Μαντάρινι γλυκό του κουταλιού
Κι αυτό, γιατί μπορούμε να το φάμε όπως είναι, ή να το στίψουμε και να το κάνουμε χυμό, αλλά επίσης πολύ εύκολα, να το φτιάξουμε γλυκό και μάλιστα ολόκληρο, χωρίς καθόλου κόπο.
Υλικά
• 1½ κιλό μικρά και σφιχτά μανταρίνια κλημεντίνες
• 1½ κιλό ζάχαρη
• 1100 ml. νερό
• ½ λεμόνι (το χυμό του)
Πλένουμε τα μανταρίνια και στη συνέχεια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν, για να ξεπικρίσουν. | |
Από την ώρα που θα πάρουν βράση, τ᾿ αφήνουμε να βράσουν για 10′, τ᾿ αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά, αδειάζουμε το νερό και τα μανταρίνια σε τρυπητό, ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο νερό, ρίχνουμε μέσα τα μανταρίνια και τ᾿ αφήνουμε να κρυώσουν για 5′ περίπου. | |
Αφού κρυώσουν λίγο τα μανταρίνια, τ᾿ αδειάζουμε πάλι σε τρυπητό, να στραγγίσουν και παίρνοντας ένα – ένα, τα τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα, από το κοτσάνι μέχρι την άλλη άκρη. Όταν τα τρυπήσουμε όλα, τα βάζουμε πάλι σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν, για άλλα 10′, (από την ώρα που θα πάρουν βράση) και έπειτα τ᾿ αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά. |
|
Αλλάζουμε νερό και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία, άλλη μια φορά. Αφού τα βράσουμε την τρίτη φορά και τα σουρώσουμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό βρύσης και δοκιμάζουμε λίγη φλούδα, για να δούμε αν έχουν ξεπικρίσει. Αν μας φαίνονται πικρά, τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ με νερό και τ᾿ αφήνουμε για 2 – 3 ώρες, αλλάζοντας 2 – 3 νερά, μέχρι να ξεπικρίσουν εντελώς (δοκιμάζουμε). |
|
Όταν ξεπικρίσουν και μας αρέσουν στη γεύση, τα στίβουμε ελαφρά με το χέρι μας. |
|
Κατόπιν, τα ξαναβράζουμε για 10′ – 15′ περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι. |
|
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει λίγο και το βάζουμε σε γυάλινα, ζεστά,αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως.
— Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε το γλυκό και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει. |