Το κρασί είναι αναμφίβολα ο καλύτερος συνοδός του φαγητού.
Η διαδικασία επιλογής, δοκιμασίας και συνδυασμού ενός κρασιού µε το κατάλληλο πιάτο είναι γεμάτη µε κανόνες και παγίδες, πράγμα που προκαλεί πονοκεφάλους σε όσους αναλαμβάνουν το έργο αυτό.
Παρ’ όλα αυτά κάποιοι βασικοί κανόνες, καθώς και τα προσωπικά γούστα του καθενός για ορισµένα κρασιά διευκολύνουν σε µεγάλο βαθµό το ταίριασµα ενός κρασιού µε το κατάλληλο φαγητό.
Βασικός κανόνας είναι η προβολή τόσο του κρασιού όσο και του φαγητού. Από τη στιγμή που κάποιο από τα δύο υπερτερεί του άλλου, τότε σπάζει η αρμονία.
Οι τύποι των κρασιών που συνοδεύουν τα φαγητά είναι:
Λευκά ξηρά:
Για ψάρια, κρύο κρέας, ψητά και γενικά λευκά κρέατα, κινέζικο φαγητό, καπνιστό Σολωμό, ζυμαρικά με άσπρη σάλτσα και φοντύ.
Λευκά ημίγλυκα:
Τα ορεκτικά.
Ροζέ ξηρά:
Σαλάτες, ψάρια, κρέας και τα μη πικάντικα τυριά.
Κόκκινα ξηρά:
Τα πικάντικα τυριά, κόκκινα κρέατα και πίτσα.
Κόκκινα ελαφρά:
Τα ορεκτικά, το κρέας κυνηγιού και τα ψητά, τον μουσακά, το συκώτι, τα ζυμαρικά και τα μανιτάρια με κόκκινη σάλτσα.
[box type=”info” align=”aligncenter” ]Όταν σερβίρουμε το κρασί υπάρχει κίνδυνος να λερώσουμε το τραπεζομάντιλο, γι’αυτό φτιάχνουμε γύρω από το στόμιο ένα φιόγκο με μία πετσέτα.[/box]