Τώρα που οι θερμοκρασίες είναι μεγάλες….. και καλό είναι το φαγητό μας να είναι πιο ελαφρύ…….
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι
- 2 ½ κ.γ. αλάτι
- 200 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους
- 2 κ.σ. λευκό ξύδι
- ½ κούπα πολύ παγωμένο νερό
- 2 αυγά
- σουσάμι ή παπαρουνόσπορο
Για τη γέμιση
- 2 μέτρια πράσα (μόνο το λευκό μέρος), πλυμένα και λεπτοκομμένα
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 3 κουταλιές της σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1/2 μικρό ματσάκι δυόσμου, ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)
- ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι
- 400 γρ. φέτα
- πιπέρι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη γέμιση
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα πράσα, το κρεμμύδι, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και το αλάτι.
- Τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίξουν. Βοηθάμε με τα χέρια μας πατώντας τα χοταρικά ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά.
- Μόλις στραγγίξουμε καλά τη γέμιση, προσθέτουμε την φέτα (την οποία έχουμε σπάσει με τα χέρια), το πιπέρι, το ελαιόλαδο, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
- Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη ζύμη
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
- Βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι στο πολυμίξερ με τα μαχαίρια και τα φέρνουμε μία βόλτα να ανακατευτούν.
- Ρίχνουμε και το βούτυρο και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να μοιάζουν με ψίχουλα.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αυγό , το ξύδι και το νερό και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι. Τα προσθέτουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα.
- Αδειάζουμε το μείγμα πάνω σε αλευρωμένο πάγκο και με τα χέρια μας ενώνουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για λίγα δευτερόλεπτα (μόνο).
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια, τα πλαταίνουμε σε δίσκους διαμέτρου 15 εκ. με το χέρι μας και τα τυλίγουμε με μεμβράνη. Τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο μας για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Αφού έχει παγώσει το ζυμάρι , το ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη και με αρκετό αλεύρι ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2-3 χιλ.
- Με τη βοήθεια ενός στρογγυλού κουπάτ 8-9 εκ. κόβουμε δίσκους από το φύλλο μας και με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνουμε από τη γέμιση και τοποθετούμε πάνω στο ζυμάρι.
- Με ένα βρεγμένο πινέλο αλείφουμε γύρω γύρω το ζυμάρι για να κολλήσει και κλείνουμε στη μέση. Εκεί που θα κλείσει το πιέζουμε με ένα πιρούνι.
- Με τον ίδιο τρόπο γεμίζουμε και τα υπόλοιπα.
- Αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή με παπαρουνόσπορο.
- Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί του φούρνου. Μεταφέρουμε τα πιτάκια στο ταψί.
- Ψήνουμε για 20-25 λεπτά.