Τακάκια ή αλλιώς μαντινάδες. Ένα γλυκό παραδοσιακό της Ρόδου, που γίνεται παραδοσιακά σε χωριά όπως η Αρχίπολη, ο Αρχάγγελος και άλλα.
Ένα πολύ ιδιαίτερο γλύκισμα και κέρασμα, με ελάχιστη ζάχαρη, που είναι υψηλής διατροφικής αξίας χάρη στα καρύδια, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο και το μέλι που περιέχει.
Θυμίζει πολύ τον μπακλαβά. Το φύλλο όμως είναι χειροποίητο σπιτικό, το οποίο αλείφεται με ελαιόλαδο, γεμίζεται με καρυδόψιχα και ψήνεται στον φούρνο. Τελευταία σημαντική πινελιά το σιρόπι μελιού.
Επειδή περιέχει αρκετό ελαιόλαδο, φυσικά μπορείτε να αντικαταστήσετε την μισή ποσότητα με μαργαρίνη ( ή βούτυρο γάλακτος εκτός νηστείας) ή και ολόκληρη, αν σας φαίνεται βαρύ στην αρχική του εκδοχή.
Το ίδιο ισχύει και με το σταχτόνερο καθώς είναι δύσκολο να το βρείτε, απλά αντικαταστήστε με νερό και προσθέστε 1/4 κ.γ. baking powder ακόμα.
Η συνταγή
Υλικά
Για το φύλλο
500 γρ. αλεύρι
1/2 κ.γ. baking powder
120 γρ. ελαιόλαδο
220 γρ. σταχτόνερο
μία πρέζα αλάτι
ελαιόλαδο για το άλειμμα
Για την γέμιση
250 γρ. καρυδόψιχα
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1/2 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρίφαλο
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
Για το σιρόπι
350 γρ. μέλι
120 γρ. νερό
σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder, και το αλάτι, κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά το νερό.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μην κολλάει. Αν είναι πολύ σφιχτή συμπληρώνουμε με λίγο νερό. Αν κολλάει συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι.
Κόβουμε σε 5-6 ίσα μέρη.
Ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι με τον πλάστη σε πολύ λεπτό φύλλο. Αλείφουμε με το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
Ρίχνουμε παντού την γέμιση και στις άκρες όσο γίνεται. Τυλίγουμε σε πολύ απαλό ρολό, όχι σφιχτό και κόβουμε σε κομμάτια. Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
Κάνουμε το ίδιο με την υπόλοιπη ζύμη.
Τα αλείφουμε από πάνω με πολύ ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά με 1 ώρα. Αν πάρουν αρκετό χρώμα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι, ρίχνουμε μέσα τα ζεστά τακάκια και αφήνουμε περίπου 30 δεύτερα, για να πάρει μία βράση. Απλώνουμε σε ένα ταψάκι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.