Το πιο φυσικό και εντυπωσιακό μπλε είναι αυτό του Αιγαίου
Φωτίζουμε κάποιες άγνωστες στους περισσότερους πτυχές του Αιγαίου, λίγο πριν γεμίσουμε τα νησιά του για τις καλοκαιρινές μας διακοπές.
Το μεγαλύτερο βάθος του Αιγαίου παρατηρείται ανατολικά της Κρήτης και φτάνει τα 3.544 μέτρα, ενώ η έκτασή του φτάνει τα 240.000 τ.χλμ.
Οι πέτρες που αποτελούν τον πάτο του είναι κυρίως ασβεστόλιθος, αν και συχνά μεταβάλλονται από την ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Η Νάξος στα αρχαία χρόνια λεγόταν Δία. Ο λόγος είναι πως ήταν το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και γι’ αυτό πήρε το όνομα του μεγαλύτερου θεού.
Η θερμοκρασία των νερών του Αιγαίου επηρεάζεται από τις κρύες μάζες χαμηλής θεμοκρασίας που ρέουν από τη Μαύρη Θάλασσα. Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας του Αιγαίου κυμαίνεται από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα με την τοποθεσία και την εποχή.
Στο Αιγαίο βρίσκονται περισσότερα από 3 χιλιάδες νησιά και θεωρείται ότι φιλοξένησε τους πιο πρώιμους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς, από το 3.000 π.Χ. μέχρι το 1100 π.Χ.
Το Αιγαίο, όπως και η Μεσόγειος, αποτελούν το πιο φτωχό, μεγάλο σώμα νερού που είναι γνωστό στην επιστήμη. Τα συστατικά του, όπως δείχνουν οι ποσότητες φωσφορικού και νιτρικού άλατος, είναι συνολικά φτωχά.
Το όνομα της Αστυπάλαιας προκύπτει από το ότι εκεί υπήρξε ένα από τα παλαιότερα άστεα (πόλη). Ως σημαντικό, γεωγραφικά, νησί που ενώνει τα Δωδεκάνησα με τις Κυκλάδες, ιδρύθηκε εκεί μια πόλη που αποτέλεσε τους πρώτους ναύσταθμους στο Αιγαίο.
Οι Κυκλάδες αποτελούν 33 νησιά του Αιγαίου, τα οποία είναι οι κορυφές βουνών που βυθίστηκαν εκατομμύρια χρόνια πριν.
Η ονομασία Κυκλάδες δόθηκε στο σύμπλεγμα, λόγω του κυκλικού σχηματισμού τους γύρω από το ιερό νησί της Δήλου.
Στα νότια χωριά της Χίου, τα λεγόμενα Μαστιχοχώρια, ευδοκιμεί και καλλιεργείται μία ιδιαίτερη ποικιλία σχίνου, ο μαστιχοφόρος σχίνος, από τον οποίο εξάγεται η φυσική μαστίχα. Πολλές φορές έχουν γίνει προσπάθειες να παραχθεί μαστίχα από το φυτό αυτό σε άλλα μέρη του πλανήτη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Η Σκιάθος πήρε το όνομά της από τη σκιά, λόγω του ότι είναι σκιερό νησί με πολλά δέντρα, ενώ υπάρχει και δεύτερη εκδοχή που συνδυάζει τις λέξεις σκιά και Άθως, υποδηλώνοντας ότι βρίσκεται στη σκιά του Άγιου Όρους.
Το θαυμαστό Απολιθωμένο δάσος της Λέσβου είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο (το άλλο είναι το Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στην Αριζόνα). Εκτείνεται σε 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο νησί, με απολιθωμένους κορμούς να βρίσκονται διάσπαρτοι. Μεμονωμένα απολιθώματα βρίσκονται και σε πολλά άλλα μέρη της Λέσβου, συμπεριλαμβανομένων των χωριών Μόλυβος, Πολιχνίτος, Πλωμάρι και Άκρασι. Ο σχηματισμός του οφείλεται σε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στο νησί περίπου πριν… 20 εκατομμύρια χρόνια.