Φαγητό πικάντικο, πεντανόστιμο …. που καλύπτει την γεύση και του πλέον απαιτητικού καλοφαγά!!
Υλικά συνταγής
για το μοσχαράκι
- 1 κιλό μοσχάρι (νουά, ποντίκι, χτένι από σπάλα, ελιά)
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 500γρ. (2 φλιτζ.) ντομάτα φρέσκια ή 1 συσκευασία χυμό ντομάτας εμπορίου
- 2 ποτήρια νερό περίπου
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. ρίγανη
- αλάτι
- πιπέρι
για τον πουρέ μελιτζάνας
- 1½ κιλό μελιτζάνες
- 1 ποτήρι γάλα
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 100γρ. τριμμένο κασέρι
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- πιπέρι
Διαδικασία συνταγής
- Κόβουμε το κρέας σε μερίδες (ή ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να το κόψει) και το πλένουμε με κρύο νερό.
- Το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
- Σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά βάζουμε βούτυρο να ζεσταθεί.
- Σοτάρουμε από όλες τις πλευρές τα κομμάτια του κρέατος.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρουμε άλλα 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα και 1 ποτήρι νερό, το πιπέρι και τη ζάχαρη.
- Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και μαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες με σκεπασμένη κατσαρόλα.
- Το αλάτι το βάζουμε προς το τέλος του μαγειρέματος.
- Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό (ζεστό).
- Ψήνουμε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα ή στο γκριλ του φούρνου, μέχρι να μαυρίσουν γύρω–γύρω.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα να μη σβολιάσει.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά.
- Όταν ψηθούν οι μελιτζάνες, τις ξεφλουδίζουμε, τις ψιλοκόβουμε με μαχαίρι και τις προσθέτουμε στην κρέμα. Ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε τον πουρέ μελιτζάνας με το κοκκινιστό.
πηγή: http://www.cooklos.gr