ΥΛΙΚΑ
25 ντοματάκια όχι πολύ ώριμα (σε σχήμα αυγού από τη Κω)
1 κιλό ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1 φακελάκι βανίλια
25 αμύγδαλα ασπρισμένα
1 κουταλιές της σούπας ασβέστη
1 μπουκάλι νερό (λίτρο όπου αφαιρούμε 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεφλουδίζουμε ένα-ένα τα ντοματάκια και στη συνέχεια, με ένα καλαμάκι, ανοίγουμε τα ντοματάκια και από τις δύο πλευρές και απομακρύνουμε τα σπόρια.
- Σε μία λεκάνη, διαλύουμε σε ένα λίτρο νερό τον ασβέστη και βάζουμε μέσα τα ντοματάκια, όπου πρέπει να παραμείνουν για μία περίπου ώρα για να σφίξουν.
- Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν-στεγνώσουν.
- Παίρνουμε μία κατσαρόλα και τοποθετούμε τα ντοματάκια ένα-ένα, δημιουργώντας στρώματα ως εξής: Μια σειρά ντοματάκια, μία σειρά ζάχαρη κ.ο.κ.
- Μόλις ολοκληρώσουμε το στρώσιμο ρίχνουμε τα αμύγδαλα στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε 24 ώρες μέχρι να κατεβάσουν όλα τα υγρά τους.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το νερό, ανάβουμε τη φωτιά. και βράζουμε με ανοικτό καπάκι όπως όλα τα γλυκά.
- Τελικά, κι ενώ είναι ζεστό το γλυκό, ρίχνουμε τη βανίλια και το χυμό λεμονιού.
- Αφήνουμε τα ντοματάκια μέσα στην κατσαρόλα για 6 ώρες πριν τα βάλουμε σε βαζάκια, για να πάρουν το τελικό τους χρώμα.
πηγή: www.minervahorio.g