Το κουρκουμπίνι είναι Θεσσαλονικιώτικο μικρό σιροπιαστό γλυκό με σχήμα κυλινδρικό, φτιαγμένο από φύλλο κρούστας και αρωματισμένο σιρόπι.
ΥΛΙΚΑ
Για τα κουρκουμπίνια
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- σπορέλαιο για τηγάνισμα
Για το σιρόπι
- 2 κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
- 1 κούπα γλυκόζη
- φλούδα από ένα λεμόνι
- 1 στικ κανέλας ή βανίλια
ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
- Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν
- Μόλις αρχίζει να βράζει αφήνουμε άλλο 1 λεπτό και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Αλείφουμε ένα φύλλο κρούστας με σπορέλαιο και στην άκρη γύρω – γύρω με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι για να κολλήσει το ένα φύλλο με το άλλο.
- Από πάνω βάζουμε άλλο ένα φύλλο και αλείφουμε με σπορέλαιο εκτός από 5 εκατοστά, που αλοίφουμε με νερό και πασπαλίζουμε, και πάλι, με αλεύρι.
- Τυλίγουμε κυλινδρικά το φύλλο και προσέχουμε εκεί που αλείψαμε με το νερό και το αλεύρι να κολλήσει καλά.
- Συνεχίζουμε με όλα τα φύλλα και αφήνουμε στην άκρη.
- Βγαίνουν συνολικά 6 “μπαστουνάκια”
- Αφήνουμε 20 λεπτά να κάτσει το φύλλο και να κολήσει.
- Κόβουμε σε μικρούς κυλίνδρους των 1.5 εκατοστών και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να χρυσίσουν.
- Από το τηγάνι τα μεταφέρουμε σε αποροφητικό χαρτί και κατευθείαν όσο είναι ζεστά στο κρύο σιρόπι. Αφήνουμε 1 λεπτό στο σιρόπι και τα αποσύρουμε με μια τρυπητή κουτάλα.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα κουρκουμπίνια.
Σε όσους τα φτιάξουν, καλή επιτυχία!