Είσαι καλή μαγείρισσα; Οι περισσότερες από εμάς έμαθαν να μαγειρεύουν παρατηρώντας τους άλλους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε κακή μας συνήθεια, κάθε λανθασμένη υπόθεση και παραπληροφόρηση την οποία είχαν οι άλλοι την μάθαιναν και σε εσένα κι εσύ την δεχόσουν επειδή νόμιζες ότι ήταν σωστή.
Μην ανησυχείς! Παρακάτω πρόκειται να σε βοηθήσω να ξεκαθαρίσεις κάποια πράγματα.
Δε θα βρεις συγκεκριμένες συνταγές αλλά μπορείς να βρεις από τρόπους μαγειρέματος, τους οποίους δεν έχεις ξανακούσει, μέχρι και πράγματα που (πιθανόν) να κάνεις λάθος.
Οι ικανότητες σου στο μαγείρεμα πρόκειται να βελτιωθούν. Ελπίζω να είσαι έτοιμη.
Πως να γίνεις καλύτερη μαγείρισσα!!
1. Το βραστό κρέας δεν πρέπει να το μαγειρεύεις ΌΛΗ μέρα
Υπάρχει η άποψη ότι όσο περισσότερο μαγειρεύεις το κρέας, τόσο καλύτερο γίνεται. Λάθος! Στην πραγματικότητα, το κρέας σκληραίνει όταν το μαγειρεύεις για πολύ ώρα. Για να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα, πρέπει να ελέγχεις το φαγητό σου όταν έχει περάσει το 80% του συνολικού χρόνου μαγειρέματος.
2. Τα καλύτερα μακαρόνια οφείλονται στην σάλτσα τυριού
Μπορεί η σάλτσα τομάτας να είναι νόστιμη αλλά είμαι σίγουρη πως δεν έχεις δοκιμάσεις να φτιάξεις αυτή την εκπληκτική σάλτσα. Μπορεί να σου ακούγεται παράλογο, αλλά αν απλά τρίψεις κασέρι (παρμεζάνα και ρομάνο), προσθέσεις πιπέρι και μια μικρή ποσότητα από κρύο νερό, μπορείς να φτιάξεις μια σάλτσα τυριού. Αυτή η σάλτσα, συνδυασμένη με το αλατισμένο νερό από τα μακαρόνια, θα γίνει η αγαπημένη σου και θα την φτιάχνεις κάθε φορά που μαγειρεύεις μακαρόνια.
3. Αν δεν ψήσεις για λίγο τα μήλα, δεν κάνεις σωστή μηλόπιτα.
Εντάξει, ξέρω ότι αυτό μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά αν ψήσεις για λίγο τα μήλα πριν τα βάλεις ως γέμιση στη μηλόπιτα σου, είναι σίγουρο ότι τα μήλα δε θα λιώσουν όταν τα ψήνεις.
4. Χρησιμοποίησε cornflour για τραγανιστές πατάτες.
Αν προσπαθείς να κάνεις τις ψητές πατάτες σου τραγανιστές, όπως κάνεις και τις τηγανητές, μάλλον το κάνεις λάθος. Στην πραγματικότητα πρέπει να καλύψεις τις πατάτες σου με cornflour πριν τις αλατίσεις και τις βάλεις στο λάδι.
5. Το να χτυπάς το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν δεν είναι επιλογή.
Επειδή ζούμε σε μια πολυάσχολη κοινωνία, έχουμε μάθει να περικόπτουμε κάποια πράγματα για να εξοικονομήσουμε χρόνο. Όσο αφορά το ψήσιμο των μπισκότων, το να χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν δεν είναι επιλογή – είναι διαταγή. Η τεχνική αυτή κάνει το μπισκότο πιο μαλακό. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να φτιάξεις εκείνα τα παχιά, σκληρά μπισκότα που λαχταράς. Βεβαιώσου ότι τα χτυπάς για 5 λεπτά, προσθέτεις τα υπολείμματα από το πλάι καθώς προχωράς και ότι το βούτυρο σου δεν είναι πολύ ζεστό.
6. Σταμάτα να ανακατεύεις τις τηγανίτες για πολύ ώρα.
Το μείγμα για τις τηγανίτες πρέπει να είναι με σβόλους. Αν το ανακατέψεις μέχρι να είναι λείο, θα πετύχεις μια πιο έντονη και σκληρή τηγανίτα. Αν, όμως, έχεις κάποιους σβόλους στο μείγμα, τότε οι τηγανίτες θα είναι πιο αφράτες και μαλακές.
7. Βράσε τα αυγά σου μέχρι να σφίξουν και κάνε τα τέλεια κάθε φορά.
Το να φτιάχνεις σφιχτά βρασμένα αυγά δε χρειάζεται να είναι ένα παιχνίδι υπόθεσης. Μπορείς κάθε φορά να έχεις τέλεια βρασμένα αυγά ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία.
Βάλε τα αυγά μέσα σε ένα κατσαρολάκι και πρόσθεσε κρύο νερό (αν προσθέτεις και ξύδι για να είναι πιο εύκολα στο ξεφλούδισμα, τότε μπορείς να το βάλεις εδώ). Φέρε το νερό σε σημείο βρασμού. Σβήσε το μάτι και βάλε το καπάκι στην κατσαρόλα. Περίμενε 10-12 λεπτά. Είσαι έτοιμη!
8. Βάλε κρεμώδες τυρί στην κολοκυθόπιτα.
Η λασπωμένη ζύμη και η κοκκώδης υφή είναι τα πιο συχνά προβλήματα όταν φτιάχνεις κολοκυθόπιτα. Μπορείς, όμως, να το αλλάξεις αυτό. Αντί να βάλεις συμπυκνωμένο γάλα στην κολοκυθόπιτα, επέλεξε να προσθέσεις κρεμώδες τυρί και θα έχεις μια απαλή υφή αλλά και μια τραγανή ζύμη. Παράλληλα θα ενισχύσεις και την γεύση της κολοκύθας.
9. Για να έχεις μια καταπληκτική ψητή πατάτα, τα πάντα εξαρτώνται από τον τρόπο που θα την κόψεις.
Για να έχεις μια τέλεια ψητή πατάτα, κόψε το επάνω μέρος της. Έπειτα, χρησιμοποιώντας ένα λεπτό μαχαίρι, κόψε σε σχήμα δαχτυλιδιού το εσωτερικό της πατάτας.
Γύρισε την πατάτα από την άλλη πλευρά και κόψε την πατάτα περιμετρικά, αφήνοντας ένα μικρό μέρος στην επάνω πλευρά άθικτο. (Μπορείς να βάλεις τον αντίχειρα σου επάνω στην πατάτα και να κόψεις γύρω από αυτόν.)
Γύρισε προσεκτικά την πατάτα από την άλλη πάλι πλευρά. Αν θέλεις να κάνεις τα κοψίματα ακόμη πιο βαθιά, μπορείς να το κάνεις τώρα.
Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις λίγο κασέρι από επάνω και να ψήσεις για άλλα 5 λεπτά μέχρι να λιώσει το κασέρι.
10. Μην βιάζεσαι όταν φτιάχνεις ομελέτα.
Το μυστικό συστατικό για την ομελέτα; Υπομονή. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όταν φτιάχνουμε ομελέτα είναι ότι δεν ξοδεύουμε αρκετό χρόνο στο να χτυπήσουμε τα αυγά πριν τα μαγειρέψουμε, προσθέτουμε πολύ γάλα και γενικά επιταχύνουμε τη διαδικασία μαγειρεύοντας σε πολύ υψηλή φωτιά. Αν θέλεις τα αυγά σου να έχουν την τέλεια υφή και να είναι καλά ψημένα, ακολούθησε την παρακάτω μέθοδο.
- Βάλε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και πρόσθεσε μια μικρή ποσότητα αλατισμένου βουτύρου. Ένα μικρό τηγάνι είναι καλύτερο για την ομελέτα αφού βοηθάει στο να μαγειρευτούν τα αυγά πιο αργά και προσφέρει μικρότερη επιφάνεια για να κολλήσουν τα αυγά.
- Σπάσε τα αυγά σε ένα μπολ και πρόσθεσε μια πρέζα αλάτι. Ανακάτεψε μέχρι να ενωθεί το μείγμα.
- Μόλις λιώσει το βούτυρο, ρίξε τα αυγά και άφησε τα να “καθίσουν” για 1 λεπτό. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, δίπλωσε απαλά τα αυγά καθώς μαγειρεύονται. Τα αυγά θα ψήνονται σιγά-σιγά στην αρχή, αλλά μην μπεις στον πειρασμό να ανεβάσεις την θερμοκρασία!
- Όταν τα αυγά συγκρατούνται μεταξύ τους αλλά διατηρούν ακόμη την υγρασία τους, αφαίρεσε το τηγάνι από τη φωτιά. Είναι καλή ιδέα να απομακρύνεις το τηγάνι από τη φωτιά 1-2 λεπτά πριν ψηθούν εντελώς τα αυγά αφού αυτά θα συνεχίσουν να ψήνονται για λίγο ακόμη μέσα στο ζεστό τηγάνι.
11. Ψήσε σωστά τα λαχανικά
Αν θέλεις να ψήσεις τα λαχανικά σου σωστά, τότε καλό θα ήταν ο φούρνος σου να έχει υψηλή θερμοκρασία, γύρω στους 250 βαθμούς. Επίσης, να θυμάσαι ότι κάποια λαχανικά, όπως οι πατάτες, είναι πιο “γεμάτα” γι’ αυτό καλό θα ήταν να τα κόβεις σε πιο μικρά κομμάτια. Επίσης, δώσε στα λαχανικά σου λίγη γεύση προσθέτοντας μπαχαρικά. Αν βάλεις πολλά λαχανικά στο ταψί, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τα μαγειρέψεις στον ατμό και όχι να τα ψήσεις.
12. Άγγιξε το κρέας
Ο καλύτερος τρόπος να καταλάβεις αν το κρέας σου είναι έτοιμο είναι με ένα θερμόμετρο. Αν, όμως, δεν έχεις ένα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το χέρι σου. Αν το χέρι σου είναι ανοιχτό και αγγίξεις το σαρκώδες κομμάτι κάτω από τον αντίχειρα σου, αυτή την αίσθηση πρέπει να έχει και το σενιάν κρέας. Όταν ακουμπάς τον αντίχειρα στον δείκτη και πατάς το σαρκώδες τμήμα, τότε μπορείς να καταλάβεις πως είναι το μισοψημένο κρέας. Όσο κατεβαίνεις στα άλλα δάχτυλα, βελτιώνεται και ο τρόπος ψησίματος.
13. Αν δεν ζεσταίνεις το τηγάνι, τότε τι ακριβώς κάνεις;
Αν βάζεις το φαγητό σου σε κρύο τηγάνι, τότε κάνεις λάθος. Έχεις παρακολουθήσει εκπομπή μαγειρικής; Ζεσταίνουν τα τηγάνια τους πριν αρχίσουν να κόβουν για να είναι σίγουροι ότι το τηγάνι θα είναι αρκετά ζεστό όταν θα αρχίσουν να προσθέτουν τα συστατικά.
14. Το μαλακό ρύζι δεν είναι ιδανικό για μια μαγείρισσα.
Το πρώτο πράγμα που κάνεις λάθος είναι ότι δεν πλένεις το ρύζι σου. Πρέπει να το πλύνεις για να αφαιρέσεις το άμυλο. Βασικά, όταν το νερό αρχίζει να βγαίνει καθαρό, τότε είσαι έτοιμη. Έπειτα, μην ανακατεύεις το ρύζι. Απλά άφησε το μόνο του να κάνει αυτό που πρέπει. Το ανακάτεμα απελευθερώνει το άμυλο.