Το μέλι είναι μια υγιεινή τροφή που έχει ευεργετικές ιδιότητες και μπορεί να ενισχύσει την υγεία μας. Ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε ζάχαρα η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με μέτρο.
Παρά το γεγονός ότι το μέλι περιέχει βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και ουσίες που έχουν φυσική αντιβιοτική δράση, αποτελείται κατά ένα μεγάλο μέρος από ζάχαρα.
Το μέλι περιέχει κατά 80% ζάχαρα (φρουκτόζη και γλυκόζη). Το υπόλοιπο ποσοστό αποτελείται από νερό, γύρη και μεταλλικά στοιχεία, κυρίως μαγνήσιο και κάλιο.
Η αυξημένη κατανάλωσή του, επηρεάζει αρνητικά το μεταβολικό προφίλ και αυξάνει: τα επίπεδα ζαχάρου, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, το σωματικό βάρος, το ουρικό οξύ και επιδεινώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Αντιθέτως η κατανάλωση του με μέτρο, σε ποσότητες που μπορεί να διαχειριστεί ο κάθε οργανισμός, βελτιώνει: την αντίσταση στην ινσουλίνη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το μεταβολισμό των ζαχάρων, τη μνήμη και τη λειτουργία του γαστρεντερικού, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις οισοφαγίτιδας.
Υγιή άτομα που είναι σε καλή μεταβολική κατάσταση, με φυσιολογικά επίπεδα: ζαχάρου, σωματικού βάρους, τριγλυκεριδίων και ουρικού οξέως και κάνουν πάνω από 2 ώρες άσκηση την εβδομάδα, μπορούν να καταναλώνουν ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα, που είναι 7-10 γραμμάρια.
Αθλητές και άτομα που κάνουν πάνω από 2 ώρες άσκηση την ημέρα, μπορούν να καταναλώνουν έως δύο κουταλάκια του γλυκού ημερησίως (15-20 γραμμάρια), ιδανικά αμέσως μετά την άσκηση.
Άτομα που είναι υπέρβαρα, έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, οριακές τιμές ζαχάρου, αυξημένα τριγλυκερίδια ή ουρικό οξύ και κάνουν κάτω από 2 ώρες άσκηση την εβδομάδα, μπορούν να καταναλώνουν ένα κουταλάκι του γλυκού 3 φορές την εβδομάδα.
Το μέλι όταν καταναλώνεται στις παραπάνω ποσότητες, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι περιέχει μεγάλη ποσότητα ζαχάρων και η υπερκατανάλωση του έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.