Kεφτεδάκια γεμιστά με τσένταρ με ντιπ σπιτικής κέτσαπ. Σίγουρα θα σας φανεί “μπελαλίδικη” και χρονοβόρα η παρασκευή της κέτσαπ, όμως το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει με τη γεύση της. Η ποσότητα που θα φτιάξετε διατηρείται για 1 μήνα στο ψυγείο για να την απολαμβάνετε με τα ψητά σας, τα χάμπουργκερ, τις τηγανιτές πατάτες…
Υλικά συνταγής για κεφτεδάκια
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμικτο με χοιρινό
- 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
- 2-3 φέτες ψωμί μουλιασμένο σε γάλα ή νερό καλά στυμμένα
- 1 αυγό
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη [προαιρετικά]
- 5-6 κ.σ. λάδι
- 1 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.γ.ρίγανη
- 1/3 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 6-8 φυλαράκια φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα
- αλάτι – πιπέρι
- Αλεύρι [προαιρετικά] και λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε σταδιακά όλα τα υλικά του μείγματος. Ζυμώνουμε το μείγμα, πολύ καλά και για πολλή ώρα ώστε να ομογενοποιηθούν καλά όλα υλικά.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1/2 περίπου ώρα για αρωματιστεί ο κιμάς. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο το ξαναζυμώνουμε ακόμα μία φορά.
- Ζεσταίνουμε σε τηγάνι ή στη φρυτέζα το λάδι, πλάθουμε τα κεφτεδάκια μας στο μέγεθος και σχήμα που θέλουμε τα αλευρώνουμε τα τινάζουμε να φύγει το πολύ αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά.
- Βγάζουμε τα κεφτεδάκια μας από τη φωτιά και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
Υλικά συνταγής
- Για τα κεφτεδάκια:
- Υλικά για κεφτεδάκια βλέπε παραπάνω
- 150 γρ. τυρί τσένταρ κομμένο σε καρεδάκια
- Για τη σπιτική κέτσαπ:
- 12 ώριμες ντομάτες
- 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο multi
- 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες στο multi
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. αλάτι
- 4-5 κόκκοι μαύρου πιπεριού
- 100 ml ξύδι από λευκό κρασί
- 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1/4 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
- 1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση συνταγής
- Για τα κεφτεδάκια: Ζυμώνετε τα κεφτεδάκια [βλέπε οδηγίες εκτέλεσης συνταγής εδώ]. Προσθέτετε ένα κομματάκι τυρί τσένταρ, διπλώνετε και κλείνετε καλά το τυρί μέσα στο κιμά. Πλάθετε μπαλάκια και τα τηγανίζετε σε σπορέλαιο στη φριτέζα, σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις ροδοκοκκινίσουν τις βγάζετε και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί.
- Για τη σπιτική κέτσαπ: Χαράζετε σταυρωτά τις ντοµάτες στο κάτω µέρος και τις βυθίζετε σε ένα µπολ µε βραστό νερό για 15 – 20 δευτερόλεπτα. Έπειτα τις ξεφλουδίζετε εύκολα με το χέρι και τις κόβετε σε µεγάλα κοµµάτια. Σε µια βαθιά κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και τις ξεφλουδισμένες ντοµάτες και µαγειρεύετε σε σιγανή φωτιά για 15 – 20 λεπτά.
- Πολτοποιείτε τις ντοµάτες, µαζί µε το ελαιόλαδο, στο µύλο των λαχανικών [ή στο µούλτι] και ρίχνετε το πολτό µαζί µε τα υπόλοιπα υλικά σε µια κατσαρόλα. Μόλις πάρουν βράση, χαµηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 3 – 4 ώρες, σε πολύ χαμηλή φωτιά, µέχρι η κέτσαπ να δέσει και να πήξει.
- Βάζετε τη κέτσαπ όσο είναι ακόµα ζεστή σε αποστειρωμένα μπουκάλια που κλείνουν µε καπάκι ή σε βάζα και κλείνετε καλά. Συντηρείται στο ψυγείο για 1 µήνα.