Παραδοσιακή Ηπειρώτικη συνταγή: όσπρια και χόρτα – το πεντανόστιμο- (βήμα-βήμα με φώτο)

ή όπως λέμε και  στην Ήπειρο… γίγαντες με λάχανα στο ταψί.

Βαθμός δυσκολίας:
Προετοιμασία: 53′
Mαγείρεμα: 68′

Τι χρειαζόμαστε:

  • 300 γρ. γίγαντες
  • 1000 γρ. χόρτα διάφορα (σπανάκι, λάπατα, σέσκουλα)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα (και το πράσινο μέρος)
  • 1 πράσο
  • 1/2 ματσάκι άνιθο
  • αλάτι – πιπέρι
  • μπόλικο ελαιόλαδο
  • χυμό λεμόνι

Πώς το μαγειρεύουμε:

Βήμα 11) Βάζουμε τους γίγαντες από βραδύς να μουλιάσουν.
Βήμα 22) Την άλλη μέρα τους βάζουμε σε κατσαρόλα με καθαρό νερό να βράσουν ως να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμοι στραγγίζουμε και φυλάμε στην άκρη.
Βήμα 33) Πλένουμε καλά τα χόρτα μας και κόβουμε σε χοντρά κομμάτια (όπως για την πίτα), τα κρατάμε στην άκρη. Ψιλοκόβουμε και τον άνηθο και ανακατεύουμε με τα χόρτα.
Βήμα 44) Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε κυβάκια. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια (και το πράσινο μέρος τους) και το πράσο.
Βήμα 55) Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το πράσο.
Βήμα 66) Προσθέτουμε και τα χόρτα και τα περνάμε ίσα να γυαλίσουν.
Βήμα 77) Σε ένα ταψί στρώνουμε τα χόρτα.
Βήμα 88) και από πάνω ρίχνουμε τους γίγαντες.
Βήμα 99) Αλατοπιπερώνουμε κατά το δοκούν
Βήμα 1010) και προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλλά αρκετό ελαιόλαδο, ας πούμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού περίπου.
Βήμα 1111) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο καμιά ωρίτσα.
Βήμα 1212) Κατά διαστήματα με τρυπητή κουτάλα πατάμε το φαγάκι μας.
Βήμα 1313) Όταν ψηθεί προσθέτουμε χυμό λεμόνι
Βήμα 1414) και σερβίρουμε.
πηγή:www.sintagespareas.gr