί κανόνες και όρια συμπεριφοράς και ασφάλειας που έχετε θέσει σε συνεννόηση με τη γιαγιά και τον παππού τα οποία θα πρέπει να σέβεται χωρίς δεύτερη κουβέντα.
28. Άφησέ το ελεύθερο
Το καλοκαίρι οι αλλαγές στις συνήθειες της οικογένειας και η αίσθηση της ελευθερίας του παιδιού που το οδηγεί σε «πρωτιές» (το πρώτο του μπάνιο χωρίς «μπρατσάκια», η πρώτη του βόλτα με ποδήλατο χωρίς βοηθητικές, η πρώτη φορά που κοιμήθηκε μακριά από τους γονείς) κάνουν καλό στην αυτοπεποίθησή του.
«Αν το παιδί σού ζητάει να δοκιμάσει κάτι πρωτόγνωρο όπως να φιλοξενηθεί στο σπίτι ενός φίλου του ή να πάει στην κατασκήνωση, μην το αποθαρρύνεις. Ακόμη κι αν η κατάληξη δεν είναι όπως περιμένει, θα έχει δοκιμάσει τις δυνάμεις του και θα έχει μάθει πως ακόμη και μια μικρή αποτυχία ή αλλαγή σχεδίων δεν είναι κάτι τόσο τρομερό!» τονίζει η Ιωάννα Σούχλα, ψυχολόγος.
29. Kάντε μαζί θαλάσσια σπορ
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει το παιδί μαθήματα για θαλάσσια σπορ; Συνήθως μετά τα 6 του χρόνια ένα παιδί μπορεί να αρχίσει να μαθαίνει σερφ, θαλάσσιο σκι, όρθια κωπηλασία σε σανίδα, κανό ή ιστιοπλοΐα. Τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις:
Να ξέρει κολύμπι…
… και να φοράει, παρόλα αυτά, το απαραίτητο σωσίβιο.
Να το παρακολουθεί πιστοποιημένος εκπαιδευτής με εμπειρία σε παιδιά.
Καλό καλοκαίρι, χαρούμενο και γεμάτο υγεία ….. με τα υπέροχα παιδιά σας!