Πάμε για ένα ουζάκι; Λες ακόμα, μιας και ο καιρός ακόμα το ευνοεί. Πέρα όμως από την απόλαυση ξέρεις τι άλλο σου προσφέρει το ούζο;
1. Αποτελεί μείγμα καθαρής αλκοόλης, νερού και αρωματικών ουσιών, κυρίως γλυκάνισου. Σύμφωνα με το νόμο, για να ονομαστεί ένα προϊόν ούζο πρέπει να παράγεται στην Ελλάδα, να έχει αρωματιστεί διά της διαβροχής ή της απόσταξης με σπόρους γλυκάνισου και το ποσοστό του όγκου που έχει αρωματιστεί να είναι τουλάχιστον 20%.
2. Προαιρετικά μπορεί να αρωματιστεί με μάραθο, μαστίχα Χίου κ.ά.
3. Περιέχει 40 γραμμάρια αιθανόλης (αλκοόλ) στα 100 ml και περίπου 284 θερμίδες.
4. Ο γλυκάνισος, το βασικό του συστατικό, περιέχει τερπένια, τα οποία παρουσιάζουν σημαντική αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Δρουν προληπτικά κατά του σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας και συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιοπαθειών, διάφορων μορφών καρκίνου, της γήρανσης του δέρματος κ.λπ.
5. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, τα τερπένια μπορεί να προστατεύουν και το ήπαρ και να δρουν κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, άρα να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του έλκους και να ανακουφίζουν ασθενείς με νόσο του Crohn μειώνοντας τη φλεγμονή.
Ευχαριστούμε την κ. Γ. Καπώλη, Msc,
κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, αντιπρόεδρο Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, [email protected]
πηγή: www.formamag.gr