Δίπλες, ψημένες στο φούρνο
Κατηγορία: Δίπλες
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Κουζίνα: Μικρασιατική
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα με λάδι/αλκοόλ
Φτιάχνει: 24 κομμάτια
Τι χρειαζόμαστε:
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 400 ml νερό ή σταχτόνερο (αλισίβα)
- 1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- κορν φλάουρ για το άνοιγμα των φύλλων
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο για τα φύλλα
Για το σερβίρισμα:
- 1/2 κιλό μέλι ή πετιμέζι
- 3-4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- κανέλα
Πώς το κάνουμε:
- Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλάτι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
- Προσθέτουμε το λάδι και λίγο νερό ή σταχτόνερο και ζυμώνουμε.
- Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος προσθέτουμε σταδιακά το νερό, μέχρι να δημιουργηθεί ένα μαλακό ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια.
- Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μισή ώρα σκεπασμένο με μια πετσέτα.
- Ανοίγουμε τα φύλλα. Σε μια καθαρή επιφάνεια ρίχνουμε το κορν φλάουρ, παίρνουμε μικρά μπαλάκια από το ζυμάρι και τα ανοίγουμε με τον πλάστη όσο πιο λεπτά μπορούμε.
- Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες φάρδους 8-10 εκ., τις σουρώνουμε κατά μήκος και τις στρώνουμε σε ταψί ή πυρέξ.
- Όταν γεμίσουμε το ταψί, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις κόβουμε σε κομμάτια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50′ προσέχοντας μην ξεραθούν τα φύλλα.
- Μόλις βγάλουμε τις δίπλες από το φούρνο, τις πασπαλίζουμε με την άχνη, την κανέλα και περιχύνουμε με το μέλι ή το πετιμέζι.
[box type=”note” ]Λίγα μυστικά ακόμα Το ιδανικό για αυτή τη συνταγή είναι να γίνει σε στρογγυλό ταψί, έτσι ώστε το άπλωμα των φύλλων να γίνει σαν σαλίγκαρος.[/box]
πηγή: sintagespareas.gr