Η αλήθεια είναι. ότι το καλοκαίρι, το ψάρι «τραβιέται» λίγο παραπάνω, αφού είναι πεντανόστιμο, ελαφρύ και φυσικά υγιεινό! Η όλη δυσκολία, όμως, για μαγείρισσες σαν εμάς δεν είναι πώς να το μαγειρέψουμε, αλλά να μάθουμε να διαλέγουμε σωστά το ψάρι που… σπαρταράει και να κρίνουμε ιδίοις όμασι αν βγήκε μόλις απ’ τη θάλασσα.
Για τα μάτια σου μόνο, για τα μάτια σου…
Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα ψάρια. Το υποψήφιο προς κατανάλωση ψάρι, λοιπόν, πρέπει να έχει λαμπερά μάτια που γυαλίζουν. Αντίθετα, αν είναι θολά ή έχουν γκρι χρώμα, είναι ένδειξη, ότι βρίσκεται στον πάγκο του ψαρά, τουλάχιστον μία με δύο μέρες.
Το «δέρμα» του ψαριού
Στην ίδια λογική, το δέρμα του ψαριού πρέπει κι αυτό να είναι γυαλιστερό αλλά και να μην έχει βλέννα. Αν και πάλι δεν είστε σίγουρη, αρκεί να πιέσετε λίγο τη σάρκα του- θα καταλάβετε ότι είναι φρέσκο αν επανέλθει αμέσως στην αρχική της θέση.
Τι χρώμα πρέπει να έχουν τα βράγχια;
Απάντηση: κόκκινο! Όσο πιο έντονο το κόκκινο, τόσο πιο φρέσκο το ψάρι, γι’ αυτό μην αγνοήσετε να τα ελέγξετε όταν επισκεφθείτε το ψαράδικο της γειτονιάς σας. Παρατηρήστε, επίσης, αν αναδύεται κάποια δυσάρεστη μυρωδιά απ’ αυτό το σημείο- αν κάτι «σας βρωμάει», σας συνιστούμε να το αφήσετε.
Το μυστικό για τα λέπια
Όταν τα λέπια είναι προσκολλημένα στο δέρμα, τότε βρίσκεστε στον σωστό δρόμο, αφού αυτό είναι ένδειξη φρεσκάδας. Θα πρέπει, επίσης, να ελέγξετε αν είναι υγρά, γυαλιστερά αλλά και χρώματος ασημί. Μάλιστα, αν το ψάρι είναι πολύ φρέσκο, θα πρέπει να σας δυσκολέψουν όταν έρθει η στιγμή τα καθαρίσετε. Αξίζει τον κόπο όμως!
*Φωτογραφίες: chefsteps.com
Πείτε όχι στην «ψαρίλα»
Έχουμε συνδέσει τα ψάρια με μια έντονη και μάλλον δυσάρεστη μυρωδιά, όμως, η αλήθεια είναι ότι το φρέσκο ψάρι δεν μυρίζει άσχημα. Φυσικά, δεν είναι εντελώς άοσμο, έχει όμως μια χαρακτηριστική μυρωδιά που θυμίζει μάλλον τα φύκια της θάλασσας. Διαφορετικά, μια δυσάρεστη, έντονη μυρωδιά σημαίνει, ότι το ψάρι έχει «πιαστεί» κάποιες μέρες πριν.
Το τρικ της ακαμψίας
Ένα κόλπο που περνάει από νοικοκυρά σε νοικοκυρά και που κάπως έτσι έφτασε και στα δικά μας αυτιά. Κανονικά, αν κρατήσουμε το ψάρι σε οριζόντια θέση από το κεφάλι, το σώμα δεν πρέπει να πέσει προς τα κάτω, αλλά να μείνει σταθερό σε ευθεία, αγνοώντας τους… νόμους της βαρύτητας.
«Γυμνασμένη» κοιλιά
Η κοιλιά του ψαριού δεν πρέπει να είναι πρησμένη ούτε να «βυθίζεται» προς τα μέσα- ιδανικά να είναι μάλλον κυλινδρική. Σε καμία περίπτωση, μην αγοράσετε το ψάρι αν παρατηρήσετε παραμορφώσεις ή αλλοιώσεις στο δέρμα της.
*Φωτογραφία: wikihow.com
Και αφού απομακρυνθείτε από το ταμείο…
Αφού έχετε αγοράσει τα ψάρια, είναι αργά για επιστροφή (εξάλλου, μετά την απομάκρυνση απ’ το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!), όμως μπορείτε να ελέγξετε αν είναι όντως φρέσκα ή όχι, για να ξέρετε αν θα ξαναεπισκεφθείτε το κατάστημα απ’ το οποίο τα αγοράσατε.
Συγκεκριμένα, όταν ανοίξετε, το εσωτερικό τους, το «κρέας» δηλαδή, πρέπει να έχει ένα ζωντανό, άσπρο χρώμα ενώ τα σπλάχνα του πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμα.
Κάθε ψάρι στον καιρό του
Το ότι πρέπει να επιλέγουμε τα ψάρια σύμφωνα με την εποχή τους, ίσως ακούγεται λίγο περίεργο. Λέγοντας εποχή, όπως διαβάζουμε στο hcg.gr, εννοούμε ότι η ανάπτυξη του ψαριού έχει ολοκληρωθεί, ότι η τροφή του στον βυθό αφθονεί, ότι τα θαλάσσια ρεύματα είναι ευνοικά και ότι η περίοδος ωοτοκίας έχει τελειώσει.
Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, κάποια από τα καλοκαιρινά ψάρια που πρέπει να προτιμήσετε είναι η κουτσομούρα, η τσιπούρα, τα λιθρίνια, ο κολιός (εξ ου και η παροιμία), η σαρδέλα και η συναγρίδα. Φυσικά, τίποτα δεν είναι απαγορευτικό, όμως αν επιλέξετε κάποια ψάρια εκτός εποχής, θα χάσετε σε νοστιμιά!
πηγή: www.mama365.gr