Κανταϊφόπιτα με κιμά και πράσα, μία πραγματικά υπέροχη συνταγή!!

Βήμα – Βήμα ο τρόπος εκτέλεσής της….
Μια πολύ γνωστή πιτούλα, φτιαγμένη όμως λίγο διαφορετικά, χωρίς τα κλασικά φύλλα.
Στρωμένη πάνω σε αφράτο κανταΐφι και ανακατεμένη με μια ελαφριά κρέμα μπεσαμέλ, που την κάνει απίστευτα γευστική, γίνεται ένα πολύ εντυπωσιακό πρώτο πιάτο, αλλά και κυρίως. 

Υλικά για την πίτα
•   500 γραμ. (1 πακέτο) κανταΐφι φρέσκο ή κατεψυγμένο
•   500 γραμ. φρέσκο γάλα
•   2 αυγά φρέσκα
•   ⅓ φλυτζ. τσαγιού βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένηΓια τη γέμιση•   800 γραμ. κιμά ανάμεικτο (μοσχαρίσιο με χοιρινό)
•   5 πράσα κομμένα σε ροδέλες
•   2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•   2 σκόρδα ψιλοκομμένα
•   1 καρότο τριμμένο
•   2 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή στον πολυκόφτη
•   ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•   ½ φλυτζ. τσαγιού κασέρι
•   ½ φλυτζ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα
•   3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
•   1 πρέζα ζάχαρη
•   αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι – μοσχοκάρυδο τριμμένο Για τη μπεσαμέλ•   2 φλυτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα
•   2 αυγά φρέσκα ελαφρά χτυπημένα
•   1 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
•   4 κουτ. σούπας κοφτές κορν φλάουρ

Εκτέλεση


Σ’ ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια κοντή και φαρδιά κατσαρόλα (πλασοτέ), βάζουμε νερό να βράσει, σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα πράσα.
Τ’ αφήνουμε 2′ – 3′, από την ώρα που θ’ αρχίσουν να βράζουν, κι έπειτα τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα σουρώνουμε σε τρυπητό.
Κανταϊφόπιτα με κιμά και πράσα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Κανταϊφόπιτα με κιμά και πράσα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ξεπλένουμε και σκουπίζουμε το τηγάνι ή την κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, τον κιμά για 5΄ – 6΄ περίπου, απλώνοντάς τον με σπάτουλα, διαλύοντας τους σβόλους.

Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε επιπλέον για 3΄ περίπου, μέχρι να γίνουν διάφανα. Έπειτα προσθέτουμε τα πράσα, τις ντομάτες, το μαϊντανό, το καρότο, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, ½ κρασοπότηρο νερό και ανακατεύουμε καλά.
Σκεπάζουμε τον κιμά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας τακτικά, για 10′ – 15΄περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να μείνει με το λάδι του.
Κανταϊφόπιτα με κιμά και πράσα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Κανταϊφόπιτα με κιμά και πράσα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ, βάζοντας όλα τα υλικά σ᾿ ένα μικρό κατσαρολάκι και βράζοντάς τα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Όταν πήξει και αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, είναι έτοιμη και την αποσύρουμε από την φωτιά. Αν μας σβολιάσει, τη χτυπάμε με τον αυγοδάρτη.
Κανταϊφόπιτα με κιμά και πράσα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Κανταϊφόπιτα με κιμά και πράσα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ακολούθως, ρίχνουμε τα τυριά στον κιμά, ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν και έπειτα ρίχνουμε και τη μπεσαμέλ, ανακατεύοντάς την, κι αυτή καλά.
Κανταϊφόπιτα με κιμά και πράσα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Κανταϊφόπιτα με κιμά και πράσα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Τραβάμε απαλά τις ίνες του κανταϊφιού με τα δάχτυλά μας, για να αραιώσουν και να αφρατέψουν. Χωρίζουμε το αραιωμένο κανταΐφι σε δύο ίσα μέρη.
Κανταϊφόπιτα με κιμά και πράσα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Κανταϊφόπιτα με κιμά και πράσα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Βουτυρώνουμε ένα ταψί με Ν°38 (διαμέτρου 38 εκ.) με λίγο από το λιωμένο βούτυρο και καλύπτουμε τον πάτο του και τα τοιχώματα, με το ένα μέρος του κανταϊφιού. Δεν το πιέζουμε καθόλου, γιατί να μείνει αφράτο και οι ίνες του να είναι αραιές. 
Περιχύνουμε το κανταΐφι με το μισό λιωμένο βούτυρο και από πάνω απλώνουμε τη γέμιση.
Κανταϊφόπιτα με κιμά και πράσα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Κανταϊφόπιτα με κιμά και πράσα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι, ανάλαφρα, χωρίς να το πιέσουμε επάνω στη γέμιση και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.

Σε ένα μπολ, χτυπάμε με τον αυγοδάρτη, τα 2 αυγά με το μισό κιλό γάλα και τα περιχύνουμε πάνω στην πίτα.
Κανταϊφόπιτα με κιμά και πράσα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Κανταϊφόπιτα με κιμά και πράσα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Αφήνουμε την κανταϊφόπιτα να σταθεί για περίπου 1 ώρα, ώστε να μουσκέψει και να μαλακώσει το κανταΐφι, για να μην ξεραθεί στο ψήσιμο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C για 45′ – 50′ περίπου, στις αντιστάσεις, στη χαμηλότερη σχάρα, μέχρι να ροδίσει καλά.

πηγή: τα φαγητά της γιαγιάς