του εκπληκτικού Άκη……….
Συστατικά
Για το κέικ
- 220 ml μαύρη μπύρα (ή και ξανθή αν δεν έχετε μαύρη)
- 230 γρ. βούτυρο και επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
- 60 γρ. κακάο και επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
- 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 400 γρ. ζάχαρη
- λίγο αλάτι
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 2 αυγά
- 170 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανιλίνες)
Για τη γκανάζ
- 140 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- φυστίκια Αιγίνης για το σερβίρισμα
-
Για το κέικ
- Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα. Ρίχνουμε και τη μπύρα και ανάβουμε το μάτι σε χαμηλή φωτιά. Περιμένουμε να λιώσει το βούτυρο. Ανακατεύουμε.
- Μόλις λιώσει το βούτυρο, αφαιρούμε απ’ τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το κακάο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί τελείως το κακάο.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σ’ένα ταψί για να κρυώσει.
- Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε 2 αυγά, το γιαούρτι και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε 1 κ.σ. βανίλια σιρόπι και χτυπάμε στο μίξερ για 4-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Στη συνέχεια, βγάζουμε τον κάδο και ρίχνουμε όλο το μείγμα του κακάο μέσα. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα να ομογενοποιηθούν.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα, αφού πρώτα τα ανακατέψουμε σ’ ένα μπολ. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ σιγά για λίγη ώρα να μην πέσει και ο όγκος από το μείγμα μας.
- Βουτυροκακαώνουμε μια φόρμα κέικ στρογγυλή 22-23 εκ. και ρίχνουμε όλο το μείγμα μέσα.
- Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, ψήνουμε για 35-40 λεπτά, αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε στη φόρμα για 5 λεπτά και αναποδογυρίζουμε το κέικ πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει καλά.
Για τη γκανάζ
- Σε ένα μπολ, ρίχνουμε την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και την κρέμα γάλακτος, κλείνουμε με μία μεμβράνη και λιώνουμε στα μικροκύματα για 1-2 λεπτά στα 800 watt.
- Στη συνέχεια ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η γκανάζ μας και ολοκληρώνουμε περιχύνοντας τη γύρω από κο κέικ μας.
- Χοντροκόβουμε τα φυστίκια Αιγίνης και διακοσμούμε πάνω από το κέικ μας.
πηγή: akispetretzikis.com