Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως παρουσιάζει αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, δηλαδή υπέρταση. Η υπέρταση εκτιμάται ότι ευθύνεται περίπου για το 50% των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιοπάθεια.
Στο πλαίσιο του 31ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρίας Υπέρτασης (ASH), διακεκριμένοι ερευνητές παρουσίασαν τα νέα δεδομένα σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Μεταξύ των μελετών που ξεχώρισαν ήταν αυτή για το ρόλο του τυριού στη διαχείριση της υπέρτασης.
Σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές από το Νοσοκομείο Guglielmo da Saliceto και το Πανεπιστήμιο UCSC της Πιατσέντσα, μία μερίδα (30 γραμμάρια) του δημοφιλούς ιταλικού τυριού Grana Padano συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Το τυρί Grana Padano μοιάζει αρκετά με την παρμεζάνα. Η συμβολή του ενάντια στην υπέρταση προκύπτει από την περιεκτικότητά του σε πεπτίδια (μικρού μήκους αλυσίδες αμινοξέων), τα οποία αποτρέπουν σε σημαντικό βαθμό τη συσσώρευση ενός ενζύμου (μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτασίνης – ACE) που αυξάνει έμμεσα την αρτηριακή πίεση λόγω της συστολής που προκαλεί στα αιμοφόρα αγγεία.
Τα πεπτίδια του τυριού παρέχουν οφέλη για τα αιμοφόρα αγγεία παρόμοια με δημοφιλή αντιυπερτασικά φάρμακα (δραστικές βεναζεπρίλη και καπτοπρίλη), σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου που δημοσιεύεται στο EurekAlert. «Η επίδραση είναι παρόμοια με αυτή που θα αναμέναμε από τα αντιυπερτασικά φάρμακα», δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης, Giuseppe Crippa. «Προσθέτοντας λίγο τυρί Grana Padano σε μια υγιεινή διατροφή μπορεί να προκύψουν σημαντικά κλινικά οφέλη στη μείωση της πίεσης», προσθέτει ο ερευνητής.
Η σχετική δοκιμή που πραγματοποίησαν οι Ιταλοί ερευνητές περιελάμβανε 30 ενήλικες με υπέρταση (>140 mmHg και/ή >90 mmHg) και είχε διάρκεια δύο μήνες. Στην ομάδα του τυριού Grana Padano (σε σύγκριση με την ομάδα του «εικονικού τυριού»-placebo) παρατηρήθηκε πτώση 7-8 mmHg στη συστολική πίεση και πτώση 5-7 mmHg στη διαστολική πίεση. Δεν παρατηρήθηκαν μεταβολές στο Δείκτη Μάζας Σώματος, στα λιπίδια του αίματος ή στα επίπεδα σακχάρου των συμμετεχόντων.