Λένε πως οι αρχιτέκτονες καλύπτουν τα λάθη τους με κισσό και οι σεφ με μαγιονέζα. Δυστυχώς, δεν μπορούν να διορθωθούν όλες οι μαγειρικές ατυχίες με τη βοήθεια ενός στρώματος σάλτσας. Μερικές φορές πρέπει να χρησιμοποιηθούν πιο δύσκολα κόλπα αλλά μην ανησυχείτε. Στην πραγματικότητα, από το να ψήσετε υπερβολικά μέχρι το να αλατίσετε υπερβολικά πολύ ένα φαγητό, υπάρχουν απλά συστατικά για να εξισορροπηθούν οι γεύσεις και να καλυφθούν τα ατυχήματα. Οπότε πριν πετάξετε ένα πιάτο που κάνατε ή πριν το δώσετε στον σκύλο σας, ελέγξτε αυτά τα μαγειρικά κόλπα που ακολουθούν και θα σας βοηθήσουν να σώσετε το δείπνο και την περηφάνια σας.
1) Η αιχμηρή γεύση του κρεμμυδιού
Η έντονη μυρωδιά ή η γεύση του άψητου κρεμμυδιού συχνά κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν άβολα. Ωστόσο, το μαγείρεμα πιάτων χωρίς αυτό είναι ένα δύσκολο έργο. Ευτυχώς, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να κάνετε τα ωμά κρεμμύδια νοστιμότερα. Απλά κόψτε τα σε φέτες ή κομματάκια ανάλογα με τα γούστα σας και βάλτε τα σε ένα μπολ με κρύο νερό. Αυτό θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την πικρή γεύση.
2) Σκληρό κρέας
Έχετε αγοράσει ποτέ κρέας που μοιάζει εντάξει αλλά μετά το μαγείρεμα είναι πολύ σκληρό άρα και δύσκολο να το μασήσετε; Αν η απάντηση είναι θετική, μην ανησυχείτε. Εδώ έχουμε μερικά κόλπα ώστε να καταλήξετε να έχετε ένα μαλακό και εύγευστο κρέας κάθε φορά.
Χρησιμοποιήστε φρούτα. Μήλα, ανανάς, μάνγκο και αχλάδια λειτουργούν καλά. Ξεφλουδίστε τα φρούτα αν είναι απαραίτητο και κόψτε τα σε λεπτές φέτες. Μαγειρέψτε το φαγητό καλυμμένο με αυτές και οι χυμοί τους θα κάνουν το κρέας τρυφερό. Αυτός είναι ο λόγος που το χοιρινό κρέας μαγειρεύεται συχνά με ανανά.
Χρησιμοποιήστε σάκε (είδος ιαπωνικού ποτού). Ετοιμάστε μια μαρινάδα σε ένα ξεχωριστό μπολ με τριμμένο κρεμμύδι και μήλο. Όταν τελειώσετε, προσθέστε ελαιόλαδο και λίγο σάκε. Μαρινάρετε το κρέας όλη νύχτα στο ψυγείο για να αποκτήσει γεύση και τρυφερότητα.
Χρησιμοποιήστε Coca-Cola. Η Coca-Cola ενεργεί ως τέλειο υλικό για να μαλακώσει το κρέας. Πριν το τηγάνισμα αφήστε το να απορροφήσει το αναψυκτικό για 10 λεπτά. Μετά βγάλτε το κρέας από τη μαρινάδα του, αφήστε το να στεγνώσει λίγο και σοτάρετέ το με μαύρο πιπέρι. Χρησιμοποιήστε αυτή τη μέθοδο με Coca-Cola για να δώσετε στα πιάτα με κρέας μια υπέροχη γεύση. Και ένα ακόμη πλεονέκτημα: αυτό το μυστικό είναι κατάλληλο και για αρκετά χοντρές φέτες κρέατος.
Χρησιμοποιήστε λεμόνι. Μαρινάρετε το κρέας σε χυμό λεμονιού για 30 λεπτά πριν το μαγειρέψετε. Αυτό είναι αρκετό για να το κάνει πιο απαλό. Επιπλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύδι. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, το κρέας πρέπει να είναι μέσα στη μαρινάδα του για όλη νύχτα.
3) Σούπα με πολύ αλάτι
Αν έχετε προσθέσει πολύ παραπάνω αλάτι στη σούπα σας, δείτε μερικά μυστικά των σεφ που θα σας βοηθήσουν να την σώσετε.
-Ο πιο εύκολος τρόπος να σώσετε τη σούπα είναι φυσικά να προσθέσετε επιπλέον νερό και να την μαγειρέψετε μερικά λεπτά ακόμη. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι κατάλληλο γιατί ίσως αλλάξει τη γεύση της σούπας σας.
-Αν έχετε ανάλατο ζωμό που σας έχει απομείνει, απλά προσθέστε τον στην κατσαρόλα. Αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε τη σούπα σας λιγότερο αλμυρή χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση.
-Αν το κόλπο με τον ζωμό δεν πιάσει ή δεν σας ταιριάξει, μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε μια μικρή δέσμη ρυζιού στην κατσαρόλα. Το ρύζι απορροφά τέλεια το επιπλέον αλάτι.
-Μερικοί σεφ χρησιμοποιούν επίσης ζάχαρη για να φτιάξουν τη γεύση. Απλά βάλτε στη σούπα ένα κύβο ή μια κουταλιά ζάχαρης, περιμένετε μέχρι να διαλυθεί και προσθέστε ακόμη λίγη. Επαναλάβετε αρκετές φορές μέχρι το επίπεδο του αλατιού να είναι αποδεκτό.
-Τα τρόφιμα όπως οι πατάτες, τα noodles ή τα ζυμαρικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στο να απορροφηθεί το αλάτι. Αν το επιτρέπει η συνταγή, απλά προσθέστε επιπλέον από αυτά τα υλικά. Αν κανένα από αυτά δεν περιλαμβάνεται, ξεφλουδίστε πατάτες και ρίξτε τες μέσα στη σούπα 10-15 λεπτά πριν την σβήσετε. Οι πατάτες θα απορροφήσουν το αλάτι χωρίς να χαλάσει η γεύση του φαγητού.
4) Υπερβολικά αλμυρό κρέας.
Η ξινή κρέμα μπορεί να σας βοηθήσει να εξισορροπήσετε την περίσσεια αλμύρα σε ένα πιάτο με βάση το κρέας. Αλλιώς, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ανάλατο λάδι ή σάλτσα αλευριού (περιέχει αλεύρι, νερό και ξινή κρέμα) στο πιάτο σας. Η ανάλατη γαρνιτούρα είναι ακόμη ένας τρόπος για να σώσετε το φαγητό. Αν έχετε αλατισμένο κιμά προσθέστε ψιλοκομμένο λάχανο, κολοκυθάκια ή τριμμένες ωμές πατάτες σε αυτό. Αυτά τα συστατικά θα κάνουν το πιάτο σας ακόμη πιο τρυφερό και ζουμερό.
5) Υπερβολικά αλμυρά λαχανικά.
Τα λαχανικά ραγού θα γίνουν λιγότερο αλμυρά αν προσθέσετε μερικές ντομάτες σε αυτά. Απλά ψιλοκόψτε και μαγειρέψτε τα μαζί με το φαγητό που έχει επιπλέον αλάτι. Για να απομακρύνετε το έξτρα αλάτι από τα μαγειρεμένα λαχανικά μπορείτε να βάλετε βρασμένο χωρίς αλάτι νερό πάνω τους και να τα μαγειρέψετε για μερικά λεπτά. Τα πιάτα μανιταριών μπορούν επίσης να διασωθούν με ανάλατες σάλτσες, γαρνιτούρες ή ξινή κρέμα.
6) Καμένο κρέας ή άλλα τρόφιμα.
Αν καθώς μαγειρεύετε το κρέας καταλήξετε με καμένη πρωτεΐνη εξωτερικά και ωμό περιεχόμενο, κόψτε τις καμένες στρώσεις και συνεχίστε να σιγοβράζετε με λάδι, νερό ή ζωμό. Για να αφαιρέσετε την καμένη μυρωδιά από το πιάτο σας, μεταφέρετέ το σε άλλο μπολ και σκεπάστε το με ένα υγρό πανί. Αυτό θα απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος της δυσάρεστης οσμής. Ένας επιπλέον τρόπος για να απαλλαγείτε από την καμένη γεύση και άρωμα είναι να προσθέσετε ζεστό γάλα στο πιάτο σας.
7) Κρύα πιάτα
Έχετε δημιουργήσει ποτέ μπουφέ στο σπίτι σας; Αν ναι, τότε ξέρετε πως είναι πρόκληση να διατηρήσετε τα ζεστά πιάτα σας ζεστά και τα κρύα πιάτα κρύα μέχρι να σερβιριστούν την κατάλληλη στιγμή. Ευτυχώς, η λύση είναι αρκετά απλή. Απλά ζεστάνετε τα πιάτα ή τα άλλα σκεύη σερβιρίσματος στον φούρνο για 5 λεπτά πριν να βάλετε τα φαγητά πάνω τους. Επίσης, μπορείτε να τα παγώσετε στο ψυγείο αν σχεδιάζετε να προσφέρετε κρύα πιάτα.
8) Ζωμός με πάρα πολύ λίπος
Αν ο ζωμός περιέχει πολύ λίπος, βάλτε τον στο ψυγείο για να παγώσει. Περιμένετε μέχρι να σκληρύνει το λίπος στην κορυφή και αφαιρέστε το.
9) Τηγανίτες που κολλούν στο τηγάνι.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι τηγανίτες κολλούν στο τηγάνι. Αν το βούτυρο είναι πολύ υγρό, προσθέστε λίγο αλεύρι. Αν το αλεύρι δεν είναι καλής ποιότητας, προσθέστε λίγο αλεύρι από σιμιγδάλι. Είναι επίσης σημαντικό να προθερμάνετε το τηγάνι με το λάδι πριν βάλετε βούτυρο σε αυτό.
10) Κρέμα που είναι πάρα πολύ λεπτή.
Η κρέμα πρέπει να έχει πιο παχιά συνοχή από την κρέμα γάλακτος ή την σαντιγί. Ωστόσο, κάποιες φορές μπορεί να είναι πολύ λεπτή. Ευτυχώς, υπάρχουν κόλπα για να την κάνετε πιο παχιά. Πάρτε λίγο αλεύρι και ανακατέψτε την. Προσθέστε και άλλο αν δεν εξακολουθεί να πήζει. Επιπλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε να την μαγειρέψετε για μερικά επιπλέον λεπτά ή να την βάλετε στο ψυγείο.
11) Μούχλα σε προϊόντα κονσέρβας.
Η μούχλα είναι η πιο κοινή αλλοίωση από μικροοργανισμούς στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Αν έχετε παρατηρήσει ανάπτυξη μούχλας σε μια κλειστεί κονσέρβα, ανοίξτε την, αφαιρέστε την μούχλα, προσθέστε ζάχαρη, αλάτι ή ξύδι (ανάλογα με τον τύπο του κονσερβοποιημένου τροφίμου), και βράστε τα πάντα καλά.
12) Παγωμένα λαχανικά.
Το να αφήσετε τις παγωμένες πατάτες να ζεσταθούν σταδιακά για 5-7 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου (18ο -20ο βαθμούς Κελσίου) μπορεί να μειώσει τη γλυκιά τους γεύση. Ένα παγωμένο κρεμμύδι δεν θα χαλάσει αν το αφήσετε να ξεπαγώσει στους 3ο – 5ο βαθμούς Κελσίου.
Πηγή: www.toftiaxa.gr