Παραδοσιακή συνταγή: Θρακιώτικος Καβουρμάς…

Υλικά

Για 4-6 άτομα

1 κιλό χοιρινό κρέας (σπάλα στήθος ,πλευρά χωρίς κόκκαλα)
1 κιλό μοσχαριαπό λάπα μαζί με πλαινά
40 γραμμάρια αλάτι
1 κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι
1 1/2 φλυτζάνι νερό
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη

Εκτέλεση

Κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια 2 κιλά κρέας και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε πολύ σιγανή φωτιά, να βράσει σκεπασμένο, με 40 γραμμάρια αλάτι, 1 κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι, 2 κουταλιές της σούπας ρίγανη και 1- 1/2 φλιτζάνι νερό.

Χρειάζεται περίπου 3 ώρες και πρέπει να μείνει μόνο με το λίπος του και καθόλου νερό.  Μετά τις 3 ώρες, πετάμε όσα κομμάτια λίπους που δεν έλιωσαν και αδειάζουμε τον καβουρμά σε μακρόστενο τάπερ, να κρυώσει, φροντίζοντας να πιέζουμε, να φορμαριστεί καλά.

Στη συνέχεια σκεπάζουμε με το λίπος από την κατσαρόλα, φροντίζοντας να μην υπάρχουν κενά αέρα.  Μπορείτε να βάλετε και ένα μέρος κρέας από αρνί, αν σας αρέσει η γεύση.  Αν θέλετε, μπορείτε, αντί για τάπερ, να βάλετε τον καβουρμά σε έντερο διαμέτρου 8-10 εκατοστών (πουλάνε κάπου στην Ευριπίδου), δένοντας καλά τις άκρες με σπάγκο.

Γίνεται στρογγυλός σαν μεγάλο σαλάμι. Μπορεί επίσης να τυλιχτεί ρολό, μέσα σε λαδόκολλα.

πηγή:  www.sidagi.gr