Απλή και εύκολη συνταγή στη παρασκευή και στο μέλωμα και για αυτούς που θα “τολμήσουν” να τα φτιάξουν για πρώτη φορά.
Υλικά συνταγής
- 2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
- 1 1/2 φλ τσαγιού ελαιόλαδο [ή 3/4 φλ. ελαιόλαδο & 3/4 φλ. σπορέλαιο]
- 2 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα
- 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη - 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
- 1 κ.γ. σόδα
- ξύσμα και χυμό 1 πορτοκαλιού
- 1/2 φλ. τσαγιού καρύδι για πασπάλισμα
Για το σιρόπι:
- 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 2 φλ. τσαγιού μέλι
- 2 φλ. τσαγιού νερό
- φλούδα 1 πορτοκαλιού
- 1 ξυλαράκι κανέλα
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνουμε και βουτυρώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το χέρι ή το μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιθούν. Προσθέτουμε στο μπολ το κονιάκ, τη σόδα διαλυμένη στο χυμό, το μπέϊκιν πάουντερ, τα ξύσμα, τη κανέλα και το γαρύφαλο και ανακατεύουμε καλά με το το χέρι.
- Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι και τα σιμιγδάλι και δουλεύοντας με το χέρι ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη ζύμη. [Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα γιατί θα σφίξει η ζύμη].
- Χοντροκόβουμε τη καρυδόψιχα στο χέρι και τα αρωματίζουμε με λίγη κανέλα. Πλάθουμε με τη ζύμη μπαλάκια λίγο μεγαλύτερα από καρύδι, πιέζουμε με το δάχτυλο κάνοντας ένα “βαθούλωμα” στη μέση, βάζουμε λίγα καρύδια αρωματισμένα με λίγη κανέλα και κλείνουμε τη ζύμη καλά ώστε να καλύψουμε πλήρως τα καρύδια με τη ζύμη.
- Βάζουμε τα μελομακάρονα στη λαδόκολλα τα τρυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι και τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους.
- Για το σιρόπι: Βράζουμε για 5′ όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι . Μετά τα 5′ προσθέτουμε και το μέλι, ανακατεύουμε, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν ψηθούν τα μελομακάρονα, τα βουτάμε ένα-ένα με τρυπητή κουτάλα στο σιρόπι για 1 λεπτό και τα στρώνουμε σε πιατέλα πασπαλίζοντας με τριμμένο καρύδι.
πηγή: www.fnews.gr