Περιγραφή
Παραδοσιακά τα κουπέπια στην Κύπρο γίνονται με ρύζι και κιμά ανάμεικτο ή χοιρινό. Έτσι αν και πρόκειται για ένα μαγειρευτό φαγητό αρκετοί το αποφεύγουν λόγω του κιμά που είναι αρκετά λιπαρός. Ιδιαίτερα για κάποιον που ακολουθεί υγιεινή διατροφή… Η συνταγή αυτή αποτελεί απόδειξη για το γεγονός ότι οποιοδήποτε παραδοσιακό φαγητό μπορεί να μαγειρευτεί με τρόπο που θα μειωθούν οι θερμίδες ανά μερίδα, και θα έχει εξίσου απίθανη γεύση. Πειραματιστείτε και σερβίρετε τα συγκεκριμένα κουπέπια στην οικογένειά σας χωρίς να αναφερθείτε στην αλλαγή που κάνατε στην “παραδοσιακή” συνταγή, αντικαθιστώντας το χοιρινό κιμά με αυτόν του κοτόπουλου χωρίς λίπος… Πιστέψτε με… δεν πρόκειται να αντιληφθεί κανένας την αλλαγή και θα γλείφουν όλοι τα δάκτυλά τους.
Τι χρειαζόμαστε:
- 55-60 αμπελόφυλλα (ορισμένα για τη βάση της κατσαρόλας)
- 1 ποτήρι ρύζι καρολίνα
- 500 γρ. κιμάς κοτόπουλο χωρίς λίπος
- 300 γρ. ντοματοχυμό
- 1 ποτήρι χυμός λεμονιού
- 1 ποτήρι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 ζωμός λαχανικών
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- κανέλα
- πιπέρι μαύρο
- λίγο αλάτι
Πώς το κάνουμε:
- Αν τα αμπελόφυλλά μου είναι φρέσκα, τότε τα βράζω 5 λεπτά για να μαλακώσουν. Εάν είναι σε κονσέρβα τα βγάζω από το βαζάκι προσεκτικά και τα τοποθετώ ανοιχτά σε ένα μεγάλο μπολ με νερό από όπου θα μπορώ να παίρνω 1-1 και να τα γεμίζω.
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το ρύζι, τον κιμά, 150 γρ, ντοματοχυμό, το 1/2 χυμό λεμονιού, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το ζωμό λαχανικών διαλυμένο σε 1/4 ποτηριού ζεστό νερό, το πιπέρι και την κανέλα.
- Ανακατεύω καλά το μείγμα και γεμίζω τα αμπελόφυλλα έχοντας τη γυαλιστερή επιφάνεια προς τα κάτω. Κλείνω το αμπελόφυλλο πρώτα δεξιά, μετά αριστερά και στη συνέχεια το τυλίγω.
- Καλύπτω τη βάση της κατσαρόλας με λίγα αμπελόφυλλα και τοποθετώ ένα-ένα τα κουπέπια μέσα στην κατσαρόλα με τρόπο που το ένα να είναι ακριβώς δίπλα από το άλλο. Δεν αφήνω χώρο ενδιάμεσα για να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα.
- Αφού τοποθετήσω όλα τα κουπέπια ρίχνω στην κατσαρόλα τον υπόλοιπο ντοματοχυμό, το χυμό λεμονιού και 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Δεν χρειάζεται περισσότερο λάδι…
- Τοποθετώ ένα μεγάλο στρογγυλό πιάτο πάνω από τα κουπέπια έτσι ώστε να τα πιέζει προς τα κάτω.
- Συμπληρώνω με ζεστό νερό μέχρι να καλυφθούν τα κουπέπια.
- Μαγειρεύω τα κουπέπια σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά περίπου μέχρι να βράσει το ρύζι και ο κιμάς που περιέχουν.
- Κατά τη διάρκεια ελέγχω αν χρειάζεται περισσότερο νερό για να προσθέσω.
- Σερβίρετε μία μερίδα κουπέπια (7-8 περίπου) με δροσερή σαλάτα και γιαουρτάκι.
Λίγα μυστικά ακόμα
Για να γλιτώσετε χρόνο με το τύλιγμα των αμπελόφυλλων ανοίξτε αρκετά πάνω στον πάγκο της κουζίνας και γεμίστε τα ταυτόχρονα. Ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το αμπελόφυλλο βάζετε και την ανάλογη ποσότητα μείγματος. Περίπου 1 κ.σ. μείγμα.
Προσοχή όταν τα τυλίγεται όχι πολύ σφικτά καθώς το ρύζι και ο κιμάς που είναι στη γέμιση θα “φουσκώσουν” για να “γεμίσουν” το αμπελόφυλλο κατά το μαγείρεμα.
πηγή: www.sintagespareas.gr