Πολύτιμα μυστικά μαγειρικής που κάθε μαγείρισσα πρέπει να ξέρει!
1) Για να μη μαυρίσουν τα κρεμμύδια
Πριν το σοτάρισμα ρίξτε αλάτι στο λάδι που ζεσταίνεται.
2) Δεν βράζει το κρέας;
Αν το κρέας που βράζετε εξακολουθεί να είναι πολύ σκληρό, απλώς ρίξτε στην κατσαρόλα ένα κουταλάκι ζάχαρη.
3) Για να μη μυρίζει το κουνουπίδι
Ρίξτε στο νερό που βράζει μισό λεμόνι με τη φλούδα ή ένα κοτσανάκι σέλινο ή μια φέτα ψωμί ή ένα κρεμμύδι.
4) Πώς μαλακώνει το χταπόδι;
Το χταπόδι γίνεται πιο μαλακό, χωρίς να βράσει πολύ, εάν βάλετε στην κατσαρόλα ένα φελλό κρασιού.
5) Για ρύζι «σπυρωτό»...
…προσθέστε την ώρα που βράζει 3-4 σταγόνες λεμονιού.
6) Για να μη «βυθιστούν» οι σταφίδες
Πριν τις ρίξετε στη ζύμη του κέικ, πασπαλίστε τες με αλεύρι.
7) Πώς φεύγει εύκολα όλο το λίπος;
Όταν θέλετε να αφαιρέσετε περισσότερο λίπος από το ζωμό κρέατος, βάλτε τον πρώτα στο ψυγείο. Το λίπος ανεβαίνει και παγώνει στην επιφάνεια του ζωμού και έτσι αφαιρείται ευκολότερα.
8) Κολλάει η ζύμη για το φύλλο;
Αν η ζύμη κολλάει και δεν μπορείτε να την ανοίξετε σε φύλλο, τη βάζετε για λίγο στο ψυγείο τυλιγμένη με μεμβράνη.
9) Ζάχαρη για την πίτσα
Η σπιτική πίτσα γίνεται πιο νόστιμη και τραγανή, αν στη ζύμη βάλετε λίγη ζάχαρη.
10) Πώς συντηρείται φρέσκια η μουστάρδα;
Ρίχνετε απλώς λίγο αλάτι στην επιφάνειά της. Τη βοηθάει να διατηρηθεί φρέσκια για πολύ καιρό.
11) Αν ο πουρές σάς βγήκε αραιός…
…προσθέστε λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι και συνεχίστε λίγο ακόμη το βράσιμο. Αν βγήκε πολύ πηχτός, αραιώστε τον με λίγο γάλα.
12) Πώς ωριμάζει το αβοκάντο;
Απλώς τυλίξτε το σε εφημερίδες και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου.
13) Πώς θα διατηρήσω τη φέτα;
Η φέτα διατηρείται για περισσότερο καιρό στο ψυγείο εάν τη βάλετε σε δοχείο που κλείνει καλά και την περιχύσετε με νερό που βράσατε μαζί με γάλα και λίγο αλάτι.
14) Νότισαν τα μπισκότα;
Αν τα σπιτικά μπισκότα σας νότισαν από την υγρασία, βάλτε τα για 5 λεπτά στο φούρνο, ώστε να ξαναγίνουν τραγανά, και διατηρήστε τα σε αεροστεγές δοχείο.
15) Πώς θα κάνετε «ζουμερό» το λεμόνι;
Πριν το στύψετε, κυλήστε το πιέζοντάς το σε σκληρή επιφάνεια ή βάλτε το για 1’ σε φούρνο μικροκυμάτων.
16) Φάγατε καυτερή πιπεριά;
Για να σβήσετε την κάψα της, πιείτε λίγο γάλα και όχι νερό.
πηγή: www.womenonly.gr
*************************************************************************
Κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα νόστιμο φαγητό. Απόδειξη γι΄ αυτό αποτελούν οι δεκάδες εκπομπές μαγειρικής και οι απίστευτες συνταγές που κυκλοφορούν τόσο στην τηλεόραση όσο και στο διαδίκτυο. Η σημερινή νοικοκυρά έχει πρόσβαση σε όλες τις κουζίνες του κόσμου και γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί τα πιο ασυνήθιστα υλικά. Ωστόσο πιστεύουμε ότι υπάρχουν κάποια μυστικά που μόνο η μαμά μας μπορεί να μας τα πει. Για αυτό το σκοπό, βρήκαμε έμπειρες μαγείρισσες, τις ρωτήσαμε και συγκεντρώσαμε δέκα συμβουλές μαγειρικής που… μυρίζουν μανούλα.
1. Όχι προζύμι μαζί με μαγιά
Το προζύμι όπου και να το βάλετε θα δώσει πιο ωραία γεύση από ότι η μαγιά. Το καλό πράγμα όμως αργεί να γίνει… θα πρέπει να του δώσετε χρόνο και όχι να το αναμείξετε με μαγιά για να φουσκώσει γρηγορότερα. Η μαγιά θα «χαλάσει» το προζύμι της επόμενης φουρνιάς και δε θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε δεύτερη φορά. Έτσι αν θέλετε να τα συνδυάσετε για γρήγορα αποτελέσματα χρησιμοποιήστε όλο το υλικό σας, αλλιώς θα το πετάξετε.
2. Για να μην «κάτσει» το κέικ
Το κέικ για να είναι λαχταριστό, πρέπει να είναι και αφράτο. Ένα μικρό αλλά συνηθισμένο λάθος μπορεί να το καταστρέψει: δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου στην αρχή του ψησίματος, αλλά και μέχρι να σταθεροποιηθεί το μίγμα του κέικ γιατί αλλιώς θα «κάτσει».
3. Το σωστό α λα κρεμ
Στα φαγητά με κρέμα γάλακτος τσιγαρίζουμε με βούτυρο και όχι με λάδι για να ομογενοποιηθεί σωστά η κρέμα και να πετύχουμε ένα γευστικό και ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
4. Βάλτε λίγο αλάτι… στο γλυκό σας
Μια πρέζα αλάτι θα κάνει τη διαφορά. Δεν έχει σημασία το είδος του γλυκού, το κόλπο πιάνει σε όλα (ναι και στα σοκολατένια). Με αυτή τη μικρή προσθήκη θα αναδειχθεί η γλυκιά γεύση και μαζί της θα φέρει ισορροπία στον ουρανίσκο μας και ευτυχία στην καρδιά μας!
5. Πως το ξύνουν το πορτοκάλι;
Το ξύσμα από πορτοκάλι/ λεμόνι πρέπει να προέρχεται από την εξωτερική επιφάνεια του εσπεριδοειδούς. Προσπαθήστε να μη ξύσετε σε βάθος γιατί το άσπρο μέρος της φλούδας είναι πικρό.
6. Ρίξτε λίγο νερό στην κατσαρόλα σας
Όταν θέλουμε να προσθέσουμε νερό σε φαγητό που βράζει, προσέχουμε πάντα το νερό να είναι ζεστό και δεν το ρίχνουμε όλο μαζί, αλλά σε δόσεις. Έτσι διασφαλίζουμε ότι θα ρίξουμε τη σωστή ποσότητα νερού και δε θα σταματήσουμε τη διαδικασία του βρασμού στη μέση με κίνδυνο να κόψει η σάλτσα ή να σκληρύνει το κρέας και τα όσπρια.
7. Όταν το κρέας είναι πολύ σκληρό για να βράσει
Θα χαρείτε να μάθετε ότι υπάρχει λύση όταν το κρέας δεν βράζει (επειδή είναι σκληρό) και δεν χρειάζεται να περιμένουμε με τις ώρες να μαλακώσει. Αρκεί να ρίξουμε μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη και θα γλυτώσουμε πολύ χρόνο.
8. Οι καλύτερες τηγανητές πατάτες
Για τις πιο τραγανές τηγανητές πατάτες αφήστε τις μισή ώρα μετά το κόψιμο με λίγο αλάτι πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Αφού στεγνώσουν ρίξτε τις σε καυτό λάδι μέχρι να αποκτήσουν σκούρο χρυσό χρώμα.
(Φωτογραφία: denisesakaki@Flickr)
9. Έπεσε λίγο αλατάκι παραπάνω;
Στη περίπτωση που το φαγητό σας έγινε πιο αλμυρό από όσο πρέπει μη βιαστείτε να το πετάξετε. Μπορείτε να ισορροπήσετε τη γεύση προσθέτοντας μια πατάτα, μια φέτα ψωμί ή ένα κύβο ζάχαρης.
(Αν σας πέσει παραπανίσιο πιπέρι δοκιμάστε να ρίξετε λίγο ελαιόλαδο, βούτυρο ή όποια άλλη λιπαρή ουσία χρησιμοποιείτε.)
10. Σκόρδο/κρεμμύδι
Συνήθως τα βάζουμε μαζί και τα τσιγαρίζουμε. Το σκόρδο όμως είναι πιο ευαίσθητο από το κρεμμύδι και αν τα αφήσουμε ίδια ώρα στη φωτιά, το σκόρδο θα καεί με αποτέλεσμα να πικρίσει. Περιμένετε λίγη ώρα να μαραθεί το κρεμμυδάκι και προσθέστε το μετά.
Κι ένα έξτρα tip για το σκόρδο: Αν σας έτυχε κάποια σκελίδα σκόρδου με πολύ έντονη μυρωδιά, αφήστε τη λίγη ώρα μέσα σε γάλα. Το τρικ αυτό θα εξουδετερώσει την κακοσμία.
πηγή: allaksogolies.gr