Αν σας αρέσουν τα σιροπιαστά γλυκά, αυτό θα σας ενθουσιάσει. Υπέροχα αρωματική κι αφράτη, είναι σιροπιασμένη με σύνεση γι’ αυτό και δεν σε λιγώνει. Το παγωτό βανίλια της ταιριάζει πολύ σαν συνοδεία, όπως και χτυπημένη κρέμα γάλακτος με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και μια ιδέα ζάχαρης άχνης.
Υλικά για ένα ταψάκι 23Χ35εκ.:
Για τη ζύμη:
- 1 φλιτζάνι αλεύρι
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 2 αβγά
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι
- ½ φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο
- ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- 2 – 3 κουτ. σούπας φιλέ αμυγδάλου
Για το σιρόπι
- 2 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού
- 1 ½ φλιτζάνι νερό
- 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 φύλλο κανέλας ή έναν αστεροειδή γλυκάνισο
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζετε ένα σιρόπι βράζοντας για 8 λεπτά όλα τα υλικά μαζί μέσα σε ένα κατσαρολάκι κι ύστερα το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει το σιρόπι.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με τα δύο σιμιγδάλια, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το ξύσμα των πορτοκαλιών.
- Μέσα σε ξεχωριστό μπολ αναμιγνύετε με σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το λάδι και το χυμό του πορτοκαλιού. Προσθέτετε το μίγμα με τα σιμιγδάλια και ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν ένας πηχτός χυλός.
- Λαδώνετε το ταψάκι σας, να μην είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις από 25 Χ 35εκ. και αδειάζετε μέσα το μείγμα της ζύμης. Πασπαλίζετε με το φιλέ αμυγδάλου και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η πίτα.
- Την ξεφουρνίζετε και μετά από 5 λεπτά τη χαράζετε σε κομμάτια και την περιχύνετε με το μισό σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλα. Αφού το απορροφήσει, συνεχίζετε με το υπόλοιπο σιρόπι. Αφήνετε να κρυώσει πριν σερβίρετε σε πιάτα. Αν θέλετε συνοδεύετε με παγωτό βανίλια που του ταιριάζει πολύ.
tip: αν θέλετε μπορείτε να βάλετε από επάνω μία μπάλα παγωτού….. ταιριάζει υπέροχα!!
πηγή: http://www.sweetly.gr