- Αρχικά αν δούμε κάποιο μύδι ανοιχτό το πετάμε. Σημαίνει ότι είναι χαλασμένο και δεν χρειάζεται να το μαγειρέψουμε. Για να μην ανοίξουν τα μύδια φροντίζουμε να είναι τοποθετημένα σε ένα δίχτυ, το ένα κολλημένο με το άλλο
- Αυτό που τα κρατάει τα μύδια ζωντανά είναι το θαλασσινό νερό που έχουνε μέσα τους
- Αν τα μύδια είναι από υδατοκαλλιέργεια (που κρεμιούνται από σκοινιά μέσα στη θάλασσα) δεν χρειάζεται να τα βάλουμε μέσα σε νερό. Αλλιώς (αν είναι άγρια) θα χρειαστεί να τα βάλουμε για καμιά ώρα μέσα σε νερό για να βγάλουν την άμμο που μπορεί να έχουν μέσα τους
- Άμα τα μύδια είναι πολύ βρώμικα από έξω, πριν τα χρησιμοποιήσουμε, τα καθαρίζουμε. Παίρνουμε ένα μπολ με νερό και τρίβουμε το κέλυφος, όσο καλύτερα μπορούμε, σε κάθε μύδι ξεχωριστά με σύρμα κουζίνας για να καθαρίσει. Μπορεί να μην τρώμε το εξωτερικό κέλυφος από τα μύδια, αλλά αν δεν τα καθαρίσουμε όλη η βρωμιά θα βγει στο φαγητό μας
- Στη συνέχεια, αφαιρούμε προσεκτικά το μουστάκι.
- Αν προσπαθήσουμε να βγάλουμε τη τρίχα από την πλευρά της ένωσης, η τρίχα θα κοπεί και θα μείνει μέσα. Γι’ αυτό και τραβάμε το μουστάκι πάντα από την αντίθετη πλευρά της ένωσης. Μαζί με το μουστάκι μπορεί να φύγει και ένα κομμάτι από το μυ του μυδιού, αλλά αυτό δεν μας πειράζει
- Από την στιγμή που αφαιρέσουμε το μουστάκι από το μύδι, το μύδι αρχίζει να πεθαίνει. Γι αυτόν τον λόγο έχουμε μόνο 2 ώρες μπροστά μας για να το μαγειρέψουμε.
- Τα τοποθετούμε σε ένα καθαρό μπολ και είναι έτοιμα για μαγείρεμα.