Σπετσολάδα…… ένα πιάτο με περίεργο όνομα αλλά με την υπέροχη γεύση!!!

[dropcap]Έ[/dropcap]νας απίστευτος συνδυασμός Σπετσοφάι με Φασολάδα, είναι το φαγητό που πλέον ονομάζεται Σπετσολάδα! Διαβάστε πως γίνεται.

Υλικά (για 4 πιάτα):
1. 300 γρ φασόλια, σχετικά μεγάλα
2. 2 καρότα
3. 3 κουταλάκια της σούπας ψιλοκομμένο σέλινο
4. 3 κουταλάκια της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
5. 4-5 σκελίδες σκόρδο
6. 1-2 φύλλα δάφνης
7. πιπέρι σε κόκκους
8. 2 πιπεριές κόκκινες
9. 3 πιπεριές πράσινες
10. 1 πέταλο χωριάτικο λουκάνικο
11. 1 κουταλάκι της σούπας αλάτι
12. 1 κούπα τσαγιού λάδι
13. 1 φλιτζανάκι καφέ κόκκινο κρασί
14. 2 μικρά κρεμμύδια
15. 450 γρ ντοματάκι ψιλοκομμένο
16. 2 κουταλιές της σούπας πελτέ
17. 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
18. ρίγανη
19. 1 κύβο “kνόρ” ζωμό λαχανικών

Εκτέλεση

Αφήνουμε τα φασόλια για 24 ώρες μέσα σε νερό. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό, τα φασόλια μόνα τους για 1 ώρα. Τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε μία άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το σκόρδο για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το λουκάνικο κομμένο σε κομμάτια και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί για άλλα 5-6 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις αυτό ξεθυμάνει, προσθέτουμε στην κατσαρόλα όλα τα υπόλοιπα υλικά. (Το ντοματάκι το έχουμε περάσει από το μπλέντερ μαζί με τον πελτέ, πριν το βάλουμε στην κατσαρόλα).  Συμπληρώνουμε και 1 λίτρο νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία για ακόμη μια ώρα περίπου (μέχρι να πιει τα περισσότερα υγρά του). Κατόπιν ελέγχουμε αν τα φασόλια μας έχουν μαλακώσει αρκετά, αν όχι προσθέτουμε νερό μέχρι να το πετύχουμε. Όταν τα φασόλια είναι πλέον μαλακά χωρίς να έχουν στεγνώσει, τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι, κόβουμε προαιρετικά μια ντομάτα  σε ροδέλες και την απλώνουμε από πάνω για να μη ξεροψηθούν από πάνω τα φασόλια, ενώ πάνω από τη ντομάτα ρίχνουμε ρίγανη και αλάτι. Μια ωραία πρόταση είναι και το κεφαλοτύρι πάνω από τη ντομάτα. Βάζουμε το ταψί στους 180 βαθμούς, σε φούρνο που τον έχουμε προθερμάνει, για 1 ώρα περίπου ωσότου να τραβήξουν όλο το ζουμί τους.

πηγή: www.rethymnoguide.gr