Ένα παραδοσιακό φαγητό, νόστιμο και αρωματικό που το συναντάμε σε πολλές κουζίνες όπως η μικρασιάτικη, η ποντιακή, η αρμένικη και άλλες, με διάφορες παραλλαγές!
Το μαντί ή τα μαντί είναι σπιτικά ζυμαρικά σαν τα τορτελίνια ή τα ραβιόλια γεμισμένα με κιμά και αρωματισμένα με μπαχαρικά. Μπορούμε να τα μαγειρέψουμε αχνιστά σε ειδικό σκεύος, βραστά ή ψητά στο φούρνο. Αυτή η τελευταία εκδοχή είναι η αγαπημένη μου και θα σας εξηγήσω το λόγο!
Φανταστείτε τα γεμισμένα μαντί που ψήνονται στο φούρνο και μοσχοβολάει ο τόπος από το ζυμαράκι, τον καβουρντισμένο κιμά και τα μπαχάρια. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα, λούζονται με τον ζωμό κρέατος και συνεχίζουν το ψήσιμο μέχρι να απορροφήσουν όλο το υγρό. Το αποτέλεσμα μοναδικό! Η ψημένη ζύμη από πάνω τραγανή και ροδοκόκκινη και από κάτω ζουμερή, να ξεχειλίζει από τους χυμούς του κρέατος και του λιωμένου βουτύρου!
Εκπληκτικό πιάτο που καταφέρνει να δώσει στο τραπέζι αρχοντικές πινελιές με ρουστίκ αποχρώσεις. Το μαντί είναι μια γευστική εμπειρία! Οφείλω να ομολογήσω πως είναι μπελαλίδικο αλλά μια στις τόσες είναι μια ικανοποίηση που όλοι αξίζουμε. Η υπέροχα πικάντικη γεύση του συνδυάζεται με σάλτσα γιαουρτιού που το δροσίζει και το καθιστά αδιαμφισβήτητα, ακαταμάχητο!
Τι θα χρειαστούμε…
Για την ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι
- 2 αυγά
- 1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 φλ. γάλα
- 1 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κ. γλυκού αλάτι
Για την γέμιση
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι
- 1/2 κ. γλυκού μπαχάρι
- 1/2 κ. γλυκού κύμινο
- 3 ποτήρια ζωμό κρέατος σπιτικό ή έτοιμο (κύβοι ή ζελεδάκια από τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
- 3 κ. σούπας φρέσκο βούτυρο αγελάδος
- Αλάτι και πιπέρι
Για την σάλτσα γιαουρτιού
- 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη ή όσο αντέχετε
- Λίγο σουμάκ ή κοκκινοπίπερο ή πάπρικα για πασπάλισμα
- Λίγα φυλλαράκια δυόσμου για γαρνίρισμα
Πώς θα το φτιάξουμε…
Για την γέμιση
Σ΄ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε τον κιμά.
Ρίχνουμε τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το καβούρντισμα του κιμά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σωτάρουμε μέχρι να γυαλίσει.
Μόλις καβουρντιστεί καλά ο κιμάς και έχει απορροφήσει όλα τα ζουμάκια του, το κατεβάζουμε και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και αφήνουμε το μείγμα του κιμά να κρυώσει.
Για την ζύμη
Για το φύλλο, ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά της ζύμης.
Ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη μας είναι ελαστική και κολλάει ελάχιστα.
Παίρνουμε ένα κομμάτι της ζύμης και το ανοίγουμε σε φύλλο. Μ΄ένα μαχαίρι ή και με την ρόδα που κόβουμε την πίτσα, κόβουμε τετραγωνάκια 3εκ. x 3εκ.
Τοποθετούμε μισό κουταλάκι από την γέμιση στο κέντρο από κάθε τετραγωνάκι και τα κλείνουμε σαν βαρκούλες.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Ετοιμάζουμε τον ζωμό και μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, περιχύνουμε τα μαντί και τα ξαναβάζουμε στον φούρνο μέχρι να ρουφήξουν όλο τον ζωμό.
Σερβίρουμε με την σάλτσα γιαουρτιού.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
πηγή: http://cookeatup.com