Ένας τρόπος για να δείτε αν υπάρχει πρόβλημα είναι να κάνετε ερωτήσεις.
Διαβάστε ορισμένα παραδείγματα…….
1. «Τι κάνουν οι φίλοι σας online/ στο διαδίκτυο;»
Αυτή η ερώτηση απομακρύνει την προσοχή από το παιδί σας και την κατευθύνει στις γενικές διαδικτυακές δραστηριότητες στην κλίκα του/ της. Είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινήσετε τη συζήτηση σχετικά ουδέτερη και γενική. Θέλετε φυσικά ο γιος ή η κόρη σας να σας δώσουν ειλικρινείς απαντήσεις και γι’ αυτό πρέπει να τους διαβεβαιώσετε ότι δε θα τους τιμωρήσετε για τις απαντήσεις τους. Θα αρχίσετε να ακούτε για δραστηριότητες όπως παιχνίδια, τσατ, χτίσιμο κοινωνικών δικτύων, ακόμα και εργασίες για το σπίτι και δραστηριότητες έρευνας.
2. «Ποιες είναι οι καλύτερες ή πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες;»
Ρωτήστε το παιδί σας να σας πει γιατί έχει προτίμηση στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε για τις ιστοσελίδες δεν είναι πλέον δημοφιλή και γιατί.
3. «Δείξε μου τις αγαπημένες σου ιστοσελίδες!»
Ναι, θέλω να βρείτε 20 λεπτά από την απίστευτα πολυάσχολη ζωή σας να δείτε πιγκουΐνους να γλιστρούν σε έναν χιονισμένο λόφο ή το προφίλ του χτενισμένου με πλεξούδες πολεμιστή του παιδιού σας να στριφογυρίζει ένα ξίφος.
4. «Πώς ρυθμίζεις τις ρυθμίσεις ασφαλείας;»
Μπορεί και να δελεαστείτε να παίξετε και να στήσετε το δικό σας λογαριασμό. Βεβαιωθείτε ότι θα το πείτε στο παιδί σας αν το κάνετε. Ρωτήστε το παιδί πώς χρησιμοποιεί αυτούς του δικτυακούς τόπους και γιατί είναι τα αγαπημένα του.
5. «Γνωρίζεις τι είναι “cyberbullying”;»
Μπορεί το παιδί σας να μη γνωρίζει το «cyberbullying» με το όνομά του, αλλά ξέρει πως είναι και τι συναισθήματα προκαλεί. Μιλήστε για ιστορίες που διαβάσατε ή είδατε στις ειδήσεις για άσχημα emails, ενοχλητικές φωτογραφίες που προκαλούν αμηχανία, προσωπικές πληροφορίες που μοιράστηκαν ή στάλθηκαν σε άλλα παιδιά.
6. «Γνωρίζεις για τις ψεύτικες αναρτήσεις στο MySpace ή στο Facebook;»
Μάθετε αν το παιδί σας έχει ακούσει να συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι το «cyberbullying» είναι πολύ συχνό και αν δεν έχουν δει ακόμα, είναι θέμα χρόνου μέχρι να το συναντήσουν. Σιγουρευτείτε ότι ξέρουν πώς να αντιδράσουν όταν συμβαίνει (μην απαντάς, αποθήκευσέ το, μπλόκαρέ το, ανάφερέ το στους γονείς ή σε άλλον ενήλικα.)
7. «Όταν ήσουν συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο, είχες ποτέ δει κάτι περίεργο ή κάτι που σε έκανε να νιώσεις άβολα;»
Αυτή είναι μια ευκαιρία να συζητήσετε το «cyberbullying», τυχαίες ανακαλύψεις όπως πορνό ή ρατσιστικά sites ή κάτι περίεργο στο οποίο να εμπλέκεται ένας φίλος ή ένας γείτονας. Η ιδέα είναι να σιγουρευτείτε ότι το παιδί ξέρει ότι μπορεί να έρθει σε σας και ότι δεν θα τιμωρηθεί όταν κάτι κακό συμβεί στο Διαδίκτυο. Το να ζήσει κάτι κακό είναι σχεδόν αναπόφευκτο όταν το παιδί είναι ενεργό στο Ίντερνετ. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί ξέρει ότι μπορεί να έρθει σε σας για βοήθεια και δεν θα αντιδράσετε υπερβολικά.
Επιπλέον ερωτήσεις για οικογένειες με μεγαλύτερα παιδιά:
• Γνωρίζεις πραγματικά όλους στη λίστα των φίλων σου;
• Λαμβάνεις ποτέ μηνύματα από αγνώστους; Πώς τα χειρίζεσαι;
• Ξέρεις κάποιον που πήγε να συναντήσει κάποιον offline που μιλούσαν online;
• Είναι οι άνθρωποι στο γκρουπ των φίλων σου ποτέ κακοί ο ένας στον άλλον στο διαδίκτυο ή στο τηλέφωνο; Τι λένε; Είναι ποτέ κακοί με εσένα; Θα μου το έλεγες αν ήταν;
• Κάποιες φορές τα παιδιά τραβούν γυμνές ή σέξι φωτογραφίες και τις στέλνουν στους άλλους. Έχει συμβεί ποτέ αυτό στο σχολείο σου;