Ανάπτυξη εμβρύου:Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε γι’ αυτό το μικρό… μεγάλο θαύμα!
Από τη στιγμή που μαθαίνεις πως είσαι έγκυος αναρωτιέσαι συνεχώς πώς να είναι αλλά και τι να κάνει αυτό το μικρό πλασματάκι που κάθε μέρα μεγαλώνει μέσα σου. Επειδή λοιπόν οι δραστηριότητες του μωρού σου όντως ξεκινούν πολύ πριν το κρατήσεις στην αγκαλιά σου μάθε όσα δεν ξέρεις για τις ενδομήτριες ικανότητές τους.
Τι να κάνει τώρα το μωρό μου;
• Κάνει τσίσα!
Στη 10η εβδομάδα η δημιουργία των περισσότερων οργάνων έχει ολοκληρωθεί και συνεχίζει να τελειοποιείται. Το μωρό σου καταπίνει πλέον αμνιακό υγρό με αποτέλεσμα να κάνει τα πρώτα του τσίσα.
• Σε ακούει!!!
Η ακοή είναι η πρώτη αίσθηση που αποκτά το μωρό σου. Αρχίζει να αναπτύσσεται ήδη από την 16η εβδομάδα κύησης (μπορεί και ακούει τη φωνή σου και τους χτύπους της καρδιάς σου) και ολοκληρώνεται περίπου στον 5ο μήνα, όπου και θα αρχίσει να αντιδρά σε διάφορους εξωτερικούς θορύβους που το ευχαριστούν ή το ενοχλούν. Επειδή λοιπόν δυνατοί θόρυβοι μπορεί να το ξαφνιάσουν καλό θα είναι να μην φωνάζεις απότομα και να αποφεύγεις τα πολύ θορυβώδη περιβάλλοντα. Αντίθετα φρόντισε να του τραγουδάς και να του βάζεις να «ακούει» απαλή μουσική που σύμφωνα με έρευνες βοηθάει στην απελευθέρωση ενδορφινών και χαλαρώνει το έμβρυο.
• Νυστάζει…
Από τη 15η περίπου εβδομάδα κύησης το μωρό σου πιπιλάει το δάκτυλό του, κινείται και κλοτσάει, ενώ γύρω στην 18ηθα ρίξει και το πρώτο του χασμουρητό λίγο πριν κοιμηθεί ή αφού ξυπνήσει.
• Αισθάνεται
Περίπου στον 6ο μήνα το μωρό σου αναπτύσσει και την αίσθηση της αφής. Πλέον μπορεί και πιάνει ότι υπάρχει εύκαιρο γύρω του από τον ομφάλιο λώρο μέχρι τα χεράκια και τα ποδαράκια του. Επίσης αισθάνεται το χάδι σου πάνω στη κοιλιά και γυρίζει ολόκληρο για να το δεχτεί. Το έμβρυο αισθάνεται τα συναισθήματα της μαμάς του. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούμε να διαγνώσουμε το stress της μητέρας ανάλογα με τις κινήσεις του εμβρύου, καθώς μια υπερβολική δραστηριότητα ή μια πλήρης έλλειψη αντίδρασης στα εξωτερικά ερεθίσματα είναι σημάδια που δείχνουν ότι το έμβρυο συμμετέχει στην άσχημη ψυχολογική κατάσταση της μαμάς του.
• Βλέπει
Κατά τον 4ο μήνα κύησης τα ματάκια του εμβρύου έχουν σχηματιστεί, αλλά δεν έχουν ανοίξει. Ωστόσο, αντιλαμβάνεται το φως και μπορεί να αρχίσει να αντιδρά σε αυτό κινούμενο προς αυτό ή μακριά του. Κατά τον 5ο μήνα, το μωράκι σου μπορεί πλέον και ανοίγει τα βλέφαρά του. Έρευνες έχουν δείξει ότι το έμβρυο μπορεί να δει μέσα από τη μήτρα, όπως όταν καθόμαστε κάτω από τον ήλιο με τα μάτια μας κλειστά. Επειδή λοιπόν αντιλαμβάνεται εύκολα το έντονο φως που το περικλείει αν κυοφορείς τους καλοκαιρινούς μήνες καλό θα ήταν να αποφεύγεις την απευθείας έκθεση της κοιλιάς στον ήλιο γιατί εκτός από την βλαβερές ακτίνες του ήλιο ανεβαίνει και η θερμοκρασία του εμβρύου προκαλώντας του δυσφορία.
• Γεύεται
Η αίσθηση της γεύσης αρχίζει να αναπτύσσεται στην 28η εβδομάδα. Ο μικρός σου γευσιγνώστης μπορεί να καταλάβει πλέον τη διαφορά ανάμεσα στο γλυκό και το πικάντικο καθώς ότι τρως περνάει γευστικά και μέσα στο αμνιακό υγρό. Έρευνες έχουν δείξει πως όταν το αμνιακό υγρό έχει γλυκιά γεύση το έμβρυο καταπίνει περισσότερο ενώ αν είναι πικρό ή ξινό το φτύνει δυσαρεστημένο. Μάλιστα αν καταπιεί πολύ μπορεί ακόμα και να το πιάσει λόξυγκας.
Αυτό το γνωρίζεις;
1. Το μωρό σου θα αναγνωρίζει τη φωνή σου αλλά και κάποιο αγαπημένο τραγούδι ή νανούρισμα που του έλεγες όσο ήταν ακόμα μέσα στην κοιλιά σου, καθώς σύμφωνα με έρευνες μπορεί να ξεχωρίσει μια μουσική που άκουγε κατ’ επανάληψη προς το τέλος της ενδομήτριας ζωής του.
2. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Φιλανδία το βρέφος θυμάται το νανούρισμα που άκουγε στην ενδομήτρια ζωή του για καιρό μετά τη γέννησή του, πράγμα που βοηθά το παιδί αργότερα να αναπτύξει τις γλωσσικές ικανότητές του.
3. Να θυμάσαι ότι το έμβρυο συμμετέχει στην ψυχολογική κατάσταση της μαμάς του. Αν είσαι εκνευρισμένη, στενοχωρημένη ή αγχωμένη είναι πολύ πιθανό να είναι και το ίδιο ανήσυχο ή αντίθετα να έχει μαζευτεί τρομαγμένο περιμένοντας να νιώσει και πάλι ασφάλεια ακούγοντας τους χτύπους της καρδιάς σου να επιστρέψουν στον φυσιολογικό τους ρυθμό.
Ευχαριστούμε τον κ. Παναγιώτη Χριστόπουλου, MD, MSc, PhD, IFEPAG Μαιευτήρα Χειρουργό Γυναικολόγο, διδάκτωρα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.