Το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Hellas Filmbox Berlin, από τις 21 ως τις 24 Ιανουαρίου, στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon
Την Ελλάδα στο Βερολίνο φιλοδοξεί να φέρει το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Hellas Filmbox Berlin, με περισσότερες από 65 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν από τις 21 ως τις 24 Ιανουαρίου στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon της γερμανικής πρωτεύουσας.
Το ελληνικό κινηματογραφικό τετραήμερο στο Βερολίνο θα ανοίξει την αυλαία του στις 21 Ιανουαρίου με την τελετή έναρξης, στην οποία θα παρευρεθούν μεταξύ άλλων η Βίκυ Λέανδρος, ο Γερμανός ηθοποιός και παραγωγός Αντρέ Χένικε, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της παράστασης «Apassionatta» και ο Ελληνοσύρος ηθοποιός Γιαζίν Τσαλάχ.
Η πρώτη ταινία που θα προβληθεί είναι η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη (κεντρική φωτό), ενώ το Φεστιβάλ θα κλείσει στις 24 του μήνα με την προβολή της ταινίας «Chevalier» της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγκάρη.
Μεταξύ των ταινιών που θα προβληθούν είναι το «Μη με ξεχνάς» του Γιάννη Φάγκρα, «Το πλοίο για την Παλαιστίνη» του Νίκου Κούνδουρου, το «Encardia, η πέτρα που χορεύει» του Άγγελου Γκοβότσου, ο «Άδικος Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου, οι «Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλίδη, το «Φασισμός ΑΕ» του Άρη Χατζηστεφάνου, η «Νονά» του Στέλιου Κούλογλου και η «Αγορά» του Γιώργου Αυγερόπουλου, αλλά και η βουβή «Δάφνις και Χλόη» του Ορέστη Λάσκου και το «Έρεβος» του Νίκου Λυγγούρη.
Εκτός από το διαγωνιστικό τμήμα, στο οποίο θα δοθούν τα βραβεία καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους, καλύτερης ταινίας μικρού μήκους και καλύτερου ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμη ταινίες στις κατηγορίες «Επιλογή του σκηνοθέτη», «Έλληνες σκηνοθέτες στο Βερολίνο» και «Νέο όραμα», ενώ θα πραγματοποιηθούν ειδικές προβολές και θεματικές συζητήσεις.
Η κριτική επιτροπή για τις ταινίες μεγάλου μήκους αποτελείται από τον Γερμανό πολυβραβευμένο σκηνοθέτη και παραγωγό Χανς Β. Γκάισεντέρφερ, την Γερμανίδα συγγραφέα και σκηνοθέτιδα Γιούτα Μπρίκνερ και τον Τούρκο σκηνοθέτη και ηθοποιό Οκάν Μπαγιουλγκέν.
Στόχος του Φεστιβάλ, που ιδρύθηκε την περασμένη άνοιξη από τον Ελληνογερμανικό Πολιτιστικό Σύλλογο, είναι να φέρει το γερμανικό κοινό σε επαφή με την σύγχρονη κινηματογραφική παραγωγή της Ελλάδας και να συνεισφέρει στην κατανόηση της ελληνικής κουλτούρας, αλλά και των προβληματισμών που απασχολούν σήμερα το σύνολο της κοινωνίας στη χώρα. «Περισσότερη Ελλάδα δεν γίνεται», λένε χαρακτηριστικά οι διοργανωτές του Φεστιβάλ και εξηγούν ότι φιλοδοξία τους είναι να προβάλουν ένα πρόσωπο της Ελλάδας διαφορετικό από το στερεότυπο που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. «Στόχος μας είναι να αποδομήσουμε τα -τόσο πολιτικής όσο και συναισθηματικής υφής- σημεία ρήξης του παρόντος μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για παραγωγικό διάλογο στην αντιπαράθεση των δύο χωρών», δηλώνει ο διευθυντής του Φεστιβάλ και ιδρυτής του Ελληνογερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου σκηνοθέτης Αστέρης Κούτουλας, ενώ η υποδιευθύντρια του Φεστιβάλ, ηθοποιός Σάντρα Φον Ρούφιν, επισημαίνει ότι με τις επιλογές των ταινιών «θέλουμε πάνω από όλα να φέρουμε σε επαφή τον Γερμανό θεατή με κάθε προσωπική και ιδιαίτερη ενδοσκόπηση των Ελλήνων δημιουργών στην ανθρώπινη ψυχή».
Οι διοργανωτές είναι απόλυτα πεπεισμένοι για την σημασία και τον επίκαιρο χαρακτήρα του εγχειρήματος. Πιστεύουν στο προϊόν που παράγεται τα τελευταία χρόνια από τους Έλληνες δημιουργούς και είναι αποφασισμένοι να φέρουν στο Βερολίνο το σινεμά που αναδείχθηκε μέσα από τις νέες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό μεταξύ της τουριστικής εικόνας που γνωρίζουν οι Γερμανοί και της σημερινής μη ωραιοποιημένης, αλλά αληθινής.