Κουρκουμπίνια: πανεύκολο, μικρό σιροπιαστό γλυκό!

Το κουρκουμπίνι είναι Θεσσαλονικιώτικο μικρό σιροπιαστό γλυκό με σχήμα κυλινδρικό, φτιαγμένο από φύλλο κρούστας και αρωματισμένο σιρόπι.

ΥΛΙΚΑ

Για τα κουρκουμπίνια

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • σπορέλαιο για τηγάνισμα

Για το σιρόπι

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • 1 κούπα γλυκόζη
  • φλούδα από ένα λεμόνι
  • 1 στικ κανέλας ή βανίλια

ΜΕΘΟΔΟΣ  ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

  • Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν
  • Μόλις αρχίζει να βράζει αφήνουμε άλλο 1 λεπτό και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Αλείφουμε ένα φύλλο κρούστας με σπορέλαιο και στην άκρη γύρω – γύρω με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι για να κολλήσει το ένα φύλλο με το άλλο.
  • Από πάνω βάζουμε άλλο ένα φύλλο και αλείφουμε με σπορέλαιο εκτός από 5 εκατοστά, που αλοίφουμε με νερό και πασπαλίζουμε, και πάλι, με αλεύρι.
  • Τυλίγουμε κυλινδρικά το φύλλο και προσέχουμε εκεί που αλείψαμε με το νερό και το αλεύρι να κολλήσει καλά.
  • Συνεχίζουμε με όλα τα φύλλα και αφήνουμε στην άκρη.
  • Βγαίνουν συνολικά 6 “μπαστουνάκια”
  • Αφήνουμε 20 λεπτά να κάτσει το φύλλο και να κολήσει.
  • Κόβουμε σε μικρούς κυλίνδρους των 1.5 εκατοστών και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να χρυσίσουν.
  • Από το τηγάνι τα μεταφέρουμε σε αποροφητικό χαρτί και κατευθείαν όσο είναι ζεστά στο κρύο σιρόπι. Αφήνουμε 1 λεπτό στο σιρόπι και τα αποσύρουμε με μια τρυπητή κουτάλα.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα κουρκουμπίνια.

Σε όσους τα φτιάξουν, καλή επιτυχία!

πηγή