Σαμόσας – Samosas….. γεύση Ινδίας!!

Ένα από τα πιο διάσημα παγκοσμίως – ινδικά φαγητά -.

Αυτό το σνακ προέρχεται από τη Μέση Ανατολή.
Αποκαλούνταν «Sambosa» και ήρθαν στην Ινδία τον 13ο 14ο αιώνα από τους εμπόρους από τη Μέση Ανατολή.

Οι Ινδοί πρόσθεσαν μπαχαρικά και παράλλαξαν κάπως την τεχνική μαγειρικής, οπότε από τα «sambosa» προέκυψαν τα samosa.

Υλικά  για τη ζύμη:
3 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.σ. ξερό θυμάρι
1/2 κ.γ. αλάτι
3/4 φλ.τσ. νερό

Υλικά για τη γέμιση:
700 γρ. πατάτες
1/2 φλ.τσ. αρακά (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
1/2 καρότο τριμμένο
1 καυτερή πιπερίτσα τσίλι τριμμένη
1 κ.γ. σπόρους κόλιαντρου σπασμένους
1 κ.γ. σπόρους κίμινου, σπασμένους
1/2 κ.γ. κουρκουμά
1/3 κ.γ. σκόνη τζίντζερ
1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πως το μαγειρεύουμε

Για να φτιάξουμε τη ζύμη, ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι με το λάδι, το θυμάρι και το αλάτι και προσθέτουμε το μισό νερό, κρύο. Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη μαλακιά, που δεν κολλάει (περίπου 3′-4′), προσθέτοντας όσο νερό ακόμα χρειάζεται. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί 30′. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε καλά και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Τις βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στεγνώσουν και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Βράζουμε λίγο και τον αρακά.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε όλα τα μπαχαρικά να σοταριστούν σε χαμηλή φωτιά μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να μυρίσουν. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε ν’ ανακατεύουμε 2′-3′, μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Προσθέτουμε τον αρακά, τις πατάτες, το καρότο, την πιπερίτσα και το σκόρδο, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε 4′-5′, ανακατεύοντας το μείγμα προσεκτικά. Το μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το λεμόνι και δουλεύουμε το μείγμα με κουτάλι, ώστε να πολτοποιηθεί ελαφρά, αφήνοντας ολόκληρα μερικά κομματάκια λαχανικών. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια και τα ανοίγουμε σε φύλλο αρκετά λεπτό, με σχήμα κυκλικό, διαμέτρου περίπου 15 εκ. Κόβουμε κάθε κύκλο στη μέση. Αλείφουμε το τελείωμα του μισοφέγγαρου με λίγο αβγό και σχηματίζουμε ένα χωνάκι.  Βάζουμε μέσα λίγη γέμιση. Αλείφουμε την άκρη με χτυπημένο αβγό και την κλείνουμε σφιχτά. Αφού φτιάξουμε τα σαμόζας τα τοποθετούμε σε ταψάκι και τ’ αφήνουμε να σταθούν 15′-20′. Κατόπιν τα τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό σπορέλαιο γιά 4′-5′, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τα σερβίρουμε με κάποιο τσάτνεϋ ή με ντιπ από γιαούρτι, με λίγο αλάτι και ψιλοκομμένο δυόσμο.

(σημ. αν θέλουμε ν’ αποφύγουμε το τηγάνι, τα ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180ο, για 30′-40′ Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια γέμιση για τρίγωνα πιτάκια με φύλλο κρούστας).

Screenshot (6)

πηγή