Πέντε “top” πολίτικες συνταγές -γλυκών και φαγητών-!!!

ΑΝΤΖΕΜ ΠΙΛΑΦΙ

Συστατικά

2 κούπες ρύζι γλασέ
1 κούπα κριθαράκι
Λίγο λάδι
5 1/2 κούπες νερό
Αλάτι – Πιπέρι

Οδηγίες

Σε μιά πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και μόλις
ζεσταθεί λίγο ρίχνουμε το κριθαράκι. Με ξύλινη
κουτάλα το ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πάρει
ένα καφετί χρώμα.
Ρίχνουμε το νερό,το αλάτι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Μόλις βράσει το νερό ρίχνουμε το ρύζι. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και τ΄αφήνουμε
ν΄απορροφήσει όλο το νερό. Σ΄αυτό το διάστημα το ανακατεύουμε 2-3 φορές.

*Πάει με ψητά, με σάλτσες κόκκινες ή άσπρες. Επίσης είναι πολύ νόστιμο και σκέτο.

Σημείωση
Μια από τις πιο γνωστές πολίτικες γεύσεις, που μπορεί μεν να έχει αρκετές έως πολλές θερμίδες ωστόσο αποτελεί ένα πλήρες γεύμα. Συνοδεύεται με κρεατικά πολύ άνετα αλλά και σαν σκέτο ορεκτικό.
 ********************************************************************************************

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

 

1 συκωταριά
2-3 ματσακια φρέσκα κρεμμυδάκια
λίγο φρέσκο βούτυρο
6 κ. σούπας ρύζι καρολίνα ή γλασέ
1/2 ματσάκι άνιθο
1/2 ματσάκι δυόσμο
1/2 ματσάκι μαιντανό
αλάτι – πιπέρι
1 αυγό
1/2 λεμόνι

Οδηγίες

Χαράζουμε την καρδιά να φύγει το αίμα. Ξεπλένουμε καλά τη συκωταριά και ζεματίζουμε για
20 λεπτά ξαφρίζοντας το νερό.
Ξεχωρίζουμε 6 ποτήρια σουρωμένο ζουμί. Όταν κρυώσει η συκωταριά κόβουμε σε ψιλά
κομματάκια αφαιρώντας τα πνευμόνια και τα εντεράκια (προαιρετικά)
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο φρέσκο βούτυρο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια.
Ρίχνουμε τα συκωτάκια και το ζουμί, το ρύζι και τα ψιλοκομμένα χορταρικά, αλάτι και πιπέρι
και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά.
Όταν είναι έτοιμο χτυπάμε το αυγό και το λεμόνι, προσθέτουμε σιγά σιγά ζουμί από την
κατσαρόλα για να γίνει το αυγολέμονο. Το ρίχνουμε μέσα και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να
πάρει μια βράση ακόμα για 1-2 λεπτά.

* Για να είναι ασφαλής ως προς τη γλουτένη η συνταγή, ελέγξτε απλά το ρύζι.

Σημείωση:
Εάν βρεθείτε στην Κων/πολη κατά την περίοδο του Πάσχα θα την βρείτε σε πολλά μαγαζιά -πέρα από τα Ομογενειακά Ελληνικά σπίτια. …..          Γευστικότατη.
********************************************************************************************

ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ ΚΕΜΠΑΠ

Συστατικά

Μισό κιλό ανάμικτο κιμά
(μοσχαρίσιο και αρνίσιο)
1 κρεμμύδι τριμμένο
Κύμινο, μπαχάρι, κόλιαντρο, αλάτι,
κόκκινο πιπέρι
Μαιντανό
Λίγο σκόρδο
Ξυλάκια καλαμάκια για σουβλάκια

Για τη σάλτσα:
4 ντομάτες ψιλοκομμένες
Λίγο κανέλα
2 κουταλιές βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο
Αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα:
Πίτες για σουβλάκι
500γρ γιαούρτι στραγγιστό
λίγο βούτυρο

Οδηγίες

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, τα
μπαχαρικά, τον μαιντανό, το σκόρδο και το
αλατοπίπερο.
Τα ζυμώνουμε πολύ καλά και τα βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
Πλάθουμε μακρόστενα κεμπάπ και τα περνάμε στα καλαμάκια για σουβλάκια.
Ψήνουμε στον φούρνο τα κεμπάπ μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές.
Βάζουμε το βούτυρο στο τηγάνι και ρίχνουμε τις ντομάτες, το σκόρδο, την κανέλα, λίγο
αλάτι, λίγο πιπέρι και τα αφήνουμε για δέκα λεπτά να βράσουν, ανακατεύωντας συνεχώς.
Σε ένα τηγανάκι ψήνουμε τις πίτες βάζοντας λίγο βούτυρο.

Σερβίρετε ως εξής:
Σε μια πιατέλα βάζουμε τις πίτες, από πάνω τα κεμπάπ,  μετά τη σάλτσα και τέλος το
γιαούρτι.

*Τα μπαχαρικά τα βάζουμε επίσης και σύμφωνα με το μάτι για να είναι περισσότερο
πικάντικο ή όχι.

Σημείωση
Ίσως το πιο γνωστό Πολίτικο πιάτο. Γευστικότατο και μπορεί να συνδυαστεί σε όλες τις Περιστάσεις. Βρίσκεται εύκολα στα μεγάλα εστιατόρια καθώς και στις ταβέρνες (meyhane).
Σε κάποιες περιοχές της Ανατολικής πλευράς μαγειρεύεται μόνο με  αρνίσιο κιμά.
********************************************************************************************

ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙΑ

Συστατικά

500 γρ. φύλλο κρούστας
1/2 φλ. μαργαρίνη
λάδι για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι:
2 1/2 κούπες ζάχαρη
1 1/2 κούπα νερό
1 βανίλια
1 κ.γ. χυμό λεμονιού

Οδηγίες
Στρώνουμε τα φύλλα δύο-δύο βουτυρώνοντας ανάμεσα τους.
Διπλώνουμε στη μέση, βουτυρώνουμε πάλι και ύστερα τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό. Βρέχουμε στην άκρη για να κλείσει καλά.
Βάζουμε τα ρολά στο ψυγείο για να σφίξουν.
Τα κόβουμε σε μέγεθος μπουκιάς και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε μέσα τα κουρκουμπίνια λίγα λίγα και αφήνουμε 2-3 λεπτά να σιροπιαστούν καλά.
********************************************************************************************

ΕΚΜΕΚ

Συστατικά

21 γρ. μαγια νωπη (1/2 πακετακι
χελιδονι)
250 γρ. αλευρι για ολες τις χρησεις
60 γρ φυτικο βουτυρο λιωμενο
60 φρ. ζαχαρη
80 γρ. γιαουρτι πληρες (η διαιτα…απο αυριο…)
1/4 κ.γ. αλατι
1/4 κ.γ. μαστιχα κοπανισμενη
(πριν την κοπονισετε βαλτε την 10΄ στην καταψυξη!)
1/4 κ.γ. μαχλεπι κοπανισμενο
1 αυγό

Οδηγίες

Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρο νερο με λιγο αλεύρι ωστε να γινει χυλος και την αφήνουμε σε θερμοκρασία 35 βαθμών να φουσκώσει και να κανει φουσκάλες (περιπου μιση ωρα). Βαζουμε ολα τα υλικά της ζυμης μαζι με τη μαγια στο μπωλ του μιξερ και ζυμώνουμε με το γάντζο ζυμώματος ώσπου να γινει η ζύμη λεία και μαλακη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει (περίπου μια ωρα) σε μερος ζεστο (35 βαθμους)
Βουτυρώνουμε καλά είτε 2 ταψια στρογγυλα 24 εκ., ειτε ενα ταψι 34 εκ. και αφού έχουμε
πρώτα ανοίξει τη ζύμη στο επιθυμητό μέγεθος, τη στρώνουμε ομοιόμορφα στο  στα ταψάκια. Την αφήνουμε να φουσκώσει -περίπου μια ώρα- σε μέρος ζεστό -35βαθμοι.
Πρέπει να διπλασιαστεί τουλάχιστον ο όγκος της.
Τα ψήνουμε για 15′ στους 160 βαθμούς με αέρα και στη συνεχεία τα αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια σχάρα του φούρνου και τα αφήνουμε για 30′ στους 120 με αέρα να στεγνώσουν. Αφήστε τα να κρυώσουν και στη συνεχεία ξαναβάλετε τα στη θέση τους στα ταψάκια.
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 5′. Ζεστό το σιρόπι το ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά στο κρύο
εκμεκ κάνοντας τρύπες σ αυτό με μια οδοντογλυφίδα σε απόσταση 2 εκ. τη μια απ την άλλη.
Μπορούμε να το σερβίρουμε είτε σκέτο είτε με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι από πάνω.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Πεντανόστιμο γλυκό αποτελεί ίσως την πιο γνωστή πλευρά των γλυκών ανατολίτικων γεύσεων του χτες.

πηγή: omogeneia-turkey.com

Α