Φτιάχνουμε μελομακάρονα στο τηγάνι, παραδοσιακά, πλούσια και ζουμερά!
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
6 φλιτζάνια του τσαγιού Χωριό ελαιόλαδο Αειφόρο (ετοιμάζουμε και 1 για βοηθητικό)
χυμό από 6 πορτοκάλια
χυμό από 2 λεμόνια
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού κονιάκ
3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
3 κιλά αλεύρι νούμερο 2 (ετοιμάζουμε και 1 για βοηθητικό)
4 κουταλάκια του γλυκού baking powder
4 κουταλάκια του γλυκού σόδα
4 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
Για το μέλωμα
3 φλιτζάνια του τσαγιού καρυδόψιχα τριμμένη
1 φλιτζάνια του τσαγιού σουσάμι
4 κουτάλια του τσαγιού κανέλα
1 ½ φλιτζάνια του τσαγιού άχνη ζάχαρη
1 ½ κιλά μέλι
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνια του τσαγιού νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης, προσθέτοντας σιγα-σιγά τις σκόνες. Στην αρχή ζυμώνουμε με το μίξερ και στο τέλος με τα χέρια. Ζυμώνουμε πολύ καλά για περίπου 15 λεπτά, προσθέτοντας αν χρειαστεί αλεύρι ή λάδι από τις ποσότητες που έχουμε βάλει ως βοηθητικές (ανάλογα αν η ζύμη είναι χαλαρή ή σφικτή).
- Δεν πρέπει να είναι ούτε λαδωμένη ούτε στεγνή. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν καθώς την γυρίζουμε στη σκάφη , κρατιέται όλη μαζί.
- Παίρνουμε ζύμη στο μέγεθος ενός καρυδιού και την πλάθουμε σε ωοειδές σχήμα. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα που φτιάχνουμε πάνω σε μια βαμβακερή πετσέτα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν – διπλασιαστούν για 20-30 λεπτά (σε ένα ζεστό) μέρος.
- Κατόπιν, τα τηγανίζουμε σε άφθονο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν.
Μέλωμα
- Καθαρίζουμε και καβουρντίζουμε το σουσάμι.
- Ανακατεύουμε καλά σε μια λεκάνη το σουσάμι, την άχνη ζάχαρη, τα τριμμένα καρύδια και την κανέλα.
- Βράζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα μέρος από το μέλι, το νερό και την ζάχαρη και ρίχνουμε σε δόσεις τα μελομακάρονα, να βράσουν για τρία τουλάχιστον λεπτά (ένα στρώμα στην κατσαρόλα).
- Τα στραγγίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη όπου έχουμε μέρος από το μείγμα καρυδόψιχας/άχνης. Τα γυρίζουμε ώστε να καλυφθούν/αλευρωθούν με το μείγμα. Τα τοποθετούμε στον δίσκο.
- Σταδιακά, όσο προχωρά το μέλωμα, προσθέτουμε νερό και μέλι στην κατσαρόλα που βράζουμε τα μελομακάρονα.
πηγή: www.minervahorio.gr