Συστατικά
Για το κέικ
- 220 γρ. μαύρη μπύρα (ή και ξανθή αν δεν έχετε μαύρη)
- 230 γρ. βούτυρο και επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
- 60 γρ. κακάο και επιπλέον για το πασπάλισμα
- 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 400 γρ. ζάχαρη
- λίγο αλάτι
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 2 αυγά
- 170 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
Για το γλάσο
- 140 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- φυστίκια (peanuts) για το σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το κέικ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά τη μπύρα με το βούτυρο μέχρι να λιώσει το βούτυρο
- Έπειτα προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
- Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα τα αυγά με το γιαούρτι για 2 λεπτά.
- Παράλληλα σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Προσθέτουμε στο μίξερ το μείγμα με τη μπύρα και μετά το μείγμα με το αλεύρι.
- Σε μισό λεπτάκι αφότου προσθέσαμε το αλεύρι, σταματάμε το μίξερ, αφαιρούμε τον κάδο και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
- Βουτυρώνουμε καλά μια αντικολλητική φόρμα 22 εκ. και το βάζουμε εκεί και πασπαλίζουμε με λίγο κακάο αντί για αλεύρι.
- Ψήνουμε για 35 λεπτά στους 180 βαθμούς, αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε στη φόρμα για 5 λεπτά και αναποδογυρίζουμε το κέικ πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει καλά.
Για το γλάσο
- Ετοιμάζουμε και το γλάσο μας.
- Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και μόλις ζεσταθεί καλά αλλά πριν βράσει τη ρίχνουμε στο μπολ με την κουβερτούρα.
- Αφήνουμε 1 λεπτό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει με μια σπάτουλα.
- Ρίχνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ και σκορπίζουμε τα φυστίκια από πάνω!