Σάλτσες συνοδευτικές που να αναδεικνύουν κι όχι να υποβαθμίζουν τα ψητά σας! Ένα μεγάλο μπολ με σαλάτα, μερικές πατάτες ψητές στο φούρνο και μια-δυο από τις παρακάτω πεντανόστιμες σάλτσες για ψητά θα συνθέσουν, φυσικά μαζί με τα κρεατικά σας, ένα υπέροχο τραπέζι για όλες τις περιστάσεις. Οι παρακάτω σάλτσες φυσικά αποτελούν ιδανικές επιλογές για οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, κι όχι μόνο για ψητά σχάρας αλλά για όλα τα κρέατα, επομένως διαλέξτε όσες είναι πιο κοντά στις δικές σας γεύσεις και ξεκινήστε να τις δοκιμάζετε κάθε φορά που έχετε ψητό απογειώσετε τη γεύση του κρέατος και φυσικά τη δική σας !
-
Σάλτσα φέτας:
Υλικά
1 φλιτζάνι γάλα250γρ. τυρί φέτα, τριμμένη στο χέρι100γρ. γιαούρτι στραγγιστόχυμός 1 λεμονιούαλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγο δυόσμοΕκτέλεση
Ζεσταίνετε το γάλα σε κατσαρόλα και λίγο πριν βράσει προσθέτετε την φέτα και το λεμόνι και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να αρχίσει η φέτα να λιώνει και η σάλτσα σας να πήζει. Μόλις η σάλτσα πήξει λίγο προσθέτετε και το γιαούρτι και ανακατεύετε για 2 λεπτά περίπου πάνω στο μάτι. Στη συνέχεια αφαιρείτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε αλάτι (ίσως να μην χρειαστεί αν η φέτα είναι αρκετά αλμυρή), πιπέρι, λίγο δυόσμο και ρίγανη. Ανακατεύετε κι αφήνετε τη σάλτσα για τουλάχιστον 15 λεπτά να κρυώσει πριν σερβίρετε.
-
Σάλτσα με σταφίδες και μήλο:
Υλικά
2 μεγάλα μήλα κομμένα σε κύβους3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα2 ντομάτες κομμένες σε κύβους½ φλιτζάνι σταφίδες σκούρες½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές1 φύλλο δάφνης1 ξυλαράκι κανέλλας2-3 γαρύφαλλα¼ κουταλάκι του γλυκού ξερό βασιλικό (προαιρετικά)2 ποτήρια ξύδιΑλάτι, πιπέρι6 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρηΕκτέλεση
Βάλτε όλα τα υλικά εκτός από τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και αφήστε σε μέτρια φωτιά να βράσουν τα μήλα και τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις τα μήλα και τα κρεμμύδια είναι έτοιμα προσθέτετε τη ζάχαρη και αφήνετε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει άλλες 2-3 βράσεις (το μίγμα σας θα αρχίσει να πήζει). Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε τη σάλτσα σας να κρυώσει και να πήξει περισσότερο.
-
Σάλτσα τύπου Jack Daniel’s:
Υλικά
1 κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο1 ½ κουταλιά της σούπας ταμπάσκο (ή ένα κοφτό κουταλάκι κόκκινο καυτερό πιπέρι)4 κουταλιές της σούπας κόκκινο ξύδι4 κουταλιές της σούπας γουοστερσάιρ σος (worcestershire sauce – θα τη βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ)½ φλιτζάνι ουίσκι½ φλιτζάνι νερό2 φλιτζάνια μαύρη ζάχαρη2 κύβους βοδινούΕκτέλεση
Ρίχνετε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα βάζετε να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (για να μην κολλήσει στον πάτο και γίνει καραμέλα) και μόλις πάρουν την πρώτη βράση, χαμηλώνετε την ένταση του ματιού στο μισό και αφήνετε να σιγοβράσουν για αρκετή ώρα, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα, μέχρι η σάλτσα σας να αρχίζει να πήζει. Αφήστε την να κρυώσει πριν σερβίρετε, ώστε να πήξει περισσότερο και να έχετε τη υφή μιας αραιής μαρμελάδας. Για να φτιάξετε αυτή τη σάλτσα επιλέξτε ένα βαθύ κατσαρολάκι, ώστε ακόμα και στις στιγμές που η σάλτσα σας θα φουσκώνει να μην χυθεί έξω από το σκεύος σας. Πριν τη σερβίρετε, και αν θέλετε να δώσετε στην σάλτσα σας λίγη περισσότερη ένταση, στάξτε λίγες ακόμα σταγόνες ουίσκι και ανακατέψτε.
-
Σάλτσα Pico de Gallo:
Υλικά
5 ντομάτες ώριμες αλλά σφιχτές2 μεγάλα κρεμμύδια5-6 πιπεριές jalapenos τουρσί (θα τις βρείτε στα σούπερ μάρκετ)4 κλωναράκια κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένοΧυμός 1 λεμονιούαλάτιΕκτέλεση
Πλένετε και καθαρίζετε τις ντομάτες, αφαιρείτε από το εσωτερικό τα σπόρια και τα ζουμιά της ντομάτας και ψιλοκόβετε (σε κυβάκια) το υπόλοιπο. Ψιλοκόβετε επίσης το κρεμμύδι και τις πιπεριές και ανακατεύετε με τις ντομάτες, το σκόρδο, τον κόλιανδρο, τον χυμό λεμονιού και το αλάτι. Αφήστε την κρύα σάλτσα σας στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά ώστε να αρωματιστούν καλά όλα τα λαχανικά και σερβίρετε.
-
Σάλτσα Μπάρμπεκιου (BBQ):
Υλικά
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών1 ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι1 κουταλάκι του γλυκού, κοφτό, κόκκινο καυτερό πιπέρι4 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη4 κουταλιές της σούπας κόκκινο ξύδι4 κουταλιές της σούπας σάλτσα Worcestershire1 φλιτζάνι κέτσαπ2 φλιτζάνια νερό1 κουταλάκι του γλυκού ταμπάσκοΕκτέλεση
Βάλτε τη μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά. Σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα. Αν θέλετε η σάλτσα να γίνει πιο πηχτή, αφήστε τη λίγο περισσότερο στη φωτιά.
-
Σάλτσα πορτοκαλιού:
Υλικά
1 λίτρο χυμό πορτοκαλιού100γρ μαύρη ζάχαρη (επιλέξτε τη ζάχαρη που είναι κάπως υγρή γιατί έχει και μελάσσα μέσα που θα βοηθήσει στο πήξιμο της σάλτσας)50γρ ξύδι λευκό1 κλωναράκι δεντρολίβανο ή 1 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο ξερόΕκτέλεση
Βάζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζετε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μείνει το 1/3 περίπου του αρχικού όγκου. Κατά διαστήματα αφαιρέστε τον αφρό που θα βγαίνει στην επιφάνεια με ένα κουταλάκι (όπως κάνουμε και στις μαρμελάδες) για να φύγει η πικρή γεύση που μπορεί να αφήσουν οι ίνες του πορτοκαλιού. Για πιο βελούδινο αποτέλεσμα σουρώστε τη σάλτσα σας με λεπτό σουρωτήρι.
Η σάλτσα αυτή γίνεται ακόμα πιο νόστιμη αν μαγειρευτεί στο σκεύος που προηγουμένως ψήσατε το κρέας σας (πχ ένα αντικολλητικό τηγάνι) γιατί τα ζουμάκια που έχουν μείνει στο τηγάνι από το ψητό δίνουν απίστευτη νοστιμιά στην σάλτσα.
-
Σάλτσα με μανιτάρια και κρέμα γάλακτος:
Υλικά
500γρ (στραγγισμένο βάρος) μανιτάρια κονσέρβας ψιλοκομμένα2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα2-3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών300ml κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρώνΑλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέριΕκτέλεση
Βάλτε τη μαργαρίνη σε κατσαρολάκι να λιώσει και σοτάρετε για λίγο το κρεμμύδι μέχρι να «γυαλίσει». Ρίχνετε μέσα στο κατσαρολάκι και τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, σοτάρετε για 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τα μανιτάρια να σιγοψηθούν για περίπου 10 λεπτά. Αφού περάσουν τα 10 λεπτά ανακινείτε καλά την κρέμα γάλακτος και την προσθέτετε στην κατσαρόλα με τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνετε, δυναμώνετε τη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει η σάλτσα σας.
-
Σάλτσα ροζ, με γιαούρτι και παντζάρι:
Υλικά
300γρ βρασμένα παντζάρια1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 2%1 κουταλιά της σούπας κάπαρη σε ξύδι3 κουταλιές της σούπας κρεμμυδάκια τουρσί ψιλοκομμένα (ή κρεμμύδι ξερό που θα έχετε αφήσει για περίπου 10-15 λεπτά σε ξύδι)1 κουταλιά της σούπας κόκκινο ξύδι1 κουταλιά της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδοαλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέριΕκτέλεση
Βάλτε τα παντζάρια, το κρεμμυδάκι, την κάπαρη, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι σε μιξεράκι/μπλέντερ κι αφήστε τα μέχρι να έχετε ομογενές μίγμα, προσθέτοντας λίγο-λίγο το ελαιόλαδο.
Όταν το μείγμα σας έχει γίνει σχεδόν κρεμώδες, βάλτε τη σάλτσα παντζαριού σε ένα μπολ, ρίξτε το γιαούρτι και ανακατέψτε καλά. Δοκιμάστε και προσθέστε αν χρειάζεται λίγο αλάτι ή πιπέρι. Πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο άνηθο, καλύπτετε την κρύα σος με μια μεμβράνη και την διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.
-
Σάλτσα λιωμένων κίτρινων τυριών:
Υλικά
5 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις2 φλιτζάνια γάλα ζεστό½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι½ φλιτζάνι τριμμένο τσένταρ½ φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα της αρεσκείας σας½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη (ή μια κουταλιά της σούπας κανονική μουστάρδα)1 κουταλιά της σούπας Worcestershire (γούστερ) σοςΑλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδοΕκτέλεση
Σοτάρετε το κρεμμύδι με τη μαργαρίνη σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά, ρίξτε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Ρίξτε το ζεστό γάλα, μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Βράστε το μίγμα για 5-6 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχόμενα. Προσθέστε στη σάλτσα τη σκόνη μουστάρδας, τη Worcestershire (γούστερ) σος και τα τυριά και ανακατέψτε. Αφήστε τη για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και σερβίρετε ζεστή λίγο πριν κάτσετε στο τραπέζι.
-
Σάλτσα από ψητές κόκκινες πιπεριές:
Υλικά
6 κόκκινες γλυκές πιπεριές τύπου Φλωρίνης2 σκελίδες σκόρδο1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη ντομάτα χωρίς τους σπόρους1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα½ φλιτζάνι ελαιόλαδοΦρεσκοτριμμένο πιπέριΕκτέλεση
Αλείψτε τις πιπεριές με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τις (σε ψηστιέρα, bbq, γκριλ φούρνου) μέχρι να γίνει μαύρη η φλούδα τους. Ψήστε επίσης 2 σκελίδες σκόρδο μαζί με την φλούδα τους. Βάλτε στη συνέχεια τις πιπεριές σε ένα μπολ και σκεπάστε το με το καπάκι του ή με μεμβράνη για να «ιδρώσουν» και να ξεκολλήσει εύκολα η φλούδα τους από την ψημένη σάρκα της πιπεριάς. Όταν κρυώσουν, αφαιρέστε τη φλούδα και βάλτε σε ένα μπλέντερ τις πιπεριές, το ψημένο σκόρδο και όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε τα μέχρι να έχετε μια βελούδινη κόκκινη σάλτσα. Τη σάλτσα αυτή μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και σαν ντιπ ή να την αλείψετε σε μπρουσκέτες που θα πασπαλίσετε με παρμεζάνα και θα τις ψήσετε.
πηγή: www.sintayes.gr