Μια δροσερή, βελούδινη σαρλότ με αρώματα καφέ και κακάο που δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου.
Σημείωση: Στην αγορά υπάρχουν φόρμες για σαρλότ, με τοιχώματα καμπυλωτά (όπως και στις κλασικές μεγαλύτερες φόρμες) για να προσαρμόσετε τα μπισκότα σαβαγιάρ. Αν δεν έχετε, μπορείτε να φτιάξετε τη σαρλότ σε μεγάλη φόρμα.
Υλικά
- 1 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ
- 20ml καφέ εσπρέσο, ζεστό και δυνατό
- 1 κουτ. γλυκού καφέ στιγμιαίο, σε σκόνη
- 500ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, παγωμένη
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
- 3 κουτ. σούπας κακάο, σε σκόνη
- 50γρ. κουβερτούρα 55%, τριμμένη στην λεπτή πλευρά του τρίφτη
Εκτέλεση
Ρίχνετε τον καυτό εσπρέσο σε ένα μπολ, τον σκεπάζετε με διάφανη μεμβράνη και τον βάζετε στην κατάψυξη για 15 λεπτά.
Ντύνετε εσωτερικά μια μικρού μεγέθους φόρμα για σαρλότ με διάφανη μεμβράνη, εφαρμόζοντάς την καλά στα τοιχώματα και τον πυθμένα και φροντίζοντας να εξέχει αρκετά από τα τοιχώματα.
Σε ένα μπολ βάζετε 250ml βραστό νερό και ρίχνετε εκεί τη σκόνη καφέ φίλτρου. Ανακατεύετε για να διαλυθεί και βυθίζετε εκεί τα μπισκότα σαβαγιάρ, ένα-ένα, για 1 δευτερόλεπτο, μέχρι να βραχούν αλλά να μην μουλιάσουν γιατί θα διαλύονται. Αφήνετε κατά μέρος 2 – 3 μπισκότα, χωρίς να τα μουσκέψετε στον καφέ. Με μερικά από τα βρεγμένα μπισκότα καλύπτετε τα τοιχώματα της φόρμας για σαρλότ. Τα τοιχώματά της έχουν ειδικά κάθετα βαθουλώματα για να προσαρμόζονται εκεί τα μπισκότα.
Σπάζετε μερικά από τα μπισκότα που κρατήσατε στην άκρη και με τα κομμάτια τους καλύπτετε τον πυθμένα της φόρμας.
Χτυπάτε με το μίξερ την παγωμένη κρέμα γάλακτος με την άχνη, μέχρι να φτιάξετε σφιχτή σαντιγί. Προσθέτετε τη σκόνη κακάο και τον παγωμένο εσπρέσο από την κατάψυξη και χτυπάτε για 1 λεπτό ακόμα, μέχρι τα υλικά να ενωθούν καλά. Ρίχνετε τη σκόνη κουβερτούρας και ανακατεύετε με μια σπάτουλα απαλά. Αδειάζετε τη μισή ποσότητα στη φόρμα με τα μπισκότα.
Μουσκεύετε τα υπόλοιπα μπισκότα στον καφέ και καλύπτετε την επιφάνεια της κρέμας. Αδειάζετε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα και την σκεπάζετε με τη διάφανη μεμβράνη που εξέχει από τα τοιχώματα της φόρμας. Βάζετε τη φόρμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, μέχρι η κρέμα να σφίξει καλά.
Για να σερβίρετε, βγάζετε τη φόρμα από το ψυγείο, την αναποδογυρίζετε προσεκτικά σε μια πιατέλα και εξίσου προσεκτικά αφαιρείτε τη διάφανη μεμβράνη.
πηγή: http://www.newsone.gr